free download 78 travel guides written by experts

Posibilitati de pescuit pentru 2013-2014: cresteri modeste ale TAC pentru speciile de adancime

Comisia Europeană a propus posibilitățile de pescuit pentru stocurile de pești de adâncime din apele UE și apele internaționale din Atlanticul de Nord-Est pentru 2013‑2014. În conformitate cu avizele științifice, Comisia propune, comparativ cu 2012, creșterea capturilor totale admisibile (TAC) pentru 3 stocuri, reducerea acestora pentru 13 stocuri și menținerea lor la nivelul actual pentru 8 stocuri (inclusiv TAC zero pentru 6 stocuri).

Pentru 2013, Comisia propune creșterea cu 77% (la 4 500 de tone) a TAC pentru grenadierul de piatră din vestul Insulelor Britanice. Pescuitul la aceste niveluri ar trebui să permită aducerea acestui stoc la niveluri sustenabile până în 2015 (așa-numitul randament maxim sustenabil, MSY). Comisia propune, de asemenea, creșterea cu 20%, respectiv 5% a TAC pentru două stocuri de sabie neagră în apele occidentale (vestul Scoției/Irlanda). Și pentru aceste stocuri, avizele științifice arată modalitatea de a atinge MSY în 2015. Se propune ca TAC pentru restul stocurilor de sabie neagră și de grenadier de piatră să fie reduse sau menținute la același nivel. Adoptând o abordare de precauție, Comisia propune reducerea cu 20% a TAC pentru pagelul argintiu și mihalțul-de-mare albastru, deoarece starea de conservare a acestor stocuri nu este pe deplin evaluată.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat în legătură cu acest subiect: „pentru a proteja pescuitul de adâncime, trebuie să urmăm recomandările științifice și să nu supraexploatăm aceste specii vulnerabile.Cu toate acestea, trei dintre stocuri par să fie pe calea către redresare și atingerea nivelurilor MSY.Obiectivul nostru de gestionare este clar:exploatarea sustenabilă pe termen lung a acestor stocuri”.

Cu doar două excepții, datele disponibile privind stocurile de adâncime sunt insuficiente pentru a le permite cercetătorilor să evalueze pe deplin starea acestora, atât în termeni de număr de pești, cât și din punctul de vedere al mortalității cauzate de pescuit. Cu toate acestea, avizele științifice s-au îmbunătățit, în special în ceea ce privește stocurile care oferă cele mai mari posibilități de pescuit.

Context

Pescuitul speciilor de adâncime este reglementat de Uniunea Europeană începând cu 2003 în termeni de capturi totale admisibile (TAC) per specii și zone și de efort de pescuit maxim desfășurat în Atlanticul de Nord-Est.

Speciile de adâncime sunt capturate în apele din afara zonelor de pescuit principale de pe platourile continentale. Acestea se află de-a lungul pantei continentale sau populează munții submarini. Cea mai mare parte a acestor specii au o creștere lentă și o durată lungă de viață, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la pescuit.

Prin pescuitul de adâncime se obține aproximativ 1% din cantitatea de pește debarcată din Atlanticul de Nord-Est, însă unele comunități pescărești locale depind într-o anumită măsură de acest tip de pescuit. Capturile – și locurile de muncă din sector – se reduc în permanență, de mai mulți ani, din cauza epuizării stocurilor.

Propunerile Comisiei se bazează pe avizele științifice ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES).

Comisia a propus recent un nou sistem de gestionare pentru pescuitul de adâncime pentru a asigura o mai bună protecție a stocurilor de pești de adâncime și a habitatelor acestora (a se vedea IP/12/813)

Anexă: prezentare generală a propunerii Comisiei pentru anii 2013 și 2014

Prezentare generală a modificărilor TAC în 2012-2014
(cifre în tone; modificări în % comparativ cu anul precedent)

1 Pm = TAC urmează să fie propuse ulterior, în momentul în care vor fi disponibile avizele științifice

Pagini Utile

Harta zonelor de pescuit

Bucuresti, 09.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *