free download 78 travel guides written by experts

Ponderea de crestere a malware-ului destinat dispozitivelor mobile este de 273%

G Data publică Raportul malware al amenințărilor curente cu care se confruntă utilizatorii de Internet și de computere

G Data anunță o creștere a programelor malware pentru smartphone-uri și tablete PC de 273%, în prima jumătate a anului 2011 (comparativ cu aceeași jumatate a anului 2010), ceea ce se traduce prin concentrarea infractorilor cibernetici pe răspandirea malware-ului adresat dispozitivelor mobile.

Cercetările defășurate de G Data Security Labs ne arată că platformele-cross ale Troienilor domină peisajul malware. În prima jumătate a anului, G Data a înregistrat, în medie, un nou malware la fiecare 12 secunde. G Data crede că scopul atacatorilor este ca fluxul de malware să nu se sfârșească niciodată.

Majoritatea acestor viruși sunt concepuți să favorizeze spam-ul sau alte activități infracționale din portofoliul eCrime. Utilizarea la scară tot mai largă a acestui tip de programe malware ne arată că business-ul subteran este în plină expansiune.

“Odată cu malware-ul adresat dispozitivelor mobile infractorii au descoperit un nou model de business,” explică Eddy Willems, Security Evangelist la G Data. “În prezent, autorii de malware folosesc în special backdoors, programe de spionaj sau servicii SMS cu suprataxă pentru a produce daune victimelor lor. Chiar dacă acest segment al pieţei negre este înființat de curând, noi vedem un enorm potențial de risc pentru dispozitivele mobile și utilizatorii acestora. Suntem în continuare în așteptarea unui alt val de creșteri în sectorul mobile malware în cea de-a doua parte a anului.”

Malware în continuă creștere

G Data Security Labs a înregistrat un nou record în prima jumătate a anului, cu 1.245.403 noi programe malware pentru computere. Aceasta înseamnă 15.7% creștere comparativ cu cea de-a doua jumătate a anului 2010. Experții în securitate antivirus așteaptă ca aceste creșteri să continue în următoarele 6 luni. Până la sfârșitul anului este posibil să fie depășit numărul de 2,5 milioane de noi programe malware. În cazul în care acest scenariu va avea loc, numărul de programe înregistrat între anii 2006 și 2009 ar putea fi depășit.

Diagramă: Numărul de malware nou pe an începând din 2006

Troienii domină categoriile individuale. Această creștere ne arată că business-ul dezvoltat de infractori este profitabil, incluzând malware capabil de atacuri cu încărcătură consistentă. Programele adware sunt deasemenea în creștere. Numărul de backdoors și downloaders, pe de altă parte, este într-o ușoară scădere.

Mobile Malware este în creștere

Datorită faptului că telefoanele inteligente și tabletele PC cu sistem de operare Android sunt din ce în ce mai populare, infractorii se bazează pe dispozitivele mobile pentru răspândirea de coduri malware. Pentru cea de-a doua jumătate a anului, experții G Data Security Labs așteaptă o mai mare creștere a mobile malware-ului.

Două exemple de coduri malware pentru Android

App-ul manipulat numit Zsone a fost răspândit prin Google Android Market. Troianul a trimis în secret subscrieri de înregistrare prin SMS către numere cu suprataxă din China. Utilizatorii au detectat înșelătoria când era prea târziu să mai intervină, după ce și-au verificat facturile de telefonie.

NickiBot este funcțional și prin spionarea victimelor sale. O variantă a acestui malware, numită Google++, este disponibilă ca o aplicație pentru rețeaua socială Google+ și înregistrează în background perturbații și apeluri. Malware-ul folosește un website pentru a trimite aceste informații, inclusiv date de urmărire GPS, atacatorului. Acest malware le permite autorilor să aibă acces la informații personale și poate determina permanent locația curentă a utilizatorului.

Bucuresti, 15.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *