Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Politica si delicateturi… cu fostul arbitru international Ion Craciunescu

Ritmurile îndrăcite ale Tarafului din Vărbilău îl molipsesc pe fostul arbitru, care joacă o sârbă, spre deliciul lui Mircea Dinescu, în ediţia de duminică, 24 mai, a emisiunii ce poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Pe 24 mai, Mircea Dinescu găteşte la Politică și delicateţuri sub atenta şi avizata supraveghere a fostului arbitru internaţional Ion Crăciunescu. Poetul pregăteşte un somn cu ştevie, la prepararea căruia nu omite ingredientele sale favorite: zeama de portocală şi vinul parfumat de la Cetate. Lângă somn, asortează o salată de ridiche neagră. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

La ediţia de duminică, Mircea Dinescu găteşte pentru invitatul său în două reprize… După ce somnul cu ştevie este gata, gazda şi musafirul său coboară în cramă pentru a-şi trage un pic sufletul şi a o asculta pe celebra Evora autohtonă şi taraful său din Vărbilau. Se întorc apoi în bucătărie pentru a doua tură de gătit, „să se joace un pic şi să se înveselească”, după cum spune Dinescu, întrucât, pentru poet, gătitul este „cea mai bună forma de terapie”. La început căleşte o foaie de varză murată în apă de izvor, în care înfăşoară bucăţele de cârnat din amestec de carne de capră şi porc, afumat la lemn de prun. Rezultă un fel de sărmăluţe, alături de care pune câteva roşii cherry, stropeşte totul cu vin din belşug, iar apoi le lasă să fiarbă.

Cei doi se reîntorc în cramă, unde îi aşteaptă paharele aburinde de vin rose. Discuţia lor este savuroasă şi plină de neprevăzut, Crăciunescu povestind cu mult haz începuturile sale în arbitraj. La un moment dat, ritmurile îndrăcite ale tarafului de la Vărbilău îl molipsesc pe fostul arbitru care se ridică de la masă şi joacă o sârbă, spre deliciul lui Mircea Dinescu.

Despre Ion Crăciunescu

În întreaga sa carieră, Ion Crăciunescu a arbitrat peste 200 de jocuri în fotbalul intern şi peste 80 de meciuri internaţionale. Din ultima categorie pot fi menţionate cronologic următoarele: Campionatul European de tineret din 1988, finala Campionatului European de juniori din 1992, Seminfinala Cupei Intercontinentale din 1995, în acelaşi an conducând la centru şi finala Cupei Campionilor Europeni. S-a retras din arbitraj în anul 1996. După această perioadă a fost observator federal şi observator FIFA şi a avut diverse atribuţii în Comisia Centrală de Arbitri.

Ion Crăciunescu s-a născut pe 27 septembrie 1950 la Craiova. Şi-a început cariera de fotbalist în anul 1960 la echipa Chimia Râmnicu Vâlcea, iar mai apoi la echipa de tineret a Universităţii Craiova. În anul 1975 abandonează cariera de fotbalist în favoarea celei de arbitru. Începând cu anul 1978 a arbitrat în divizia C, în următorul an a arbitrat meciurile din diviza B, iar din 1981 este arbitru al diviziei A. Din anul 1984 a fost şi arbitru internaţional FIFA. În prezent, este membru al Grupului de observatori UEFA.

***

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

Bucuresti, 22.05.2015
{mosloadposition user9}
By Liliana Kipper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.