free download 78 travel guides written by experts

Plaza Romania sprijina Campania “Impreuna invingem autismul”

În Plaza Romania a avut loc evenimentul pentru promovarea campaniei „Împreună învingem autismul”, iniţiată de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Fundaţia pentru Dezvoltării Societăţii Civile.  Plaza România este unul dintre partenerii acestei campanii, iar prin organizarea acestui eveniment şi-a  propus să ajute la răspândirea informaţiilor despre autism şi să îi sprijine pe cei care se luptă cu el.

La eveniment au participat Asociaţia Părinţilor din sectorul 6 şi copii de la centrul Sfântul Mihail, iar alături de ei a venit pentru a susţine această campanie şi corul copiilor aflaţi sub patronajul Fundaţiei Principesa Margareta.  Ciprian Ciucu, PR&Marketing Manager în cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, a vorbit despre semnele, cauzele şi efectele pe termen lung ale autismului, despre acestă campanie precum şi despre declararea zilei de 2 aprilie ca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Din partea Asociaţiei Părinţilor din sectorul 6 domnul Gabriel Fibinger a vorbit în calitate de preşedinte al Asociaţiei, dar mai ales de părinte de copil care suferă de autism.

Evenimentul a fost prezentat de Andrei Duban, iar în încheiere copiii s-au bucurat de numere de magie şi jonglorie. O serie de vedete s-au alăturat  acestui eveniment pentru a susţine Campania „Împreună învingem autismul”.

Despre Campania „Împreună învingem autismul”

Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile au lansat în noiembrie 2008 campania de informare şi strângere de fonduri „Împreună învingem autismul”.

Copiii cu autism sunt frumoşi, speciali, unici, iar unii dintre ei pot avea abilităţi extraordinare şi sunt extrem de inteligenti. Dar aceasta este partea frumoasă a poveştii lor. Din păcate, aceşti copii trăiesc în lumea lor, nu pot comunica şi relaţiona cu cei din jurul lor, iar fără îngrijiri speciale riscă să fie institutionalizaţi, marginalizaţi.

Copiii cu autism nu suferă de o boală psihică, aşa cum mulţi sunt tentaţi să creadă. Suferă de o tulburare severă de dezvoltare de natură neurobiologică, tulburare care-i închide într-o lume a lor pe care cu greu o pătrundem. Sunt mai mulţi decât ştim şi mai vulnerabili decât ne imaginăm.

Statisticile internaţionale realizate începând cu anii ‘90 relevă o incindenţă alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii care se nasc anual – potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar 1 la 150 – potrivit Centers for Disease Control, Atlanta. Autismul este astfel o afecţiune mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down. 4 din 5 copii cu autism sunt băieţi.

Este o afecţiune complexă şi misterioasă, dar în ultimele decenii specialiştii străini au încercat să răspundă la cât mai multe întrebări legate de austim, ca să poată îmbunătăţi metodele de diagnostic şi de recuperare a copiilor autişti. Iar progresele sunt multe şi importante.

În România, soarta copiilor cu autism este pecetluită de neştiinţă, ignoranţă şi indiferenţă. Puţini specialişti ştiu să diagnosticheze această afecţiune, centre pentru recuperarea şi educarea acestor copii sunt foarte puţine, terapiile considerate eficiente sunt foarte scumpe, iar părinţii primesc un ajutor infim de la stat.  În aceste condiţii copiii români au toate şansele să rămână în lumea lor, în afara societăţii.

Cu ocazia lansării campaniei iniţiatorii au lansat şi www.invingemautismul.ro, site-ul de informare şi sensibilizare al campaniei care va fi un ghid pentru pediatri, medici de familie, dar şi pentru părinţi. Site-ul aduce în atenţia opiniei publice poveştile impresionante ale unor copii cu autism şi încercările prin care trec ei împreună cu părinţii lor, de la diagnosticare până la includerea într-un program coerent de terapie. O secţiune specială este dedicată donaţiilor pentru aceşti copii care au nevoie de bani pentru terapia de recuperare.

 Bucuresti, 07.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *