free download 78 travel guides written by experts

”PLAN BEE – A trai fara pesticide”

Studiul efectuat la nivel european de către Greenpeace demonstrează fezabilitatea agriculturii ecologice ca o soluție pentru polenizatori și criza agriculturii la nivel global.

Agricultura ecologică ca și mijloc pentru a depăși criza polenizatorilor și a agriculturii la nivel industrial este fezabilă și deja practicată la scară largă în Europa. Aceasta este concluzia principală a unui studiu publicat de Greenpeace International astăzi, studiu care încorporează cunoștințe științifice de actualitate cu privire la agricultura ecologică și experiența practică a fermierilor, cercetătorilor și a eco-antreprenorilor, care au implementat cu succes agricultura modernă ecologică de-a lungul Europei.

Raportul realizat de către Greenpeace International împreună cu materialul video ”PLAN BEE – A trăi fără pesticide și a ne îndrepta către”1, 2 subliniază importanța pe care o au albinele pentru securitatea alimentară la nivel global și oferă o analiză a literaturii științifice cu privire la controlul în mod ecologic al dăunătorilor, fapt care arată că pesticidele chimice de sinteză folosite în agricultură sunt redundante. Pentru a ilustra practica agriculturii ecologice, Greenpeace a realizat mai multe studii de caz în format video care prezintă experiența fermierilor, cercetătorilor și institutelor de cercetare, precum și a companiilor din zece țări europene. Acești experți susțin că agricultura modernă ecologică este câștigătoare şi demonstrează că tehnicile agriculturii ecologice sunt practicate cu succes în Europa. Studiul Greenpeace arată că implementarea agriculturii ecologice este fezabilă, ba chiar singura soluție la problemele tot mai mari asociate cu agricultura la scală industrială.

Matthias Wüthrich, campaigner pe agricultura ecologică și team leader pe proiectul european de protejare a albinelor, Greenpeace Elveția, declară: ”Singura soluție la declinul albinelor și la criza actuală a agriculturii la nivel global este orientarea către agricultura ecologică. Fermierii, experții și eco-antreprenorii din Europa – eroii din studiile de caz video – au făcut pași importanți pentru a salva albinele și agricultura. Prin aplicarea de metode agricole ecologice și care protejează albinele, poate fi obținută mâncare sănătoasă pentru viața de zi cu zi, se protejează solul, apa și clima, se promovează biodiversitatea și nu se contaminează mediul înconjurător cu chimicale sau organisme modificate genetic. Trebuie ca factorii de decizie să ia aminte la acești experți care aplică cu succes această soluție – ei sunt dovada vie că agricultura ecologică funcționează în Europa.”

Raportul și seria video au fost prezentate la o conferință de presă în Zurich și alte orașe europene. O parte dintre eroii și liderii agriculturii ecologice ce apar în aceste înregistrări au luat parte în cadrul evenimentului de astăzi din Zurich3.

Proiectul este parte a unei campanii intense a Greenpeace de a salva albinele și agricultura4 declanșată de actuala criză a polenizatorilor și a agriculturii moderne la nivel industrial. Declinul global al albinelor este un simptom al unui sistem agricol eșuat, bazat pe o necesitate crescândă de substanțe chimice și resurse energetice, pe monoculturile la scară largă și pe dependența față de câteva companii multinaționale din industria agro-chimică. Rezistența crescândă a dăunătorilor și a buruienilor, scăderea fertilității solului, contaminarea apei la scară largă, creșterea emisiilor de CO2 și a vulnerabilității la schimbările climatice, precum și diminuarea sistematică a rezistenței, diversității și suveranității pe plan global a producerii de alimente, ne determină să ne orientăm către sisteme agro-ecologice bazate pe biodiversitate.

1 “PLAN BEE – A trăi fără pesticide și a ne îndrepta către agricultura ecologică” //sos-bees.org/reports/.

2 “PLAN BEE – A trăi fără pesticide. Eroii proiectului video Greenpeace”
//sos-bees.org/solution-videos/ .

3 Dr. Hans Herren – Expert privind controlul biologic al dăunătorilor, co-președinte IAASTD și câștigător al premiului Right Livelihood
Dr. Claudia Daniel – Cercetător în domeniul agriculturii și expert în domeniul insectelor la Institutul de Cercetare pentru Agricultură Organică (FIBL), Elveția, axată pe cercetarea cultivării rapiței organice
Dr. Piotr Medrzycki – cercetător apicol și agronom la Consiliul de Cercetare în Agricultură (CRA-API), Bologna, Italia
Dr. David Santillo – cercetător la Universitatea din Exeter, având o experiență de peste 20 de ani în acordarea de consultanță științifică și expertiză pentru Greenpeace.

4“Povara albinelor – O analiză a reziduurilor de pesticide din polenul din stupi și din cel colectat de pe piciorușele albinelor melifere din 12 țări europene” (lansat pe 16 aprilie 2014)
“Raiul Toxic: Otrăvurile din grădina ta. O analiză a pesticidelor din plantele ornamentale vândute în Europa, pesticide dăunătoare albinelor” (lansat pe 24 aprilie 2014)
“Science fiction corporatist. O evaluare critică a studiului HFFA referitor la pesticidele neonicotinoide, finanțat de către Bayer și Syngenta” (lansat pe 29 aprilie 2014)
pe www.sos-bees.org/reports. Video “Albinele verzi” (www.sos-bees.org/greenbees, lansat pe 22 aprilie 2014) și “Albinele-roboți” (www.robobees.info, lansat pe 28 aprilie 2014).


Zurich / Bucuresti, 07.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *