Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Pisica pe acoperisul fierbinte. Menajeria de sticla. Camino Real

Tennessee Williams       
Editura ART

Trei dintre cele mai cunoscute piese de teatru scrise de Tennessee Williams au fost reunite intr-una dintre cele mai reccente aparitii ale  Editurii ART: “Pisica pe acoperisul fierbinte”, rasplatita cu Premiul Pulitzer in 1955, “Menajeria de sticla” si “Camino real”.

Trei piese cu teme diferite, cu personaje puternice, trei intrigi atractive, toate insa despre conditia umana si toate aducand in discutie, in mod subtil, prin intermediul conflictelor, aspecte controversate la vremea lor.
De pilda, “Pisica pe acoperisul fierbinte” aduce in atentia cititorilor si spectatorilor (si chiar telespectatorilor intrucat piesa a fost ecranizata) relatia lui Brick cu un fost coechipier (Skipper). Cel din urma a murit, iar Brick isi ineaca amarul in alcool. Relatia cu sotia sa nu este una armonioasa (cei doi nu au nici copii) – spre deosebire de fratele lui si familia sa numeroasa. Cand tatal lui Brick trebuie sa primeasca vestea ca are cancer in forma finala – de ziua lui – lucrurile par a se destrama. Iar sotia lui Brick este dispusa sa faca orice pentru bani – de altfel cele doua femei sunt preocupate de aspectul financiar si de mostenire.

“Menajeria de sticla” subliniaza fragilitatea lucrurilor si ii familiarizeaza pe cititori cu Laura, fata unei mame autoritare, o fata supusa unei presiuni puternice din partea unui parinte care isi proiecteaza toate visurile si sperantele asupra ei. In sfarsit, “Camino Real” este o piesa deosebit de interesanta despre comunicare si interrelationare – fiecare personaj vorbeste o alta limba.

Traducerea foarte buna de care beneficiaza volumul se constituie intr-un alt motiv de recomandare a acestei carti. Merita amintit si faptul ca Tennessee Williams (1911-1983)  este unul dintre cei mai importanti dramaturgi ai secolului al XX-lea. Un autor cu o viata complicata (a avut si probleme cu alcoolul, a fost dependent de amfetamina etc.), Williams a fost apreciat si chiar decorat de catre presedintele Jimmy Carter in 1980. Cateva dintre piesele sale s-au transformat in ecranizari de succes.

“Pisica pe acoperisul fierbinte. Menajeria de sticla. Camino Real” este o carte care merita sa se afle in biblioteca oricui continand trei dintre cele mai importante piese ale lui Tennessee Williams si constituindu-se intr-o lectura obligatorie pentru cei care vor sa il descopere pe acest autor – unul dintre cei mai straluciti dramaturgi ai secolului trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *