free download 78 travel guides written by experts

Pictorul roman Alexandru Tipoia, in seria „Rezistenta prin cultura” (TVR 2)

Duminică, 8 decembrie, de la ora 16.00, TVR 2 difuzează sub genericul „Rezistenţa prin cultură”, documentarul „Ţipoia & Tzipoia”, care ilustrează viaţa şi creaţia unei personalităţi marcante a artei plastice româneşti – Alexandru Ţipoia.

Alexandru Ţipoia (1914-1993) nu este doar creatorul unei opere impresionante şi unul dintre reprezentanţii de seamă ai artei plastice de secol XX, ci şi unul dintre cei care au trăit experienţa persecuţiei politice pentru vina de a nu fi acceptat pactul cu regimul comunist şi securitatea.

Fiul său, pictorul George Tzipoia, exilat în Elveţia din 1982, s-a consacrat vreme de peste douăzeci de ani recuperării valorii artistice româneşti pe care o reprezintă opera tatălui său.

Telespectatorii vor putea afla duminică, la TVR 2, amănunte mai puţin cunoscute din viaţa pictorului Alexandru Ţipoia, din perioada de persecuţie politică pe care acesta a trăit-o, precum şi ce au în comun dar şi diferit creaţiile celor doi pictori – Ţipoia tatăl şi Tzipoia fiul.

Documentarul „Ţipoia & Tzipoia” (realizat de Marilena Rotaru) poate fi urmărit simultan online pe TVR+ şi va fi difuzat la TVR HD în aceeaşi zi, de la ora 17.00.

Bucuresti, 06.12.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *