free download 78 travel guides written by experts

Piata romaneasca de arta continua sa creasca

Cifra vânzărilor de obiecte de artă şi rata lor de adjudecare în licitaţiile publice arată o tendinţă ascendentă a pieţei din România. Numai în luna februarie, Casa de Licitaţii Artmark a înregistrat vânzări în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro.

● LICITAŢIA DE MĂRŢIŞOR I – PICTURĂ ŞI SCULPTURĂ
A realizat o rată de adjudecare de 96% şi un total de 428.600 €, demonstrând că arta de mici dimensiuni e apreciată la scară mare

● LICITAŢIA DE MĂRŢIŞOR II – ARTĂ DECORATIVĂ
A realizat o rată de adjudecare de 80% şi un total de aprox. 31.907 € – în premieră în licitaţiile Artmark, arta decorativă a fost primită cu entuziasm de către colecţionari

● LICITAŢIA VINURILOR DE COLECŢIE
A realizat o rată de adjudecare de 71% şi un total de 4.905 €, sumă care arată potenţialul pieţei româneşti de vinuri rare

● LICITAŢIA COLECŢIEI DE POSTMODERNISM PETRE BUZATOV
A realizat o rată de adjudecare de 83% şi un total de 26.700 €, aproape de limita maximă a estimărilor pre-licitaţie

Licitaţiile lunii februarie la Artmark au adus un total de aprox. jumătate de milion de euro, aproape de limita superioară a estimărilor organizatorilor pentru această ediţie compusă. Pentru prima dată, trei licitaţii s-au desfăşurat în două seri consecutive, oferind colecţionarilor şi investitorilor cea mai diversificată selecţie de obiecte, într-un eveniment conceput în legătură cu sărbătoarea apropiată a Mărţişorului. Cumpărătorii s-au dovedit receptivi la propunerea selecţiilor de artă decorativă şi vinuri româneşti de colecţie, arătând potenţialul care există pe piaţă în aceste direcţii. Totodată, operele de artă de mici dimensiuni, prezente în licitaţie pentru cel de-al doilea an consecutiv, au stârnit încă o dată fascinaţia publicului, tot mai dispus să investească în lucrări atestate de artă românească.

Licitaţia de Mărţişor – Pictură şi Sculptură, ajunsă la cea de-a doua ediţie, este un indicator elocvent al creşterii din ultimul an a pieţei româneşti de artă. Dacă anul trecut, cele 110 loturi oferite reuşeau un procent de adjudecare de 74% şi vânzări totale în valoare de 108.000 €, în licitaţia de miercuri seară, arta românească majoră în formate miniaturale a obţinut un total de peste patru ori mai mare, aprox. 429.000 € şi o rată de adjudecare de 96%. Preţurile de pornire situate între 100 şi 1.000 de euro pentru 60% dintre loturi au încurajat ofertele din sală şi de la telefon, foarte numeroase pentru unele dintre loturi, ducând la creşteri spectaculoase de preţ.

Cea mai importantă vânzare a serii a fost cea a operei „Femei în parc” de Ion Andreescu (ulei pe lemn, 26 x 35 cm), prima pictură a maestrului care apare pe piaţa vânzărilor publice de artă în ultimii patru ani. Considerată una dintre cele mai bune realizări artistice ale sale şi arătând asimilarea procedeelor impresioniste în contact cu Şcoala de la Barbizon, lucrarea a fost adjudecată pentru suma de 130.000 € (est. 75.000 € – 125.000 €) marcând un record de autor pentru opera lui Andreescu. Patru participanţi au disputat cu elan lotul, dintre care doi din sală şi doi prin telefon, în ultimii opt paşi de licitaţie rămânând în competiţie cei doi prezenţi în sală, care au primit la sfârşit aplauzele publicului.

Alte vânzări importante au fost înregistrate pentru picturile „Natură statică cu ulcică, pensule şi carte de artă” de Gheorghe Petraşcu, adjudecată pentru 48.000 € (est. 25.000 € – 35.000 €) şi „Anemone” de Corneliu Baba, care a obţinut suma de 19.500 €, de peste trei ori mai mult decât valoarea minimă estimativă (est. 6.000 € – 9.000 €). Cele mai spectaculoase creşteri le-au înregistrat picturile „Petrecere la mănăstire” de Eduard Theodor Ritter von Grutzner, vândută cu 6.000 €, de cinci ori valoarea minimă estimativă (est. 1.200 € – 1.800 €), „Cursă hipică” de Gore Mircescu, adjudecată pentru 2.600 € (est. 600 € – 900 €) şi desenul „Mârţoagă” de Theodor Pallady, vândut pentru 2.400 € (est. 550 € – 750 €).

Licitaţia de Mărţişor – Artă Decorativă a deschis cea de-a doua zi de licitaţii cu un rezultat notabil pentru segmentul de artă decorativă al pieţei româneşti, vânzările totale fiind de 31.907 €, iar rata de adjudecare de 80% din numărul loturilor. Dintre obiectele de artă lucrate în metal preţios, sticlă şi porţelan, semnate de vestite ateliere europene, cel care a condus în ordinea valorii a fost vasul „Archers” (sticlă opalescentă suflată, 26 cm), o remarcabilă capodoperă Art Déco realizată de către unul dintre cei mai renumiţi sticlari ai lumii, René Lalique. Piesa a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon, pentru suma de 5.000 €. Rezultatele obţinute de secţiunea de artă decorativă a Licitaţiei de Mărţişor, arătând cererea colecţionarilor pentru piese de excepţie, încurajează apariţia pe piaţă a unor obiecte de cea mai bună calitate.

Licitaţia Vinurilor de Colecţie, o altă premieră adusă de Artmark în aceeaşi seară, a testat apetitul colecţionarilor români pentru vinurile româneşti rare. Dintre cele 21 de sticle oferite, au fost adjudecate 15 – un procent de 71% – care au adus în total aprox. 5.000 €. Unul dintre cele mai vechi vinuri oferite, o sticlă de Cabernet Sauvignon de colecţie, din 1938, aparţinând Podgoriei Murfatlar, a fost adjudecat cu 700 €, suma maximă atinsă în licitaţie. Piaţa românească de vinuri, care a făcut în ultimii ani paşi importanţi în dezvoltare, continuă să atragă noi jucători. Artmark a intrat, prin licitaţia de joi seară, pe această piaţă, cu încredere în cererea puternică pentru vinuri de cea mai înaltă calitate, care se pot dovedi în timp investiţii de succes.

Licitația Colecției de Postmodernism Petre Buzatov a încheiat cea de-a doua zi de licitaţii Artmark din februarie cu un rezultat încurajator pentru piaţa de artă românească recentă: vânzarea a 83% dintre loturi, pentru o sumă totală de aprox. 27.000 euro. Vânzările lucrărilor aparţinând mai multor artişti reprezentativi pentru Postmodernismul românesc au fost susţinute de un număr în creştere de amatori ai unei artei cu mesaj apropiat vremurilor noastre.

Evenimentul, desfăşurat în două seri consecutive, a înregistrat una dintre cele mai numeroase participări ale publicului, prezent la cele trei licitaţii în număr de aprox. 400, la care se adaugă şi cei aprox. 600 de spectatori online ai evenimentului.

Manuela Plăpcianu, CEO al Casei de Licitaţii Artmark afirmă la sfârşitul celor două zile de licitaţii:
Experimentul pe care l-am făcut prin evenimentul lunii februarie – cele trei licitaţii în două zile consecutive – ne-a făcut să fim şi mai încrezători în evoluţia pieţei româneşti de artă. Odată cu creşterea sa valorică, are loc şi specializarea cumpărătorilor, iar Artmark vine în întâmpinarea preferinţelor lor cu licitaţii dedicate celor mai apreciate forme de expresie artistică.

Manuela Plăpcianu a mai adăugat:
Am fost mândri să avem în licitaţie o operă excepţională realizată de Ion Andreescu, artist ale cărui lucrări sunt atât de rare pe piaţa vânzărilor publice de artă şi ne-am bucurat pentru bine-meritatul record de autor pe care l-a realizat. Această vânzare, care a intrat pe locul şase în clasamentul celor mai bine vândute opere de artă, indică ponderea ridicată pe care arta modernă o are în preferinţele colecţionarilor şi investitorilor, anunţând creşteri ale cotaţiilor maeştrilor artei româneşti în acest an.

Licitaţia de Mărţişor – Pictură şi Sculptură

Totalul vânzărilor: 428.600 €
Rata de adjudecare: 96,3% din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 109
Loturi adjudecate: 105

Cele mai ridicate valori atinse:
1. Ion Andreescu, „Femei în parc”, 130.000 €
2. Gheorghe Petraşcu, „Natură statică cu ulcică, pensule şi carte de artă”, 48.000 €
3. Corneliu Baba, „Anemone”, 19.500 €
Cel mai semnificativ record de autor:
Ion Andreescu, „Femei în parc”, 130.000 €

Licitaţia de Mărţişor – Artă Decorativă

Totalul vânzărilor: 31.907 €
Rata de adjudecare: 80% din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 35
Loturi adjudecate: 28

Cele mai ridicate valori atinse:
1. Vas decorativ Archers, René Lalique, 5.000 €
2. Serviciu de ceai/cafea, Atelier Christian F. Heise, Copenhaga, 4.000 €
3. Faraon, Atelier egiptean, 3.500 €

Licitaţia Vinurilor de Colecţie

Totalul vânzărilor: 4.905 €
Rata de adjudecare: 71% din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 21
Loturi adjudecate: 15

Cea mai ridicată valoare atinsă:
Cabernet Sauvignon 1938, Podgoria Murfatlar, 700 €

Licitaţia Colecţiei de Postmodernism Petre Buzatov

Totalul vânzărilor: 26.700 €
Rata de adjudecare: 83% din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 18
Loturi adjudecate: 15

Cele mai ridicate valori atinse:
1. Dimitrie Gavrilean, „Alchimistul”, 5.000 €
2. Dan Hatmanu, „Autoportret”, 4.750 €

Următorul eveniment Artmark, Licitaţia de Primăvară 2011, va avea loc pe data de 24 martie.

Bucuresti, 25.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *