free download 78 travel guides written by experts

Piata imobiliara are toate sansele sa-si revina anul viitor

Piaţa imobiliară are toate şansele să-şi revină anul viitor, estimează specialiştii prezenţi aseară la dezbaterea “Unde investim în 2009”.  Ei se aşteaptă ca tranzacţiile să fie reluate, dacă  Banca Naţională va accepta modificarea normelor pentru creditul imobiliar.

Piaţa imobiliară îşi va reveni spre finalul anului viitor, estimează analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
"Un început al normalizării pe piaţa imobiliară în termen de încredere şi revenire a tranzacţiilor ar fi undeva la finalul anului 2009, însă cred că 2009 va fi oportun pentru investitorii cu cash, care au resurse proprii pentru a finanţa achiziţii, nu şi pentru cei care ar trebui să apeleze la creditele atât de scumpe, aşa cum sunt în ziua de azi", este de părere Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Petre Tulin consideră că posibila separare a creditului imobiliar de creditul de consum va influenţa pozitiv piaţa imobiliară.

"Ne aflăm într-o poziţie favorabilă, în sensul că vom avea creştere economică, va exista alternativa finanţării în lei, băncile de locuinţe îşi vor intra în rol pentru finanţarea sectorului imobiliar. Sunt convins că odată cu măsurile pe care le va lua Banca Naţională, adică să separe creditul imobiliar de cel de consum,  piaţa va porni", a precizat Petre Tulin, preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Schiţa programului de guvernare a viitorului Guvern prevede impozitarea persoanelor fizice care vor vinde locuinţe în scopuri comerciale cu un TVA de 19 la sută, precum şi impozitarea cu 16 la sută a câştigurilor din real estate.

Pentru dezvoltatorii imobiliari, noul mod de calcul este încă neclar.

"Trebuie clarificat dacă este o impozitare pe profitul pe care îl obtii sau o impozitare a întregii tranzacţii. Dacă impozitarea se va face pe tranzacţie mi se pare foarte mult, dacă este pe profit sunt total de acord", crede Radu Lucianu, managing director CBRE-Eurisko.

Seria dezbaterilor The Money Channel se va incheia azi cu gala “ Unde investim în 2009? Cum economisim în 2009?” , incepind cu ora 19:00, in transmisiune directa de la sediul CEC.

Invitati in aceasta seara vor fi: Radu Ghetea, Florin Pogonaru, Dan Pascariu, Steven Groningen, Tiberiu Urdareanu, Octavian Radu, Radu Georgescu, Dan Ostahie, Liliana Solomon, Radu Craciun, Alexandra Gatej si Theodor Alexandrescu.

  Bucuresti, 18.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *