free download 78 travel guides written by experts

Piata Europeana de Investitii, Trimestrul 3 2009

Ne indreptam care o revenire usoara a pietei

BNP Paribas Real Estate publica studiul pietei europene de investitii pentru trimestrul 3 2009. Din sumar:

Economiile europene au intrat intr-o noua faza a recesiunii. Din analiza economica a BNP Paribas rezulta ca dupa colapsul de la inceputul anului, in cel de-al doilea trimestru activitatea din zona Euro s-a stabilizat in mare parte si se estima ca se va relua cresterea in cea de-a doua jumatate a anului. In Marea Britanie se anticipeaza chiar o crestere a Produsului Intern Brut in trimestrul 4 din 2009. Totusi,  atat in zona Euro cat si in Marea Britanie, cresterile vor avea un ritm lent si vor fi inconsistente.

Dupa sase semestre consecutive de scadere (incepand cu Q4 2007), piata de investitii a inceput sa dea semne timide de reluare a cresterii. Pentru doua trimestre consecutive volumul investitiilor din cele 25 de orase monitorizate de BNP Paribas Real Estate a crescut.

Dupa cel mai scazut nivel, de 4 miliarde Euro, inregistrat in Trim. 1 2009 si numai 5,5 miliarde Euro in Trim. 2 2009, volumul investitiilor din cele 25 de orase analizate a inceput sa dea semne de revigorare in cel de-al treilea trimestru al acestui an, cu 8,4 miliarde Euro investitii, ceea ce reprezinta o crestere cu 53% comparativ cu trimestrul anterior si o scadere de numai 5% fata de Trim. 3 2008. Acesta este inceputul revenirii pietei de investitii.

Cresterea volumului de investitii se datoreaza in principal cresterii numarului de tranzactii de mari dimensiuni, incheiate de investitorii care dispun de lichiditati importante care au profitat de stabilizarea randamentelor din majoritatea oraselor. Tranzactiile au fost incheiate de investitorii care se concentreaza pe proprietati de calitate ridicata, inchiriate in totalitate, pe termen lung, ai caror proprietari sunt multumiti de pretul oferit. Tensiunile de pe piata financiara s-au atenuat si drept urmare conditiile de acordare a creditelor s-au imbunatatit, crescand si nivelul de incredere din piata.

Conform analizei economice a BNP Paribas, in zona Euro se anticipeaza scaderea Produsul Intern Brut mediu cu 3,8% in 2009, urmand ca in 2010 sa se inregistreze o usoara crestere, de aproximatv 1%. Economiile vor inregistra cresteri in 2011, insa mult sub potentialul real, iar in Europa conditiile de pe piata muncii vor continua sa se deterioreze pana la sfarsitul lui 2010, inregistrandu-se discrepante mari intre momentele revenirii, in functie de conditiile specifice fiecarei tari in parte. Nu este inca momentul retragerii stimulentelor monetare implementate de guverne. Increderea este in crestere, insa nu este pe deplin restabilita deoarece pietele financiare raman fragile.
 
In Bucuresti nu s-a inregisrat nici o tranzactie de investitii in trimestrul 3 al acestui an, nici in trimestrele anterioare. Totusi, in alte zone ale tarii s-au incheiat doua tranzactii cu proiecte comerciale totalizand 67 milioane Euro. Cumparatorii asteapta revenirea pietei pe termen mediu, anticipandu-se finalizarea altor tranzactii aflate in prezent in curs de negociere in trimestrul 4 2009.

Bucuresti, 02.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *