Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Piața de eCommerce europeană și unde se situează România

Concluzii prezentate în cadrul GPeC 2017, cel mai important eveniment de eCommerce din CEE

· În 2016, valoarea pieței europene de eCommerce a fost de 523 miliarde euro. Pentru 2017, se estimează o creștere de aproximativ 13%, până la pragul de 593 miliarde euro.
· Cea mai rapidă dezvoltare în eCommerce o au piețele din Europa de Est, cu o creștere anuală de aproximativ 21%.
· Valoarea piaței globale de comerț electronic este estimată să ajungă până la finalului anului 2017 la 1.84 trilioane de dolari. Țările unde se cumpără cel mai mult online sunt China, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania.

Europenii preferă tot mai mult cumpărăturile online. Conform estimărilor eCommerce Foundation se așteaptă ca valoarea cumpărăturilor online să crească de la 523 miliarde în 2016 la 593 miliarde de euro în 2017.

Piata de eCommerce europeana 1
Cea mai rapidă dezvoltare în eCommerce o au piețele din Europa de Est cu o creștere anuală de aproximativ 21%, asta chiar dacă la nivel european se înregistrează o ușoară stagnare comparativ cu anii anteriori.


Potrivit lui Jorij Abraham, Managing Director eCommerce Foundation și unul dintre cei mai importanți invitați în cadrul evenimentului GPeC din 14-15 noiembrie, 75% din tranzactiile online europene sunt realizate în țările din Europa Centrală și de Vest, primele poziții fiind ocupate de Marea Britanie, Franța, Germania, Spania și Italia.

Același trend ascendent se resimte și în dinamica pieței locale. Potrivit datelor GPeC (www.gpec.ro), valoarea cumpărăturilor realizate de români în mediul online în 2017 va fi cu aproximativ 30% mai mare față de 2016.

”În România, estimăm că în anul 2017 piața de eCommerce va atinge valoarea de 2.3-2.4 miliarde euro, față de 1.8 miliarde în 2016. Cu toate acestea, suntem încă cu mult sub țări precum Marea Britanie, Germania sau Franța, unde valoarea produselor achiziționate online va depăși în 2017 suma de 157, 79 și respectiv 62 miliarde euro. La fel, țări precum Polonia sau Cehia sunt peste piața de eCommerce locală, cu valori de aproximativ 8, respectiv 3.9 miliarde euro”, menționează Andrei Radu, fondator și CEO GPeC.


Piata de eCommerce din România

Valoarea medie a coșului de cumpărături

În țările din Europa de Est, inclusiv România, valoarea medie a coșului de cumpărături se situează la aproximativ 50 euro.

”Pentru anul în curs, observăm că valoarea medie a coșului de cumpărături a scăzut foarte ușor. Nu este însă rău, asta pentru că frecvența cumpărăturilor online a crescut. Românii au început să comande online mai des, ori de câte ori au nevoie de un produs nou, ceea ce ne face să credem că piața locală este într-o etapă de dezvoltare și de continuă maturizare”, continuă Andrei Radu, fondator și CEO GPeC.

Categoriile preferate de cumpărătorii online români sunt Electronice și Electrocasnice, Fashion & Beauty, Home & Deco, urmate de articole și accesorii pentru copii.

Plata online sau ramburs?

Anul 2017 nu a adus schimbări majore în ceea ce privește metoda de plată preferată de români, aceștia optând în continuare în procent covârșitor pentru plata ramburs. Cu toate că numărul plăților prin cardul bancar crește, media industriei rămâne, însă, la același nivel.

Andrei Radu, GPeC: ”În continuare, media pieței este ca aproximativ 90% din plăți să se facă numerar, odată cu primirea coletului, restul fiind tranzacții electronice, plăți prin sms sau prin transfer bancar. Bineînțeles, cifrele pot varia de la un comerciant la altul sau în funcție de industrie, însă este clar că încă plata online nu este încă o metodă la care românii să apeleze necondiționat. Cu toate acestea, datele înregistrate în România nu ne situează neapărat la coada clasamentului european. Fiecare piață are specificul și preferințele ei. Dacă ne uităm la Polonia, metoda de plată preferată este pay by link, adică un sistem de online banking clasic mai simplicat.”

Mobile versus Desktop

În România, în medie traficul înregistrat de pe platformele mobile a depășit numărul de vizite de pe desktop. De asemenea, tendința în cazul magazinelor importante din România este ca, într-un orizont de 3-4 ani, peste 80% dintre vizitatori să folosească telefoanele mobile sau tabletele atunci când fac cumpărături online. Preferința pentru vizitele de pe mobil se vede peste tot în lume, însă comparativ cu alte piețe din regiune, România are anumite caracteristici ce încurajează tot mai mult acest proces precum rapiditatea internetului, alături de apetitul românilor pentru cele mai noi tehnologii.

Piata de eCommerce din Cehia

Potrivit informațiilor oferite de Simona Kijonková (fondator Packeta Group Cehia) în cadrul GPeC, Cehia are una dintre cele mai mature piețe de comerț electronic din Europa, rivalizând chiar cu țări mai mari și cu o putere de cumpărare pe măsura.

În prezent, valoarea cumpărăturilor din mediul online atinge pragul de 3.9 miliarde de euro, reprezentând 9% din total pieței de e-tail cehe. 96% dintre utilizatorii de internet cehi au realizat cumpărături online cel puțin o dată, 65% cumpără o dată la 3 luni, iar 27% dintre aceștia achiziționează produse din mediul online lunar.

Deși vorbim de o populație cu până la de 6 și de 8 ori mai mică, în Cehia sunt 36.200 de magazine online, față de 40.000 în Marea Britanie și 30.000 în Germania.

În medie, valoarea coșului de cumpărături este de 56 de euro, cele mai importante magazine cehe fiind Alensa, Mall.cz, CZC.cz, Notino și Alza.cz. Într-un an, un ceh cheltuie în medie 303 euro pe cumpărăturile online.

Categoriile preferate de cumpărătorii cehi sunt electronicele și electronicasnice, IT&C, Home & Deco, urmate de cărți, CD-uri și DVD-uri. Populare sunt si site-urile de fashion online, venind puternic din urmă și magazinele ce vând echipamente sportive, produse farmaceutice și pentru copii.

Categoriile ce înregistrează cea mai rapidă creștere sunt Produsele alimentare (63%), Fashion (33%), Pharma (25%) și Home & Deco (23%).

Plata ramburs este metoda de plată preferată și de cumpărătorii cehi, de la începutul anului atingând o medie de aproximativ 57%. Transferul bancar este preferat de 32% dintre cehi și 26% dintre aceștia optează pentru plata în numerar la punctele de ridicare a coletelor. Plata cu cardul bancar este folosită doar de 7% dintre cumpărătorii cehi.

Față de români, 86,5% dintre cehi preferă în continuare cumpărăturile realizate de pe desktop. Telefoanele mobile sunt preferate de 8% dintre cumpărătorii online, iar tabletele de 5,5% dintre aceștia.

Cele mai importante lecții din segmentul de eCommerce, atât din piața locală cât și din cea regională, sunt prezentate în cadrul GPeC SUMMIT, cel mai mare eveniment de comerț electronic, care se defășoară pe 14-15 noiembrie 2017, în București. Invitații GPeC ating subiecte din domenii precum digital marketing, optimizarea ratei de conversie și content marketing.

Printre cei mai importanți speakeri internaționali se numără: Neil Patel (Co-Fondator Crazy Egg)– unul din cei mai buni specialiștiîn Marketing Online din lume, Oil Gardner (Co-Fondator Unbounce) – expert în optimizarea ratei de conversie și a landing page-urilor din cadrul unui magazin online, precum și Amy Harrison (Fondator Write With Influence), ce conduce una dintre cele mai apreciate resurse online de Content Marketing din întreaga lume. Printre alți invitați importanți se numără Cyrus Shepard, fondatorul Fazilion Media, o companie de content marketing focusatăpe SEO, publishing și marketing afiliat, Sam Mallikarjunan, Executive Strategist la HubSpot și fost Head of Growth la HubSpot Labs, și Jorij Abraham, Managing Director ECommerce Foundation.

GPeC 2017, ediția de 12 ani, este un eveniment powered by FAN Courier

Susținut de: BancaTransilvania, Bright Agency, Creadiv, CRITEO, DPD România, DWF – Digital Workforce, Frisbo, GLAMI, Mastercard, Mediapost Hit Mail, New Black, NewsMAN, PayU, QeOPS, RTB House, TargetWeb, Vtex, UPS.
Partener al CompetițieiMagazinelor Online GPeC: Carrefour România
Brought to you by: Orange
Recommended Payment Processor Partner: mobilPay
Official Radio: Kiss FM
Apa oficială GPeC: Aqua Carpatica
Limousine Service: CityLimo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *