free download 78 travel guides written by experts

Piata de birouri iese din recesiune la nivel global

· In a doua jumatate a anului 2010 am asistat la o crestere a cererii, spatiile disponibile se reduc iar chiriile cresc cu 1%;
· Cresterea chiriilor confirma imbunatatirea increderii in numeroase tari;
· Brazilia si China sunt cele mai avansate tari din acest punct de vedere avand cele mai mari cresteri ale chiriilor in cursul anului 2010;

Sectorul ocupantilor spatiilor de birouri, la nivel global, isi revin din recesiunea anului 2009 spre o crestere pozitiva a chiriei in 2010, conform ultimelor date ale companiei Cushman & Wakefield. Cererea de spatii de birouri a crescut pe fondul cresterii activitatii companiilor, ceea ce a determinat cresterea chiriilor in multe tari. Aceasta revenire are loc cu preponderenta in regiunea Asia Pacific unde chiriile au crescut cu 8% in 2010 fata de 2009. Hong – Kong cea mai scumpa piata din lume, dar si Beijing-ul au avut cresteri foarte mari ale chiriilor: cu 51%, respectiv cu 48%.

Cresterea Chiriilor la Nivel Global in Ultimii 5 Ani


                                                                                                  Sursa: Cushman & Wakefield

Cresterea in intreaga lume a fost foarte variata. Unele dintre cele mai mature piete, incluzand Londra si New York-ul, au avut cresteri importante. In acelasi timp si unele dintre marile piete emergente au avut cresteri asemanatoare sau chiar mai mari.

Cresterea chiriilor in Europa a fost pozitiva. Londra a avut cea mai importanta revenire atat districtul financiar City si West End-ul avand cresteri ale increderii ocupantilor inregistrand anul trecut cele mai mari cresteri ale chiriilor in timp ce oferta de spatii de birouri a scazut. Cea mai scumpa locatie din Europa la nivel global a fost Londra (West End). Moscova (CBD) s-a plasat pe locul doi in Europa si pe locul sapte la nivel global.

In cele doua Americi a avut loc o crestere exceptionala a chiriilor, cu aproximativ 50% in Rio de Janeiro si o crestere importanta ce a avut loc in New York a incurajat in continuare cresterea chiriilor pe parcursul anului 2010. Aceste doua orase au fost cele mai scumpe locatii din cele doua Americi, fiind clasate pe locul patru respectiv cinci la nivel global.

Barrie David, Cushman & Wakefield European Research Group spune: “Asa dupa cum impactul cresterii pretului pentru alimente si alte bunuri este important pentru activitatea companiilor, de asemenea cresterea costului occupational devine un factor global important de considerat pentru desfasurarea activitatii companiilor. Cu toate acestea nu este vorba doar de marirea chiriilor dorita de proprietar. Chiriasii sunt pusi in fata unui “cocktail” de cresteri ale costurilor ocupationale datorita inflatiei costurilor aferente utilitatilor, si serviciilor, dar si datorita actiunii guvernelor in anumite tari ce are ca efect cresterea taxelor. Datorita acestor presiuni care vor continua si pe parcursul anului 2011, cel putin in prima jumatate a acestui an, ne asteptam in continuare la o crestere a costurilor ocupationale.”

Michael Creamer, Directorul Client Solutions EMEA, Cushman & Wakefield, spune: “Conditiile raman mai mult favorabile chiriasilor decat proprietarilor spatiilor de birouri. In orice caz balanta incepe cu siguranta sa se incline, cu o revenire mai lenta a tarilor din Europa comparat cu orasele din Asia. Intr-un numar crescut de tari oportunitatea chiriasilor de a renegocia chiriile lor sau relocarea business –urilor va incepe sa scada in cursul anului 2011.”

James Young, Director Cushman & Wakefield regiunea City, Londra “Londra se detaseaza fata de Europa cu o crestere importanta a chiriilor de aproximativ 25% pentru ultimile 12 luni. Este in continuare cel mai popular oras din punct de vedere al atractivitatii pentru localizarea unui business, aceasta datorita avantajelor culturale, geografice, dar si datorita limbii engleze.”

ROMANIA

Exista cateva semnale pozitive pentru 2011: an in care se asteapta o crestere economica si un alt factor este datorat faptului ca multe companii au amanat analiza necesarului de spatii de birouri pana in anul acesta.

La nivel ocupational (chiriasii) cererea nu este inca foarte mare si va dura pana cand aceasta cerere va depasi oferta de spatii.

In privinta investitiilor, conditiile de piata se asteapta sa ramana dificile fara modificari majore.


PIATA DE BIROURI
Cushman & Wakefield Research Publication           Q4 2010

Bucuresti, 31.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *