free download 78 travel guides written by experts

Pianul calator la Mamaia si in Moldova

Era o vreme când după 15 iunie începea vacanţa.

Acum, după 15 iunie e vremea în care "pianul călător", însoţit de pianistul Horia Mihail, va pleca de la Sala Radio pentru a străbate ţara în căutarea iubitorilor de muzică clasică în mai multe oraşe din ţară unde nu există piane de concert, cu sprijinul Radio România.

Cel de-al doilea turneu "Pianul călător" se află în plină desfăşurare, urmând să viziteze 20 de oraşe, între 21 mai şi 29 iunie. La finalul acestuia un pian Bluthner, care aparţine Societăţii Române de Radiodifuziune, va fi pus la dispoziţia comunităţii din Sânnicolau Mare – oraşul în care s-a născut compozitorul Bela Bartok.

Trecând de mijlocul turneului, marcat de recitalul şi concertul de la Bucureşti, după ce a străbătut deja ţara în 9 recitaluri şi 3 concerte cu orchestra, Horia Mihail va porni alături pianul de concert pus la dispoziţie de Radio Romania într-o nouă călătorie, ce va începe de această dată pe malul mării, la Mamaia, în dimineaţa de 17 iunie.

Ca şi anul trecut, când a demarat acest proiect, iniţiat şi organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo şi gândit pe trei ani, pianul pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) va călători prin ţară şi va fi utilizat de Horia Mihail în recitaluri, înainte de a fi încredinţat unei localităţi în care nu există pian de concert, anul acesta fiind ales Sânnicolau Mare, din judeţul Timiş.

" În fiecare oraş a fost altfel şi cu siguranţă în continuare, fiecare teatru, fiecare casă de cultură, fiecare castel sau sală de concert îmi vor oferi senzaţii diferite. Sunt ferm convins că ceea ce facem din punct de vedere artistic este un fenomen în continuă schimbare, care are de-a face cu fluctuaţiile sufletului nostru. Modul în care cânt este de fiecare dată proaspăt pentru mine şi sper că şi pentru public. Reacţia caldă pe care am observat-o la publicul din Bucureşti, un public foarte exigent, nu poate decât să mă bucure", declara Horia Mihail la finalul recitalului de la Bucureşti.

Cel de-al doilea pian călător va putea fi ascultat în a doua parte a lunii iunie în recitalurile susţinute de Horia Mihail duminică, 17 iunie, de la ora 11.00, la Terasa Radiovacanţa de la Mamaia, periplul continuând luni, 18 iunie, ora 19.00, la Sala Consiliului judeţean din Buzău, marţi, 19 iunie, ora 19.00, la Teatrul Dramatic din Focşani şi miercuri, 20 iunie, ora 19.00, la Casa de cultură din Roman.

Turneul va continua cu un concert alături de Orchestra Filarmonicii din Bacău pe 22 iunie, ora 19.00, la Ateneu şi cu un recital la Iaşi, în Aula Bibliotecii centrale universitare "Mihai Eminescu" din Iaşi pe 24 iunie, ora 19.00. Ultima etapă a turneului va conţine concertul cu Filarmonica din Timişoara din 28 iunie şi recitalurile de la Caracal din 26 iunie şi Sânnicolau Mare din 29 iunie. Ca un post scriptum la acest turneu, pe 11 iulie, Horia Mihail va concerta la Chişinău, în închiderea Festivalului Internaţional „Nopţi pianistice”.

Prima ediţie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizat după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Al doilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, la o nouă anvergură, cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător 2012

Mediaş 21 mai Sala Traube
Dumbrăveni 22 mai Catedrala Armenească
Sighişoara 23 mai Casa de cultură
Mamaia 17 iunie Radio Vacanţa
Buzău 18 iunie Teatrul George Ciprian
Focşani 19 iunie Teatrul Dramatic
Roman 20 iunie Casa de cultură
Caracal 26 iunie Teatrul Dramatic

Sânnicolau Mare 29 iunie, ora 19.00, Sala festivă a castelului Nako

Itinerar Recitaluri 2012

Braşov 27 mai Sala Centrului Cultural Reduta
Oradea 2 iunie Sala Filarmonicii
Baia Mare 3 iunie Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare
Cluj-Napoca 5 iunie Opera Maghiară
Piteşti 8 iunie Casa de cultură a sindicatelor
Bucureşti 12 iunie Sala Radio
Iaşi 24 iunie Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureş 31 mai Palatul Culturii
Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat

Braşov 7 iunie Cercul Militar
Orchestra Filarmonicii Braşov, dirijor Bogdan Chiroşcă

Bucureşti 15 iunie Sala Radio
Orchestra Naţională Radio, dirjor JinWang

Bacău 22 iunie Ateneu
Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan

Timişoara 28 iunie Sala Capitol
Orchestra Filarmonicii ”Banatul” Timişoara, dirijor Gheorghe Costin

Chişinău 11 iulie Sala cu orgă
Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni
Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo
Eveniment susţinut de: Radio România.
Partener oficial: Volkswagen
Sponsori: Revalid, JTI, BCR
Coproducător: Radio România Regional şi TVR 3
Parteneri: Societatea de muzică veche, Athenee Palace Hilton, Nissa, AdeGas Oil, Hotel Pantex, Chez Marie
Parteneri media: Money Channel, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, crazydeal, Romania libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel, AdEvolution
Parteneri culturali: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Fundaţia Stefan Ludwig Roth din Mediaş, Catedrala Armenească din Dumbrăveni, Casa de cultură din Sighişoara, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Liceul de muzică din Baia Mare, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica de stat din Piteşti, Radio Constanţa, Teatrul „George Ciprian” din Buzău, Teatrul dramatic din Focşani, Casa de cultură din Roman, Filarmonica de stat din Bacău, Biblioteca centrală universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi. Centrul Cultural „Radu Şerban” – Caracal, Teatrul „Ştefan Iordache” Caracal, Filarmonica de stat din Timişoara, Casa de cultură din Sânnicolau Mare, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare

Bucuresti, 18.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *