free download 78 travel guides written by experts

Pianul calator – debut in ropote de aplauze

Turneul „Pianul calator” a inceput. Primele doua recitaluri, care au avut loc vineri, 1 aprilie, la Sibiu, si duminica, 3 aprilie, la Brasov, au fost apreciate de public si rasplatite cu minute intregi de aplauze. Spectatorii, unii veniti special din alte orase pentru a-l asculta, s-au putut bucura de un program integral Liszt, sustinut de pianistul Horia Mihail.

„Am avut mari emotii. La un moment dat, in timp ce cantam, am fost aproape coplesit de gandul ca in urma cu mai bine de 150 de ani, in aceeasi sala, actuala sala Reduta, Maestrul caruia ii dedicam acest turneu – Franz Liszt – facea ca muzica iesind din mainile lui sa cucereasca ascultatorii unui burg transilvan deja obisnuit cu sunetele muzicienilor profesionisti” a declarat Horia Mihail dupa cel de-al doilea recital.
 

„Pianul calator” continua cu recitalul de la Academia de Muzica din Cluj-Napoca din data de 4 aprilie.

Turneul pianistului Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio -cuprinde  recitaluri in 12 orase din Romania si marcheaza implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt.

Urmand exemplul compozitorul maghiar care, intre  anii 1846 si 1847, sustinea concerte in tarile romane pe un pian Erard ce-l insotea peste tot, in 5 din cele 12 orase in care pianistul Horia Mihail va sustine recitaluri, va avea alaturi un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunta cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va calatori alaturi de pianistul Horia Mihail in orase care nu dispun la aceasta data de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbraveni si Medias.

La sfarsitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Medias, unde va fi predat autoritatilor locale in cadrul unei ceremonii urmata de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat  in folosinta comunitatii locale a orasului Medias de catre Societatea Romana de Radiodifuziune.

Turneul „Pianul calator – pe urmele lui Franz Liszt” nu este o actiune singulara, el urmeaza sa fie reluat si in anii ce urmeaza. …„Este un proiect care are sustinerea Radio Romania pentru cel putin 3 editii asa ca va fi si „Pianul Calator II”  si cu siguranta  „Pianul Calator III in 2013. Este o experienta noua, turnee am facut, recitaluri solo am facut, concerte solo am facut, foarte multe, insa un astfel de turneu este o premiera pentru mine, categoric exista un alt gen de emotie”, declara Horia Mihail.

Urmatoarele recitaluri din cadrul turneului vor avea loc la Baia Mare pe 7 aprilie, Targu Mures – 10 aprilie, Iasi – 12 aprilie, Bucuresti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbraveni – 20 aprilie si Medias – 21 aprilie.

Organizatori: Radio Romania Cultural si Accendo.

Partener oficial: Porsche Romania.

Sponsori: Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design.

Coproducator: TVR Cultural.

Parteneri: Radio Romania Regional, Noeland si Orchestrele si Corurile Radio.

Parteneri media: Antena 3, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Muzical, Adevarul, Dilema veche, Sapte seri, Romania libera, Observator cultural, Artmark, Jurnalul National, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agentia de carte.

Parteneri culturali: Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Brasov, Centrul Cultural Reduta Brasov, Filarmonica „Transilvania” Cluj-Napoca, Academia de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Liceul de Arta Baia Mare, Filarmonica de Stat Targu- Mures, Filarmonica de Stat, Filarmonica „Moldova” Iasi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultura Deva, Casa de Cultura a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armeneasca Dumbraveni, Institutul National pentru Dezvoltare Integrata a Ariilor Protejate din Romania, Fundatia Armeneasca Dumbraveni, Fundatia Lohan, Primaria Medias, Asociatia „St. L. Roth”.

Eveniment recomandat de Radio Romania.

Bucuresti, 04.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *