metalshow

Peste 750 de evenimente – un autentic record la Targul International GAUDEAMUS 2014

Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2014 va avea loc în perioada 19 – 23 noiembrie în Pavilionul Central (A) al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 21, este iniţiat şi organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.

Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 19 noiembrie, la ora 12.00.

Târgul Internațional GAUDEAMUS este principala componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură națională inițiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susținerea culturii românești prin evenimente expoziționale dedicate cărții și educației. Palmaresul celor 20 de ani de existență, care însumează 83 de târguri GAUDEAMUS, peste 2.300.000 de vizitatori și aproape 8.700 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în postura de lider în industria evenimentelor de acest gen, din țara noastră.

Accesul publicului în incinta Târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată și suportul pentru Tombola GAUDEAMUS. Marele Premiu al Tombolei GAUDEAMUS va fi un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia.

Ca și la edițiile precedente, mai mult de jumătate dintre vizitatorii târgului vor beneficia de acces gratuit în incintă: preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, profesioniștii din domeniile editorial-educațional, jurnaliștii, pensionarii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice (dacă este cazul) fiecărei categorii.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 și 20.00.

Repere statistice GAUDEAMUS 2014:
– aproximativ 320 de expozanţi (un nucleu puternic și bine definit de edituri românești, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație), acoperind integral cei 14.000 mp ai Pavilionului Central Romexpo;
– un maraton de evenimente editoriale şi profesionale – peste 750, număr record în istoria târgului – care se vor desfășura la standurile expozanților, standul Automobile Dacia și în spațiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Cupola – nivel 0.00, Bursa de Contacte, Ceainăria Gaudeamus și Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” – nivelul 3.20, Sala Mircea Sântimbreanu – nivelul 7.70).

Invitatul de onoare al ediţie 2014 este Federaţia Rusă.

Programul invitatului de onoare cuprinde peste 30 de evenimente organizate în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti. 17 oaspeţi din Rusia – scriitori, critici literari, editori, jurnalişti şi muzicieni, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan rusesc vor susţine lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri şi momente artistice.

Partener privilegiat al ediţiei este, şi în acest an, GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

Preşedintele de onoare al ediției, amfitrionul Târgului Internațional GAUDEAMUS 2014 este domnul Benoît Rutten, președinte GADIF, Delegat Valonia – Bruxelles.

– Secţiuni tradiţionale specializate:
* Carte şi multimedia educaţională – modulul de bază al fiecărei ediții, o adevărată oglindă a pieței naționale pe acest segment, care reunește oferta la zi de carte tipărită și electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din țară și de peste hotare;
* Bursa Educaţia – rezervată instituțiilor de învățământ și ajunsă la a 17-a ediție;
* Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, ediția a 11-a, secțiune dedicată celor mai tineri vizitatori;
* Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret 2014, organizat la târg de Ministerul
Tineretului și Sportului;
* Expoziţia „Pagini din istoria radioului”, organizată pentru a doua oară în colaborare cu Asociaţia Radioclubul României.
Expoziţii în premieră la Târgul Internaţional GAUDEAMUS:
– Iudaica – Salon de Carte Evreiască Editată în România (ediția I), organizată de Federația Comunităților Evreiești din România – Editura Hasefer şi Societatea Română de Radiodifuziune
– „Moștenirea noastră brâncovenească”, organizată în cadrul Târgului Internațional GAUDEAMUS de către Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" din Târgoviște

Ziarul târgului va fi realizat în premieră de către o echipă redacţională de la publicaţia Caţavencii.

Premiile Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2014 vor fi decernate duminică, 23 noiembrie, ora 16.00, astfel:
– Trofeele GAUDEAMUS (decernate pentru trei dintre expozanți) și Cea mai râvnită carte a târgului,
prin Votul Publicului, bazat pe studiul de trafic efectuat în rândul vizitatorilor;
– Trofeul Presei „Mircea Sântimbreanu”, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, agenţii de presă şi
online – decernat jurnaliștilor acreditați care vor reflecta derularea târgului; pentru secțiunile publicații,
radio, TV şi online, trofeele se vor acorda tot pe baza Votului Publicului. Trofeul Presei pentru
secţiunea agenţii de presă se va acorda pe baza monitorizării realizate de Agenţia de Presă RADOR a
Societăţii Române de Radiodifuziune.
– Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg și destinat
finanțării totale sau parțiale a unui proiect editorial de importanță națională, cu ecouri internaționale;
– Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în și din limba
română;
– Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituțiile de învățământ prezente la târg.
– Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.
– Premiile Tombolei GAUDEAMUS.

Proiecte GAUDEAMUS – RADIO ROMÂNIA

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”

Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului GAUDEAMUS,
concursul se află la a XII-a ediție și urmărește să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2014 va avea loc în cadrul Târgului Internațional GAUDEAMUS vineri, 21 noiembrie, ora 11.00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanții sunt câștigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga țară de studiourile regionale Radio România.

Proiectul „Cărţile se întorc acasă”: campanie de donație de carte derulată pe parcursul Târgurilor

GAUDEAMUS, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 100.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanților și vizitatorilor GAUDEAMUS în peste 260 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua și pe parcursul Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de Învățătură; donaţiile de carte se primesc în intervalul 19 – 24 noiembrie la Romexpo.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care își propune să aducă în prim-plan competitivitatea și excelența învățământului românesc, să atragă atenția asupra performanțelor și potențialului reprezentanților săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2014, 26 de elevi din București, medaliați la concursuri internaționale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internațional” vor fi premiați în cadrul unei festivități care va avea loc sâmbătă, 22 noiembrie, ora 15.00, la standul Automobile Dacia. Premiile vor fi oferite de Radio România şi Automobile Dacia.

Tombola GAUDEAMUS

Derulată pe parcursul târgului, pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS oferă vizitatorilor ediției ocazia de a câștiga patru premii: Marele Premiu – un autoturism Dacia Logan 10 ani, locurile1, 2 și 3: câte un smartphone (oferite de Orange). Câștigătorii premiilor vor fi stabiliți prin tragerea la sorți programată duminică, 23 noiembrie, ora 14.00.

Parteneri GAUDEAMUS 2014

Proiect susţinut de Ministerul Culturii

Sponsori: Automobile Dacia şi Orange.

Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti, RATB, Tarom, Graffiti BBDO, Primăria Sectorului 1 Bucureşti

Parteneri media: România TV, Spectacular, TV5 Monde, Accente, Agenţia de Carte, Arhitext, Bookblog, revista Cariere, Caţavencii, Forbes, ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Şapte Seri, Bernschutz & Co

Bucuresti, 18.11.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *