free download 78 travel guides written by experts

Peste 70 de copii romani prezenti la Festivalul de la Cannes

Chiar dacã anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes nu participã niciun film de lungmetraj românesc, totuși, la secțiunea de scurtmetraj țara noastrã este foarte bine reprezentatã. Iar cei mai tineri participanți sunt cu siguranțã cei peste 70 de copii români talentați care joacã în cele douã filme de scurtmetraj de la secțiunile Short Film Corner și Romanian Short Waves. „Aventurile Micilor Vedete în parc” și „Micile Vedete descoperã secretul magneților” sunt douã filme pentru copii, producții ale Școlii românești de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”.

Ariana Pendiuc, regizorul filmelor, se înscrie și ea în categoria participanților cu o medie de vârstã sub 30 de ani. În 2010, ea devenea cel mai tânãr regizor român ale cãrui filme au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. De atunci, atât parcursul ei, cât și al echipei de tineri cineaști, din care fac parte Ema Pendiuc (producãtor) și Cosmin Croitoru (director de imagine), a bifat nu mai puțin de 4 prezențe pe riviera francezã, în cadrul celui mai important festival de film din lume. Anul acesta, participarea la festival a celor douã filme a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Român.

„Dubla reușitã de anul acesta îmi dã încredere cã suntem pe drumul cel bun și este o recunoaștere a talentului, dar și a unei pregãtiri temeinice a copiilor absolvenți ai școlii noastre. Gândiți-vã cã în aceste filme sunt copii care au chiar și 4 ani, iar cei mai „vârstnici” au 12 ani”, a declarat Ariana.

Ema Pendiuc, producãtorul filmelor, dar și actrițã în filmul „Micile Vedete descoperã secretul magneților” a subliniat: „Una este sã lucrezi cu unul, doi, cinci copii actori într-un film și cu totul altceva este sã joace în film peste 35 de copii. Iar fiecare din ei are un rol bine evidențiat. În asta constã de fapt greutatea și cea mai mare realizare a filmelor din seria „Aventurile Micilor Vedete”. Patru dintre ele au participat pânã acum la Cannes, însã sunt 17 filme în total, realizate într-un timp atât de scurt. Și în luna iunie mai filmãm încã douã.”

Referindu-se la parcursul din ultimii ani de la Festivalul de Film de la Cannes al regizorului Ariana Pendiuc și al copiilor care joacã în filmele regizate de ea, criticul de film Irina Margareta Nistor, prezentã la festival, a spus: „Faptul cã existã o continuitate, dupã pãrerea mea, e o chestiune câștigatã. Este un lucru rar, fiindcã dacã o sã luãm lista cu toți cei care au câte un scurtmetraj acum, la festival, rareori se întamplã sã revinã”.

Pelicula „Aventurile Micilor Vedete în parc” trateazã tematica protejãrii mediului înconjurãtor și prezintã o poveste parcã ruptã din realitate. În locul unui parc dintr-un cartier de locuințe din București, se aprobã construirea unui mare centru comercial. Întâmplãtor sau nu, tocmai în acest parc se aflã singurul loc de joacã pentru copii, iar aceștia se decid sã nu stea nepãsãtori, ba din contrã, sã rezolve situația așa cum știu ei mai bine.

În cel de-al doilea film participant anul acesta la celebrul Festival de la Cannes, „Micile Vedete descoperã secretul magneților”, Anisia, o fetițã care a fugit de acasã pentru a scãpa de sfaturile nesfârșite ale mamei, se reîntoarce la școalã, unde încearcã sã pãtrundã neobservatã la ora de fizicã. Din dorința ei de a se reintegra cât mai rapid în colectivul clasei, Anisia începe sã facã propriile experimente cu… magneți.

Cannes / Bucuresti, 22.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *