free download 78 travel guides written by experts

Peste 5.500 de controale efectuate de ANCOM in 2013

“Pentru a asigura respectarea normelor legale pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale, ANCOM a efectuat, în anul 2013, un număr de 5.530 de acţiuni de control. În urma acestora, au fost transmise 324 de notificări şi au fost aplicate 394 de avertismente şi 59 de amenzi, în cuantum total de 619.100 de lei”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Aproximativ o treime din numărul total de acţiuni de control, respectiv 1.692 dintre acestea, au vizat furnizorii de comunicaţii electronice – 870 de controale la furnizorii de internet, 68 la furnizorii de telefonie şi 754 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. În urma acestor controale au fost emise 267 de notificări şi au fost aplicate 234 de avertismente şi 28 de amenzi în valoare totală de 472.000 lei. Una dintre neregulile cel mai des identificate şi sancţionate a fost nerespectarea de către operatori a unor condiţii tehnice şi de compatibilitate electromagnetică impuse reţelelor de comunicaţii electronice prin autorizarea generală.

2.762 de controale, aproximativ jumătate din numărul total de acţiuni de control, au fost efectuate la cei care deţin licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dintre care 1.784 la furnizorii servicii de radiocomunicaţii şi 978 la furnizorii de radio şi televiziune. În cazul acestora, inspectorii ANCOM au emis 57 de notificări privind intenţia aplicării sancţiunii şi au aplicat 137 de avertismente şi 25 de amenzi în cuantum de 104.100 lei. Principalele abateri sancţionate au fost nerespectarea prevederilor din licenţe şi autorizaţii şi operarea necorespunzătoare a staţiilor de radiocomunicaţii.

195 dintre controalele efectuate de Autoritate pe parcursul anului 2013 au vizat furnizorii de servicii poştale, dintre care 24 au vizat Compania Naţională Poşta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal. ANCOM a aplicat 10 avertismente furnizorilor de servicii poştale care nu au respectat prevederile legale şi 5 amenzi în cuantum de 35.500 lei. Cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

881 de acţiuni de control au vizat producătorii, importatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii, cărora le-au fost aplicate 13 avertismente şi o amendă în cuantum de 7.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu cu privire la echipamente neconforme de emisie recepţie şi la existenţa marcajului CE pe acestea.

Tot în acest an, Autoritatea a derulat o amplă campanie de verificare a staţiilor mobile de radiocomunicaţii care emit în banda liberă de 27 MHz. Acţiunea a fost derulată în perioada septembrie – noiembrie 2013 în opt judeţe din ţară. În urma controalelor autovehiculelor echipate cu staţii mobile, s-au aplicat 21 de avertismente şoferilor care utilizau echipamente cu puterea de emisie mărită perturbând astfel comunicaţiile celorlalţi utilizatori ai acestei benzi.

În ceea ce priveşte monitorizarea spectrului de frecvenţe radio, pe parcursul anului 2013 au fost realizate peste 15.000 de acţiuni de monitorizare, în urma cărora au fost depistate aproximativ 500 de cazuri de emisii radioelectrice neautorizate sau neconforme, precum şi situaţii de nerespectare a condiţiilor din licenţele de emisie, autorizaţiile tehnice de funcţionare, licenţele de utilizare a frecvenţelor sau autorizaţiile de asignare a frecvenţelor, în urma cărora s-au luat măsurile necesare pentru intrarea în legalitate.

În 2013 au fost monitorizare un număr de 351 de frecvenţe radio şi TV şi 2.118 de frecvenţe de radiotelefonie, fiind depistate un număr de 212 de interferenţe prejudiciabile. Totodată, au fost eliberate 437 de avize în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.

Bucuresti, 20.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *