free download 78 travel guides written by experts

Peste 350 de ONG-uri şi peste 45.000 de persoane au participat pana acum la ONGFest

– Targul Economiei Sociale

Urmatoarea destinatie: Timisoara

Timişoara 6 octombrie 2011

ONGFest – Târgul Economiei Sociale a înregistrat până acum peste 45 000 de vizitatori. Peste 350 de ONG-uri s-au implicat în cel mai important eveniment al societăţii civile. Pe 1 şi 2 octombrie timişorenii sunt invitaţi în Piaţa Unirii pentru a cunoaşte 38 dintre cele mai active şi dinamice organizaţii. Acestea vor avea ocazia de a-şi expune programele şi proiectele publicului larg şi de a intra în contact cu cetăţenii. Weekendul trecut caravana ONGFest a oprit în Cluj şi Oradea. Peste 6 000 de persoane au vizitat standurile organizaţiilor înscrise şi au participat la spectacolele de stradă oferite de către acestea. Manifestarea are loc între 9 septembrie şi 16 octombrie, în Iaşi, Bacău, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timişoara şi Constantă. Conferinţa de presă care va anunţa sosirea caravanei ONGFest la Timişoara va avea loc joi, 6 octombrie, începând cu ora 10.00, în Sala Mică a Primarului Municipiului Timişoara. Coordonator local şi partener al evenimentului este Institutul Roman de Educaţie a Adulţilor (IREA).

Weekend-ul acesta Timişoara găzduieşte ONGFest – Târgul Economiei Sociale. Evenimentul, care a început pe 9 septembrie în Bucureşti, va traversa întreaga ţară şi se va încheia pe 16 octombrie la Constantă. Piaţa Unirii este locul în care cele 38 de organizaţii înscrise în eveniment îşi aşteaptă vizitatorii. Ca de obicei, componenta expoziţionala este completată de o serie de seminarii şi workshopuri, pe teme precum voluntariatul şi economia socială. Conferinţa de presă prin care este anunţată sosirea caravanei ONGFest în oraş va avea loc joi, 6 octombrie, începând cu ora 10.00, în Sala Mică a Primarului Municipiului Timişoara. Coordonator local şi partener al evenimentului este Institutul Roman de Educaţie a Adulţilor (IREA). Informaţiile complete despre program sunt disponibile pe site – ul evenimentului, www.ongfest.ro.

Weekendul trecut ONGFest – Târgul Economiei Sociale s-a oprit în Oradea şi Cluj – Napoca. Au fost înregistraţi peste 6 000 de vizitatori. Evenimentul a fost foarte bine primit de către public. De-a lungul întregii caravane, organizatorii vor realiza un sondaj, atât în rândul organizaţiilor participante, cât şi în rândul vizitatorilor, pentru a avea un feed-back obiectiv. În general, organizaţiile înscrise s-au arătat încântate de ideea organizatorilor de a merge prin ţară. Atât în Oradea, cât şi în Cluj – Napoca, s-a interacţionat foarte bine cu vizitatorii şi au fost stabilite contacte extrem de utile. Publicul a apreciat în egală măsură proiectele prezentate de organizaţii, seminariile susţinute şi spectacolele susţinute pe scena ONGfest. Seminariile organizate de către partenerii locali au atras atenţia publicului: la Oradea, Asociaţia Caritas Eparhial a susţinut o prezentare pe tema voluntariatului. La Cluj, Centrul de Voluntariat a încercat să clarifice principalele elemente ale Serviciului European de Voluntariat, în cadrul evenimentului denumit EVS Café. Acesta s-a adresat atât tinerilor care doreau să afle mai multe despre SEV, cât şi organizaţiilor care nu au auzit sau ştiu relativ puţine despre SEV. Spectacolele de la scena au atras numeroşi privitori în ambele oraşe. Ansamblul condus de reputatul Ion Bocşa a venit special de la Alba – Iulia pentru a susţine un concert de muzica tradiţională româneasca pe scena din Piaţa Muzeului din Cluj. În Oradea, Corul Fiat Lux a emoţionat spectatorii, iar Asociaţia Meşteşugarilor şi Comercianţilor Tradiţionali Romi le-a arătat privitorilor cum se realizează manual bijuteriile din argint. Seminarul susţinut de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile pe tema economiei sociale la Cluj a fost apreciat de organizaţiile înscrise la ONGFest – Târgul Economiei Sociale. De altfel, printre organizaţiile participante la Cluj, CAR –urile au obţinut un loc fruntaş.

Seria evenimentelor din cadrul caravanei ONGFest – Târgul Economiei Sociale a început la Bucureşti. Manifestarea, care anul acesta a fost organizată sub numele de Târgul Economiei Sociale, a fost deschisă pe data de 9 septembrie în cadrul Conferinţei Naţionale a Economiei Sociale. Rapoartele prezentate au evidenţiat rolul şi ponderea economiei sociale în România, angajator a 3,3% din totalul forţei de muncă salariate din România. Cu această ocazie a fost lansat primul Atlas al Economiei Sociale, o publicaţie care prezintă datele esenţiale la zi de natură economică şi financiară ale organizaţiilor de economie socială din România şi anume: asociaţii şi fundaţii, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, casele de de ajutor reciproc ale pensionarilor, cooperative meşteşugăreşti, cooperative de consum şi cooperative de credit.

Caravana ONGFest este o platformă unică de comunicare directă, la nivel național, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). În acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor între ONG-uri, instituții publice și companii.

Campania este susţinută în mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor în comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu şi Adrian Despot au răspuns afirmativ invitaţiei organizatorilor. Spotul TV ilustrează alegerea fiecăruia dintre ei de a susţine societatea românească prin acţiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar în Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Spotul poate fi vizionat la linkul următor:

//www.youtube.com/watch?v=hfdWNELefXM&feature=channel_video_title

Calendarul evenimentului, la nivel naţional, este următorul:
· Bucureşti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)
· Iaşi 17 – 18 septembrie – Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, zona Primăriei
· Bacău – 17 – 18 septembrie – Parcul Catedralei
· Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piaţa Libertăţii
· Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piaţa Mică
· Craiova – 24 – 25 septembrie – Piaţa Prefecturii
· Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piaţa Muzeului
· Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independenţei
· Timişoara – 8 – 9 octombrie – Piaţa Unirii
· Constanţa – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constanţa

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul financiar al: Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, prin programul Tineret în Acţiune.

Partener principal: Banca Comercială Română.

Parteneri: Avon, Sensiblu, City Park Mall of Constanta, RomaniaFilm, Rollin Film, Clorofilm, Voodoo Films, Astra Film Festival, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, O.N.Cercetaşii României, Centrul Local “Orion”, Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non – Profit din Oltenia (C.R.O.N.O), Asociaţia Romană a Tinerilor cu Iniţiativa (ARTI), Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău, Centrul National de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS Constanta, Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HID, Institutul Roman de Educaţie a Adulţilor, Asociatia Caritas Eparhial Oradea.

Parteneri media: TVR Cluj, Constanta TV, Evenimentul Sibiu, Radio România Bucureşti, Radio Timisoara, Radio Iaşi, Radio Constanta, Radio Transilvania, Radio Cluj, Ziarul Ring, Revista Ecologic, Revista Info-Mediu Europa, Ziarul de Iaşi, Ziarul de Bacău, Foaia Transilvană, Gazeta de Sud, roportal.ro, bucureşteni.ro, capitalul.ro, pr-romania.ro, csr-romania.ro, port.ro, 121.ro, societal.ro, studenţie.ro, calificativ.ro, totb.ro, calendarevenimente.ro, stiridecluj.ro, cluj.info, constănţeanul.com, iasifun.ro, trilulilu.ro, craiova.ro, eventube.ro, vinsieu.ro, timişoreni.ro.

Evenimentele au loc în cadrul proiectului PROMETEUS – Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în oameni! Proiectul este implementat de FDSC în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises şi Centrul Naţional de Pregătire în Statistică.

Bucuresti, 05.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *