free download 78 travel guides written by experts

Persoana întâi

Richard Flanagan
Editura Litera

Richard Flanagan este un cunoscut și apreciat scriitori din Tazmania, Australia.

Persoana întâi este un roman care o să vă facă permanent să vă întrebați și unde se termină realitatea și unde începe ficțiunea, și aceasta din două perspective.

Persoana întâi

Știați că Richard Flanagan a fost angajat în 1989 de către John Friedrich pentru a-i scrie memoriile? Friedrich delapidase câteva sute de mii de mărci în Germania natală, își înscenase moartea și apăruse apoi în Melbourne sub o nouă identitate. Vechile obiceiuri nu au dispărut, iar Friedrich a furat și aici milioane de dolari. A fost prins și urma un proces. Atunci el l-a angajat pe scriitorul aspirant Richard Flanagan să îi scrie memoriile în schimbul a 10.000 de dolari. (sursa) Friedrich a murit în acele șase săptămâni.

Eroul din Persoana întâi – Kif Kehlmann – este un scriitor care simte că poate fi un autor valoros, dar are doar caiete întregi de cuvinte care nu spun o poveste, nu se pot transforma într-un roman.

Cu soția însărcinată și venituri care nu erau suficiente pentru nevoile lor, Kif este contactat de Siegfried Heidl, persoană care delapidase foarte mulți bani și că are urma să aibă un proces să îi scrie memoriile în schimbul la 10.000 de dolari.

Kif acceptă propunerea, mai ales că pare a fi ceva ușor de realizat întrucât Heidl avea un manuscris de 12.000 de cuvinte care putea fi utilizat pentru scrierea memoriilor.

Sarcina se dovedește a fi însă una dificilă, pentru că Heidl evită să ofere răspunsuri directe și date clare pentru memorii, sugerând însă implicarea unor societăți secrete și o colaborare cu CIA. Kif ajunge astfel în postura de a trebui să inventeze memoriile, pentru că Heidl se recreează constant, iar uneori o minciună o contrazice pe alta.

“Voiam să scriu o carte. Asta mi-am spus. Atâta tot. Dar scrierea acelei cărţi era, în clipa aceea, totul. Şi poate credeam că ce făceam în ziua aceea mă va ajuta să scriu cartea. Ştiu că era vorba de experienţă, cel mai iluzoriu dintre miturile artei, ideea absurdă că trebuie să ne dăm peste cap ca să descoperim lumea, când, de fapt, numai explorându-ne putem descoperi adevărul despre orice.”

“Mă plictisisem şi eu de ele, de personajul pe care insista să-l creez: un tehnocrat dezamăgit, un familist convins, un lider întâmplător, atât de modest, atât de umil, ca şi cum marile succese i-ar fi căzut din senin.”

Persoana întâi este un roman care fascinează, o poveste care trebuie citită cu răbdare, pentru a descoperi subtilitatea personajelor, trăirile acestora – Kif și căsnicia pe cale să se destrame, coruperea lui de către angajator, Heidl – personajul impresionant al romanului și legăturile lui cu trecutul și modul în care privește sfârșitul inevitabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *