free download 78 travel guides written by experts

Performanta fantastica a echipei Škoda la raliul Argentinei

Raliul Argentinei, etapa a treia a campionatului IRC şi un raliu faimos în întreaga lume, a fost dominat de Škoda. Pilot al echipei Škoda Motorsport, finlandezul Juho Hänninen şi-a subliniat performanţa excelentă cu o victorie convingătoare, al doilea clasat a fost Guy Wilks, pilotând pentru echipa Škoda UK Motorsport, iar locul al treilea a fost ocupat de un alt membru al echipei Škoda, Jan Kopecký.  

Astfel, pentru prima dată în istorie, Škoda sărbătoreşte o triplă victorie, iar Juho Hänninen conduce în clasamentul general al campionatului IRC cu un avantaj de cinci puncte faţă de Wilks, în timp ce Kopecký a urcat pe locul trei, mulţumită rezultatelor din Argentina. Datorită acestor punctaje, marca Škoda şi-a consolidat poziţia de lider în rândul constructorilor, fiind urmată de Peugeot pe locul doi şi de Ford pe locul al treilea.

Raliul dificil de macadam s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile; piloţii au parcurs 15 probe speciale pe o distanţă totală de 231 km. Superspeciala de 3.3 km, desfăşurată vineri pe un circuit în oraş, a fost câştigată de pilotul Peugeot, campionul en-titre IRC, Kris Meeke, care s-a clasat în faţa lui Guy Wilks, în timp ce Hänninen şi Kopecký au ocupat locurile patru şi cinci cu acelaşi rezultat şi un minus de 2.9 secunde faţă de câştigător. După cum s-a arătat ulterior, a fost însă prima şi ultima victorie a unei mărci diferite de Škoda.

Hänninen a început cursa de sâmbătă în stil grandios, cursa fiind caracterizată de o suprafaţă extrem de dură şi care a permis viteze foarte mari. Hänninen a câştigat prima probă de dimineaţă, a urcat pe prima poziţie a clasamentului general, iar la finele cursei şi-a consolidat poziţia faţă de ceilalţi concurenţi. Dintre cele şapte probe de sâmbătă, Hänninen a câştigat şase şi s-a clasat pe poziţia a doua, în urma lui Wilks, la cea de-a şaptea probă. Clasamentul în urma zilei de sâmbătă: Hänninen, Wilks, Meeke, Kopecký.

Duminică parcursul a avut un caracter diferit, fiind marcat de probe mai tehnice, cu medii de viteză mai reduse şi o suprafaţă cu mai multe pietre şi noroi. Juho Hänninen şi copilotul său Mikko Markkula au arătat o performanţă remarcabilă, câştigănd cinci din cele şapte probe de duminică şi însumând astfel un total de 11 probe câştigate! Guy Wilks şi Philip Pugh au ocupat locul doi, menţinându-şi astfel fără probleme poziţia a doua în clasamentul general. Jan Kopecký şi copilotul Petr Starý şi-au îmbunătăţit în mod constant performanţele şi au urcat pe podiumul de finish datorită abandonului pilotului Kris Meek, unul dintre favoriţii cursei care a întâmpinat probleme tehnice în penultima probă.

Michal Hrabánek, şeful Škoda Motorsport, a declarat cu privire la aceste succese: “Rezultatul excelent este produsul pregătirilor amănunţite pentru ambele raliuri Sud Americane. Victoria oricărui raliu IRC înseamnă de fiecare dată un prestigiu deosebit, iar ocuparea de către Škoda Fabia Super 2000 a tuturor locurilor de pe podium reprezintă rezultatul maxim pe care putem să îl obţinem. Succesul nu aparţine doar Škoda şi întregii echipe, ci şi fanilor noştri fideli. Referitor la modificarea programului campionatului IRC, trebuie să începem imediat pregătirile pentru următorul raliu care va avea loc la finele lunii aprilie în Insulele Canare.”

Juho Hänninen: “O victorie extraordinară, suntem foarte fericiţi. După Brazilia am fost puţin supărat, dar am dat tot ce am putut pentru a câştiga aici. Acum voi savura succesul, apoi Mikko, întreaga echipă şi cu mine ne vom apuca de pregătirile pentru următoarele etape.”

Guy Wilks: “Ambele etape din America de Sud au fost fantastice, echipa a arătat performanţe extraordinare, marca Škoda s-a prezentat excelent. Felicitări lui Juho, a zburat de-a dreptul prin întreaga competiţie.”

Jan Kopecký: “Mă bucur că am reuşit să însoţim colegii de echipă pe podium. A fost cel mai bun rezultat final pentru Petr şi mine în acest sezon şi sunt încrezător că în următoarele etape vom putea să ajungem chiar şi mai sus.”

Clasament:

1.

Juho Hanninen

Skoda

2:30:38.1

2.

Guy Wilks

Skoda

+ 51.0

3.

Jan Kopecky

Skoda

+ 2:20.1

4.

Gabriel Pozzo

Subaru

+ 5:03.9

5.

Federico Villagra

Ford

+ 5:14.2

6.

Bruno Magalhaes

Peugeot

+ 6:11.0

7.

Nicolas Madero

Mitsubishi

+ 6:47.5

8.

Diego Dominguez

Mitsubishi

+ 7:39.3

9.

Alejandro Cancio

Mitsubishi

+ 8:38.3

10.

Juan Manuel Marchetto

Mitsubishi

+ 9:17.6

Bucuresti, 24.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *