free download 78 travel guides written by experts

Românii au donat timp pentru a oferi o șansă la viață copiilor născuți prematur, în cadrul campaniei „Grijă pentru copii”, susținută de Dorna și Salvați Copiii

Peste 77 de milioane de secunde se vor transforma în echipamente medicale de specialitate care vor ajunge luna aceasta în maternitățile din întreaga țară

Campania „Grijă pentru copii”, desfășurată de Dorna în parteneriat cu organizația Salvați Copiii România, a venit cu o nouă provocare în 2016.

Cu ajutorul ambasadoarei cauzei, Simona Halep, românii au fost invitați să doneze timp pentru a oferi o șansă la viață copiilor născuți prematur. Secundele astfel adunate au fost transformate în 10 incubatoare necesare îngrijirii medicale a celor mici, care vor ajunge luna aceasta în 10 maternități din țară.


Copiii născuți prematur pot petrece până la 3 luni în incubatoare, pentru a ajunge la parametrii normali de viață, iar în această perioadă, fiecare secundă poate face diferența dintre viață și moarte.  În cadrul campaniei, donațiile de timp au putut fi făcute în două feluri – prin vizionarea clipului de susținere al campaniei, pe site-ul www.dorna.ro, sau prin realizarea unui clip propriu de susținere, în intervalul februarie-aprilie 2016.

Pentru fiecare 7.776.000 de secunde cumulate – echivalentul celor 3 luni – Dorna a promis că va dona câte un echipament de specialitate, dedicat îngrijirii copiilor născuți prematur. În total, s-au strâns secunde pentru 10 astfel de echipamente.

„Anul acesta, donațiile de echipamente medicale de specialitate pentru copiii născuți prematur au fost făcute cu ajutorul consumatorilor noștri. Împreună, am adunat secundă cu secundă și am strâns, până la finalul campaniei, 77.166.627 de secunde, pe care le-am transformat apoi în incubatoare pentru copiii născuți prematur. Sperăm ca aceste donații, dar și cele făcute până acum, să fie un real ajutor pentru personalul medical și, mai ales, pentru copiii născuți prematur și părinții acestora.”, a spus Nicoleta Eftimiu, Coca-Cola România.

Ajunsă deja în al patrulea an de desfășurare, campania contribuie la dotarea maternităților din București și din țară cu echipamente medicale de specialitate, dar și la o informare corectă și completă asupra problematicii nașterilor premature din România. Început în 2013, proiectul susținut de Dorna și Salvați Copiii s-a materializat până acum în dotarea cu echipamente specializate a 40 de unități de neonatologie din țară.

În România, 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de îngrijire medicală specială încă din prima oră de viaţă, ceea ce necesită echipamente medicale performante şi medici specializaţi. Prin dezvoltarea de programe de îngrijire, de sprijinire şi de educare a tinerelor mame, peste o treime din cazurile de mortalitate infantilă pot fi prevenite.

„Procentul de copii născuți prematur în România este extrem de mare, acesta fiind principala cauză pentru mortalitatea infantilă din țara noastră. Dar copiii care se nasc prematur pot avea o dezvoltare normală, cât timp beneficiază de o îngrijire medicală de specialitate potrivită. De aceea, ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor medicilor din secțiile de neonatologie din România, cărora să le oferim echipamentele necesare pentru a ajuta acești copii să crească și să se dezvolte normal”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Lista unităților care vor beneficia de donația din 2016, ulterior achiziției incubatoarelor de către organizația Salvați Copiii România, include:
• Spitalul Județean Călărași
• Spitalul Municipal de Urgență Dorohoi
• Spitalul Județean de Urgență Giurgiu
• Spitalul Județean de Urgență Tulcea
• Spitalul Județean de Urgență Alexandria
• Spitalul Județean de Urgență Slobozia
• Spitalul Municipal Târgu Neamț
• Spitalul Județean de Copii „Sfânta Maria” Iași
• Spitalul Județean de Urgență Craiova
• Spitalul CF2 Bucuresti.

Despre Dorna și copiii născuți prematur

În România, conform datelor statistice oferite de Ministerul Sănătății în 2011, prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului (IOMC) ‘Alfred Rusescu’, unul din zece copii se naște prematur, având nevoie de atenție specială chiar din prima oră de viață.

Nașterea înainte de termen îi lasă bebelușului mai puțin timp pentru dezvoltarea și maturizarea intrauterină, printre consecințe numărându-se greutatea scăzută la naștere și riscul crescut de apariție a afecțiunilor medicale, inclusiv respiratorii, digestive sau oftalmologice.

Apa reprezintă 79% din corpul unui bebeluș, ajută la digestie, la absorbția alimentelor, reglează temperatura corpului și circulația sângelui, transportă nutrienții și oxigenul către celule și elimină toxinele. Apa este al doilea element vital după oxigen, iar hidratarea corespunzătoare reprezintă o condiție de bază pentru menținerea sănătății organismului.

Dorna Izvorul Alb este recomandată atât în alimentația zilnică a femeilor însărcinate, cât și a proaspetelor mămici care alăptează, datorită conținutului scăzut de sodiu. În plus, este ideală pentru pregătirea hranei bebelușilor și hidratarea lor zilnică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *