free download 78 travel guides written by experts

Pentru a valorifica la maximum alimentele si bauturile de calitate europeana

Comisia iniţiază o consultare asupra calităţii produselor agricole

Comisia Europeană a adoptat astăzi o carte verde care lansează o dezbatere publică asupra modului în care fermierii europeni pot fi ajutaţi să valorifice la maximum calitatea alimentelor şi băuturilor pe care le produc. Pentru Europa, confruntată cu accentuarea globalizării, creşterea concurenţei din partea produselor mai ieftine din exterior şi evoluţia exigenţelor consumatorilor,  arma cea mai puternică este calitatea. Cartea verde trece în revistă standardele, programele de calitate şi certificare şi sistemele de etichetare utilizate în prezent în UE, inclusiv indicaţiile geografice, agricultura ecologică şi sistemele regionale de certificare a calităţii alimentelor, şi pune întrebarea ce este de făcut pentru a exploata mai bine atuurile agriculturii europene şi pentru a-i informa mai bine pe consumatori în privinţa ofertei de produse existente. Părţile interesate sunt invitate să evalueze capacitatea actualelor măsuri de a oferi garanţii consumatorilor şi de a-i informa cu privire la calităţile produselor şi, totodată, să sugereze îmbunătăţiri. Consultarea este deschisă până la sfârşitul lui 2008. Anul viitor, pornind de la rezultatele acestei acţiuni, se va redacta o comunicare care ar putea sta la baza unor propuneri legislative ulterioare.

„Într-o lume în care concurenţa devine din ce în ce mai acerbă, fermierii europeni trebuie să mizeze pe principalul lor atu, pe calitate", remarca Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală. „Pentru aceasta, fermierii din UE trebuie să furnizeze produse cu calităţile cerute de consumatori, să garanteze aceste calităţi şi, lucrul poate cel mai important, să le facă cunoscute într-o manieră eficientă. Avem o serie întreagă de instrumente strategice şi de sisteme specifice de promovare a calităţii în UE. Vreau să aflu de la oamenii implicaţi dacă aceste măsuri funcţionează corespunzător şi, în caz că mai trebuie făcut ceva, ce anume trebuie să facem.”

„Îmi face o deosebită plăcere, a declarat comisarul pentru sănătate Androulla Vassiliou, să particip la lansarea acestei cărţi verzi cu privire la calitatea produselor alimentare, care va oferi cetăţenilor posibilitatea de a spune ce aşteaptă de la noi, ca să se simtă siguri de calitatea alimentelor pe care le consumă. Cartea verde ne va aduce, totodată, indicaţii despre cum putem îmbunătăţi în continuare informarea publicului asupra nivelului de calitate a alimentelor pe care l-am atins deja prin legislaţia existentă care garantează că alimentele din UE sunt produse la standarde înalte de siguranţă alimentară, inclusiv în ceea ce priveşte sănătatea şi bunăstarea animalelor sau regulile de igienă.”

Pentru fermier, calitatea înseamnă să livreze produse cu proprietăţile corecte (procentul de carne slabă, de exemplu), obţinute în condiţiile unei agriculturi corecte (de pildă, prin metodele de asigurare a bunăstării animalelor). În plus, calitatea contează la toate mărfurile, de la cele produse în conformitate cu standardele de bază, până la cele cu valoare adăugată superioară, obţinute prin metodele cele mai exigente.

În acelaşi timp, mărfuri cu costuri de producţie mici, provenind din ţările emergente, sporesc continuu presiunea concurenţială asupra fermierilor europeni, atât în interiorul UE, cât şi în ţările terţe. Globalizarea, acordurile comerciale, liberalizarea pieţelor şi reducerea protecţiei vamale favorizează acest proces. Fermierii europeni trebuie să înfrunte cu curaj aceste provocări, întrucât ei se conformează deja unor cerinţe dintre cele mai exigente din lume şi au know-how-ul necesar pentru a livra produse cu calităţile care se cer pe piaţă. Iată de ce Comisia are convingerea că fermierii europeni, în loc să vadă în cerinţele acestea o povară, au posibilitatea reală de a le valorifica, livrând exact ceea ce vor consumatorii,  având grijă ca produsele lor să se distingă clar pe piaţă şi culegând rezultate pe măsura eforturilor lor.

Cartea verde este împărţită în trei secţiuni având ca obiect cerinţele de bază ale producţiei şi standardele de comercializare, sistemele de calitate specifice ale UE, cum ar fi indicaţiile geografice, şi sistemele de certificare a calităţii produselor alimentare.

Cartea verde ridică o serie de probleme, de exemplu:

  • dacă produsele agricole primare ar trebui să poarte obligatoriu indicaţia locului unde au fost produse (în UE/în afara UE);
  • dacă ar trebui permisă vânzarea unor produse care nu îndeplinesc standardele de comercializare sub aspect estetic;
  • dacă ar trebui introduse norme UE pentru definirea unor termeni ca „produs montan” sau „produs de fermă”;
  • cum ar trebui dezvoltat sistemul indicaţiilor geografice (IGP);
  • cum poate fi asigurată o protecţie mai eficace a indicaţiilor geografice în ţările terţe;
  • cum se poate ameliora funcţionarea pieţei unice europene a produselor ecologice;
  • cum se poate spori producţia bunurilor de calitate în regiunile ultraperiferice ale UE;
  • dacă sunt necesare noi sisteme UE, în special în domeniul protecţiei mediului, şi, dacă da, cum se poate menţine povara administrativă la un nivel cât mai redus;
  • cum se poate evita riscul ca unii consumatori să fie induşi în eroare de sistemele de certificare.

Pentru informaţii suplimentare şi pentru a participa la consultare: //ec.europa.eu/agriculture/quality/policy/index_en.htm

Bucuresti, 15.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *