free download 78 travel guides written by experts

Pentru a oferi speranta unui control adecvat al bolii, pacientii cu poliartrita reumatoida au nevoie

de acces la tratamente noi

Societatea Romana de Reumatologie atrage atentia asupra unei probleme cu care se confrunta de o lunga perioada pacientii din Romania.

Din cauza neactualizarii de peste 4 ani a listei medicamentelor compensate si gratuite, pacientii cu poliartrita reumatoida nu pot accesa terapii biologice noi, care le-ar imbunatati semnificativ starea de sanatate si care ar putea opri evolutia bolii, cum ar fi, spre exemplu, medicamentele modificatoare de boala biologice, terapii ce sunt deja incluse in ghidurile de tratament aprobate de Ministerul Sanatatii incepand cu anul 2010.

«Distrugerea articulatiilor la pacientii cu poliartrita reumatoida incepe in stadiile incipiente ale bolii, asadar este esential sa putem interveni cu tratamente eficiente ce stopeaza distructia articulara evitand astfel invaliditatea permanenta si asigurand posibilitatea reincadrarii in campul muncii», a declarat Dna. Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ionescu, presedinta Societatii Romane de Reumatologie.

«Disponibilitatea acestor terapii inovatoare si pentru pacientii din Romania, ar fi extrem de utila pentru ca ar produce nu numai ameliorarea durerilor si inflamatiilor articulare, dar si o certa influenta a evolutiei bolii pe termen lung. Alaturi de un diagnostic precoce aplicarea unui tratament adecvat fiecarui pacient se incadreaza intre recomandarile esentiale EULAR (European League Against Rheumatism) si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru prevenirea disabilitatii articulare.» a declarat dl. Dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.

Terapiile biologice, cum ar fi cele care actioneaza asupra TNFα, IL-6 sau CTLA4 reduc inflamatia si incetinesc progresia bolii la nivel articular, dar si in intregul organism. Mai mult decat atat, unele dintre aceste tratamente pot fi administrate pacientilor si ca monoterapie, in conditiile in care pacientii nu au la dispozitie nici chiar medicamentele asociate terapiilor biologice, pentru tratamentul acestei afectiuni.

Poliartrita reumatoida este o inflamatorie boala autoimuna care afecteaza peste 180.000 de persoane din Romania. Poliartrita reumatoida este o boala progresiva, ce se caracterizeaza prin inflamatia mai multor articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, conducand in timp la pierderea functionalitatii normale.

Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii ale bolii cum ar fi afectiuni cardiovasculare, osteoporoza, anemia sau tulburari ale sistemului respirator.1

Largirea paletei terapeutice, prin introducerea noilor tratamente, reprezinta un avantaj cert pentru pacienti, avantaj ce nu incarca suplimentar bugetele alocate afectiunilor cronice, deoarece aceste noi molecule nu se administreaza in asociere cu alte terapii biologice.

1.Firestein GS. Nature 2003;423:356-361.

Bucuresti, 08.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *