metalshow

Pensii obligatorii administrate privat

Proiectul de lege in forma actuala ar diminua beneficiile care revin femeilor

Pe data de 1 noiembrie 2006 a fost adoptat de Senat Proiectul de lege de modificare a Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Potrivit reglementarilor proiectului, pensia lunara a femeilor va fi mult mai mica decat cea a barbatilor.

Proiectiile financiare facute in Polonia, tara a carei legislatie este foarte asemanatoare celei propuse in Romania, arata ca pensia medie a femeilor va scadea la aproximativ 55% din pensia medie a barbatilor. 

Pentru a trage un semnal de alarma cu privire la aspectele cu impact negativ din acest proiect de lege, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE si Biroul International al Muncii au trimis catre Parlament, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private o scrisoare de sesizare cu privire la 4 probleme mari pe care le ridica acest proiect de lege.

Acestea se refera la:

    * Problema 1:    Folosirea tabelelor biometrice diferite pentru femei si barbati.
    * Problema 2:    Existenta unor stagii de cotizare la sistemul de pensii obligatorii diferite pentru femei si barbati.
    * Problema 3:    Intreruperea platii contributiilor la pensiile private obligatorii pe perioada concediilor de maternitate si de crestere si ingrijire a copilului.
    * Problema 4:    Costurile de administrare mari pe care le vor plati participantii.

Informatii despre aceste probleme si consecintele lor sunt disponibile in varianta integrala a scrisorii, care poate fi descarcata de pe site-urile www.cpe.ro sau www.reforma-pensiilor.ro .

Bucuresti, 17.11.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *