free download 78 travel guides written by experts

Patrula de reciclare si-a premiat campionii de Ziua Internationala a Mediului

De Ziua Internațională a Mediului, Patrula de reciclare și-a premiat câștigătorii naționali și locali în cadrul festivităților desfășurate simultan în București și toate județele participante. Campionii naționali ai ediției 2013 vin din Olt și din Vrancea!

Patrula de reciclare este programul educațional de mediu centrat pe colectarea şi reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu inspectoratele școlare și primăriile în unităţile de învăţământ din București și 29 de județe.

La ediția 2012 – 2013 au participat peste 21.000 de copii și tineri și peste 720 de profesori coordonatori din tot atâtea unități de învățământ.

Agenții Patrulei de Reciclare RoRec au colectat selectiv peste 230.000 kg de deșeuri electrice și electronice.

Cu o cantitate record de 12.100 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) colectate, Școala gimnazială din Izbiceni, județul Olt, a urcat pe podium cu 3 premii:
Premiile naționale pentru Cea mai mare cantitate DEEE colectată pe țară de o unitate de învățământ și Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program și Premiul județean pentru Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program.

”Am crezut în această acţiune și am știut că vom câștiga, dacă reușim să ducem până la capăt fiecare activitate, să facem ca fiecare rotiţă din acest angrenaj să funcţioneze eficient. Am stimulat emulaţia dintre elevi, ba chiar dintre familiile lor. I-am mobilizat prin exemplul personal, dezbaterea corectă şi sinceră a tuturor problemelor, le-am impus seriozitate și perseverenţă. Meritul acestui succes revine tuturor copiilor, dascălilor, părinţilor din această localitate, şi nu numai. Dincolo de cele 12 tone de DEEE colectate, cred că mai importantă a fost componenta educativă a acestei ample acţiuni naţionale.” a declarat domnul Rudolf Kuttesch, profesorul coordonator al Patrulei Școlii gimnaziale din Izbiceni.

Cea mai bună propunere de Mascotă a programului a fost creată de Patrula Colegiului Național ”Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, județul Vrancea, sub îndrumarea profesorului coordonator Ionuț Țandără. RoBoDEEEa, mascota electrică realizată din materiale reciclabile, va fi vedeta ediției următoare a programului.

”Nevoia elevilor de absorbţie de cunostinţe în manieră non-formală este atât de mare încât nu a fost greu să se implice 100% în crearea Mascotei RoBoDEEEa. După mai multe dezbateri, s-a conturat imaginea acesteia – o veioză funcţională, în manieră futuristă, ce poate lumina calea tuturor spre cunoaştere şi responsabilizare. Sunt sigur că activitatea din acest an şcolar i-a schimbat pe elevi şi cu siguranţă vom continua cu mai mult aplomb în anul şcolar următor”, crede domnul Ionuţ Ţandără, profesorul coordonator al Patrulei de reciclare a Colegiului Național ”Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

În București au participat 40 de unități de învățământ, 1250 de elevi și fost colectate 12.700 kg DEEE.

Performerii de top din fiecare sector sunt:

Sector 1
Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice ”I.N.Socolescu” (2 premii): Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program și Cel mai activ profesor coordonator – prof. Ștefania Dobrin.

Sector 2:
Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program – Școala nr. 307
Cel mai activ profesor coordonator – prof. Cătălin Nicolaidi, Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta”

Sector 3:
Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program – Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu”

Sector 4:
Școala Gimnazială nr. 133 (2 premii): Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program și Cel mai activ profesor coordonator – prof. Ramona Dima

Sector 5:
Școala gimnazială ”Grigore Tocilescu” (2 premii): premiu pentru Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program și pentru Cel mai activ profesor coordonator – prof. Beatrice-Adelaida Batista

Sector 6:
Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program – Colegiul Tehnic ”Gh. Asachi”
Cel mai activ profesor coordonator – prof. Lavinia Cristina Văcaru, Colegiul Național ”Elena Cuza”.

Festivitatea de premiere din București a fost onorată de prezența unor invitați speciali: doamna Elena Dumitru, Secretar de Stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, doamna Elena Ștefan, inspector școlar pentru educație permanentă – Inspectoratul Școlar București, doamna Adina Rădulescu, reprezentantul Agenției Naționale de Presă AGERPRES, partenerul media de tradiție al Patrulei de reciclare, doamna Corina Lupu, din partea Agenției Nationale de Protecția Mediului și domnul Răzvan Mironescu, Deputat al Sectorului 6 București.

”Prin performanțele atinse de elevi și de profesorii lor, Patrula de reciclare se dovedește ”matca” potrivită să stimuleze devotamentul tinerilor față de cauza mediului, energia lor creativă și nevoia lor de a contribui la schimbările pozitive din societate. Evoluția vertiginoasă a programului în numai doi ani de la ediția pilot ne îndreptățește să privim cu încredere in viitor. Avem motive să considerăm că am pus bazele unei – mișcări ecologiste de tineret, al cărui impact benefic se va face simțit la nivelul mentalităților și al obiceiurilor colective în toată țara.” a declarat Andreea Idriceanu, manager de comunicare al Asociației Române pentru Reciclare RoRec.

Patrula de reciclare va continua să cucerească România. Ediția următoare a programului va începe din toamna 2013.

Bucuresti, 05.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *