free download 78 travel guides written by experts

Pasti la Radio Romania Muzical

Perioada sarbatorilor pascale inseamna pentru ascultatorii Radio Romania Muzical posibilitatea de a accentua prin puterea sunetului trairile spirituale ale Invierii Domnului.

Credinciosii crestini de toate confesiunile pot regasi in programele speciale ale Radio Romania Muzical cele mai importante lucrari dedicate de marii compozitori acestei sarbatori. Iar cei care iubesc deopotriva si internetul pot descoperi pe site-ul Radio Romania Muzical (www.romania-muzical.ro) un nou post alternativ: Barocmania, locul unde alterneaza opusuri celebre semnate, intre altii, de Bach, Vivaldi, Corelli, Handel, Pachelbel.

In Vinerea Mare, intre orele 17.00 si 19.00 – Musica sacra: poate fi ascultat Stabat mater de Giovanni Battista Pergolesi intr-o interpretare difuzata in premiera in Romania, realizata sub conducerea dirijorala a lui Claudio Abbado. Despre rugaciunea din Gradina Ghetsimani si crucificarea lui Iisus vor vorbi si selectiunile din oratoriile „Christos pe muntele maslinilor” de Ludwig van Beethoven si „Patimile dupa Matei” de Johann Sebastian Bach. Iar crestini ortodocsi se vor regasi in cantarea lui Gheorghe Mandicevski – „Si era la ora a sasea” sau in „Catapeteasma templului” de John Tavener, compozitor contemporan englez care la momentul scrierii acestei lucrari apartinea confesiunii ortodoxe.

Momentului Pastilor este dedicata si prima emisiune din seria „In universul muzicii cu Ioana Parvulescu”, cunoscutul om de litere si o cercetatoare a secolului al XIX-lea si a perioadei interbelice romanesti. Emisiunile din aceasta serie vor fi difuzate in fiecare sambata a lunii aprilie, intre orele 16.05 si 18.00; prima dintre ele, sambata, 3 aprilie.

Momentul Invierii va fi marcat in emisiunea Noapte de Pasti (sambata, 3 aprilie, orele 22.00 – 0.55) – prilej pentru a asculta doua dintre cele mai importante lucrari care marcheaza spiritualitatea ortodoxa muzicala: Oratoriul bizantin de Pasti „Patimile si Invierea Domnului” de Paul Constantinescu (versiunea recent lansata pe CD de Editura Casa Radio) si „Vecerniile” op.37 de Serghei Rahmaninov.

In cele trei zile ale celei mai importante sarbatori crestine (4 – 6 aprilie), ascultatorii pot alege si Concert de Pasti (orele 13.15 – 16.00).

Luni si marti, intre orele 17.00 si 19.00, vor fi difuzate si 4 concerte inregistrate recent de Radio Romania Muzical: jazz-flamenco cu „Trio Sergio Monroy” sau un cross-over vocal cu sextetul „Neri per caso”, muzica lui Chopin inregistrata in 28 februarie la Ateneul Roman sau „Proms of delight” – editia speciala de Pasti.

Emisiunea de actualitate discografica Music box inaugureaza luni, 5 aprilie, ora 20, un nou ciclu dedicat discurilor recent premiate. Primul dintre acestea: Brockes Passion de Georg Philipp Telemann, inregistrare ce a primit in ianuarie 2010 premiul MIDEM pentru muzica baroca. Premiile MIDEM se acorda in fiecare an la Cannes si evidentiaza discurile pe care intreaga industrie discografica le considera cele mai importante. In aceasta serie vor urma in saptamanile viitoare premiul Grammy 2010 pentru muzica de camera, premiul Gramophone 2010 pentru muzica veche, premiul Echo 2009 pentru muzica simfonica.

Bucuresti, 31.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *