Shadow

Pași esențiali pentru gestionarea inteligentă a finanțelor personale

Finanțele sunt un domeniu la care suntem obligați să ne pricepem cu toții, pentru că, într-un fel sau altul, de modul în care ne gestionăm veniturile depinde calitatea vieții noastre. În consecință, a fi informat și la curent cu detaliile esențiale ale economiei nu este doar necesar, ci și extrem de util.

Evaluează corect cheltuielile

Calculeaza-ti bugetul riguros in fiecare luna, dar si trimestrial Sursa foto: Shutterstock via victoriabank.md
Sursa foto: Shutterstock via victoriabank.md

Atunci când nu ținem evidența strictă a cheltuielilor, imaginea despre bugetul personal poate fi eronată sau, mai grav, exagerată. Primul pas pentru restabilirea controlului asupra raportului dintre banii obținuți și cei cheltuiți este calcularea lui trimestrială. În acest mod sunt evitate variațiile lunare ale acestora, care pot da bugetul peste cap.

Această metodă îți permite să poți stabili realist, care sunt nevoile familiei și ce plăți ai de făcut, pentru că există o constantă trimestrială a acestora, mult mai stabilă decât cea lunară. O astfel de abordare va schimba complet perspectiva asupra bugetului personal și poate indica exact care sunt sumele pe care le poți economisi, pe parcursul unui trimestru, defalcat în fiecare lună, astfel că economisirea va fi mai ușoară.

Transferă sumele pe care decizi să le economisești într-un depozit online, după fiecare alimentare a conturilor personale. Vei elimina tentația de a folosi sumele economisite, dar vei avea și beneficiul dobânzilor avantajoase pentru economiile tale.

Adoptă echilibrul

Dacă vei stabili exact care este raportul între venituri și cheltuieli, atât lunar, cât și trimestrial, nu uita să separi sumele necesare pentru plățile obligatorii de cele rezervate pentru plăceri. Pasul următor este să transferi în conturile de economii o sumă egală cu cel puțin jumătate din bugetul alocat cheltuielilor lunare neesențiale (filme, restaurante și orice altceva ce nu se referă la necesități de bază). Ține însă cont că, în mod ideal, pentru economii ar fi indicat să aloci între 20 și 30% din venituri.

Atunci când îți stabilești obiective care implică cheltuieli, nu spune doar cuvinte pentru ceea ce îți dorești. Folosește și cifre. Nu spune doar „vreau un telefon nou”, ci „vreau un telefon nou, care să coste maxim X lei”. În felul acesta, o să ai o imagine de ansamblu cu adevărat corectă.

Stabilește o perioadă în fiecare lună, în care să reduci la minimum cheltuielile sau să te încadrezi strict într-o sumă care să fie cel mult 50% din cheltuielile pe care le faci în mod obișnuit în același interval de timp. Adoptă o perioadă „all-cash”, dacă ești adeptul plăților online și a celor cu cardul, fă-ți un obicei din a verifica disponibilul și plățile făcute, în fiecare zi.

Fii pragmatic

Gestionează-ți bugetul în mod pragmatic, ca un profesionist. Deși nu suntem toți finanțiști cu experiență, putem împrumuta din strategia pe care o folosesc cei care știu cum se face și cum se întreține un buget. Alege ca atunci când vorbești despre salariu sau alte venituri, să te raportezi doar la valoarea netă. Cu toate acestea nu omite valoarea brută, pentru că în felul acesta vei știi care este nivelul taxelor și al impozitelor pe care le plătești.

Este o practică înțeleaptă să stabilești un buget pentru fiecare situație în parte, dar mai ales să-l raportezi la o anumită perioadă de timp, pentru că în acest fel vei știi care sunt sumele necesare și te vei putea folosi de sumele pe care le încasezi în acea perioadă de timp.

Folosește toate serviciile bancare

Băncile pun la dispoziția clienților lor mai multe instrumente financiare, dar foarte rar le utilizăm pe toate. Acestea au marele avantaj de a oferi un control eficient asupra banilor, pot efectua plăți la termen în nume propriu, țin evidența plăților și a transferurilor făcute. În plus, oferă garanții și siguranță.

Mai mult, este extrem de înțelept să ceri ajutor sau sfaturi atunci când nu înțelegi unele detalii care țin de finanțele tale. Simplul fapt că ai deschis un cont la o bancă îți oferă dreptul de a primi consiliere financiară pentru chestiuni esențiale, iar în anumite condiții, inclusiv pentru lucruri mai complicate.

Gestionarea inteligentă a finanțelor personale cere atenție și o strategie care să acopere perioade scurte de timp, de regulă până la următoarele încasări, dar și una pe termen lung. În felul acesta vei putea să-ți oferi un echilibru autentic între nevoi și plăceri, fără a omite importanța economisirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *