free download 78 travel guides written by experts

Parteneriatul public-privat, o solutie pentru relansarea economiei

Documentul final “Guvernul Privat” a fost inmanat astazi premierului Romaniei

"Acest parteneriat real al Guvernului Romaniei cu mediul de afaceri va oferi solutii pentru relansarea economiei. Cred in acest parteneriat, iar masurile propuse vor fi privite cu toata seriozitatea si vor fi analizate de Guvern". "Sunt foarte multumit de acest feedback din economia reala. Sunt multe propuneri pe care le-am aflat din acest document si foarte multe sunt bune. O sa le avem in vedere si vom face corectiile necesare". Aceastea au fost declaratiile premierului Emil Boc si a ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, prezenti la evenimentul de lansare a documentului final “Guvernul Privat”, proiect initiat de Business Standard.

Documentul final “Guvernul Privat” cu cele mai bune masuri anticriza si propuneri venite din partea comunitatii de afaceri a fost inmanat astazi premierului Emil Boc si celorlati invitati din partea Executivului, in cadrul unui eveniment organizat de Business Standard si M&C Strategy Development. Evenimentul a reunit, in premiera, reprezentantii mediului de afaceri si membrii Guvernului cu scopul de a identifica prioritatile strategice pentru dezvoltarea Romaniei. Premierul Emil Boc, Gheorghe Pogea, Ministrul Finantelor, Adriean Videanu Ministrul Economiei si Domnului Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor au dezbatut impreuna cu oamenii de afaceri pe marginea celor mai bune solutii pentru depasirea situatiei de criza. Evenimentul a fost moderat de Adrian Mirsanu, redactor sef Business Standard si Dan Suciu, realizator The Money Channel.

Premierul Emil Boc considera ca Romania a trecut de prima etapa in demersul de combatere a efectelor crizei economice, prin adoptarea bugetului de stat si a explicat ca o parte dintre masurile propuse de mediul de afaceri au fost deja luate in calcul de Guvern. "Nimeni nu detine solutia perfecta pentru criza. O parte din propuneri le-am introdus deja in buget, dar pachetul de masuri anticriza va fi adaptat din mers, in functie de evolutia situatiei economice", a declarat premierul Boc. El a precizat, din nou, ca in conditiile in care investitiile private in economie s-au redus, din cauza crizei, infuzia publica este foarte importanta, de aceea Guvernul a alocat, prin buget, peste 10 miliarde de euro, pentru investitii. Boc a aratat ca membrii Executivului analizeaza, inaintea fiecarei sedinte saptamanale, situatia investitiilor publice prevazute in proiectul de buget pentru acest an, precum si stadiul atragerii de fonduri UE.

In opinia premierului, una dintre prioritatile Guvernului este ca, intr-un timp rezonabil, sa imbunatateasca ratingul de tara, pentru ca acest lucru va permite o finantare mai buna a economiei. "Romania are o problema in acest moment cu ratingul de tara. Din cauza deficitului de 5,2% in 2008, posibilitatile de finantare sunt reduse si foarte costisitoare. Toata lumea asteapta sa vada masuri clare si ferme din partea unui Guvern stabil", a declarat premierul Emil Boc. Intrebat cum va pastra Guvernul tinta de deficit de 2% din PIB, in conditiile in care incasarile la buget continua sa scada si cum va fi finantat acest deficit, premierul a precizat ca Guvernul poarta discutii in acest moment la nivelul Comisiei Europene pentru gasirea unei solutii de finantare, fara sa ofere alte amanunte. Pogea a adaugat, totodata, ca Romania are nevoie de finantare externa, iar in acest moment, expertii din minister lucreaza la posibile scenarii si, in functie de acestea, se va stabili si suma care va fi imprumutata. Boc a tinut sa precizeze ca in primul trimestru al anului Comisia de Porgnoza nu a prevazut o crestere economica, dar ca spera ca prin masurile adoptate, economia se va relansa in urmatoarele trimestre. "Perspectiva noastra este urmatoarea: masurile pe care le-am prevazut prin buget, componenta politicilor anticriza, investitiile masive in infrastructura, achitarea datoriilor, capitalizarea CEC si Eximbank, neimpozitarea profitului reinvestit, vor fi masuri care ne vor permite o relansare economica incepand cu urmatoarele trimestre, astfel incat sa ramanem la deficitul bugetar (de 2% n.r.)", a declarat Boc. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat, totodata, ca in cazul in care veniturile publice vor scadea in continuare, este posibil ca si cheltuielile din sectorul public sa fie ajustate, inclusiv la nivel de personal, pentru a pastra un echilibru intre venituri si cheltuieli. "Daca veniturile la buget vor scadea, ca urmare a involutiei economiei, cheltuielile vor fi ajustate si calibrate in functie de venituri. Daca este nevoie si de ajustari la nivelul personalului, o vom face", a spus Pogea. In acelasi timp, atat premierul, cat si ministrul Gheorghe Pogea, au precizat ca procesul aderarii la zona euro ar trebui accelerat si ca exista discutii in Guvern pe aceasta tema. "Da, ar trebui grabit acest proces. Este si in atentia Guvernului acest lucru. In Guvern avem deja o strategie pentru accelerarea inainte de 2014 a intrarii in zona euro", a spus premierul.

Prezent, de asemenea, la lansarea documentului elaborat in urma discutiilor din "Guvernul Privat", ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca in jurul datei de 15 martie ministerul va lua o decizie privind restructurarea sectorului productiei de energie in Romania, masurile urmand sa se reflecte in costul facturii.  Videanu a afirmat ca Romania nu a dus niciodata lipsa de strategii energetice, ci de asumarea unor decizii. El a explicat, totodata, ca investitiile in sectorul energetic se vor ridica in acest an la 1,5-1,8 miliarde de euro, reprezentand capital privat sau public, si ca proiectul hidroenergetic de la Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) va fi demarat "cat de curand". Videanu a mai mentionat ca, impreuna cu Finantele, cauta solutii de rezolvare a problemelor legate de datoriile societatilor din portofoliul Ministerului Economiei, Compania Nationala a Huilie fiind "cea mai mare problema" pe care o are in institutie. El a mai precizat ca in portofoliul ministerului pe care il conduce exista si companii cu stocuri de zeci sau sute de milioane de euro.

Concluziile evenimentului si cele mai bune momente vor fi prezentate de Adrian Mirsanu, redactor sef Business Standard in cadrul emisiunii „Guvernul Privat”, difuzata de postul de televiziune de business The Money Channel. Emisiunea, moderata de Dan Suciu, va avea loc joi, 26 februarie, la ora 17:15.

Documentul Final Guvernul Privat, cu cele mai bune recomandari anticriza si propuneri venite din partea mediului de afaceri, poate fi gasit pe www.guvernulprivat.ro. Inregistrarea video a evenimentului va putea fi urmarita pe www.guvernulprivat.ro si www.tmctv.ro

Initiat in septembrie 2008 de Business Standard, Guvernul Privat este cel mai amplu exercitiu de consultare a mediului de afaceri romanesc, cu privire la prioritatile economice ale tarii. Peste 150 de top-manageri, consultanti si reprezentanti ai societatii civile si-au adus contributia la proiect, prin recomandari, solutii si masuri anticriza menite sa ajute Romania in depasirea contextului economic actual. Temele de discutie au vizat domenii cu probleme a caror rezolvare poate genera un progres decisiv si ireversibil pentru tara noastra: Infrastructura, Educatie-Piata Muncii, Sanatate, Mediu-Energie, Agricultura, Decalaj rural-urban, Fiscalitate, Cercetare- Dezvoltare, Administratie Publica si Turism.

Proiectul Guvernul Privat beneficiaza de sustinerea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Camerei Americane de Comert in Romania si televiziunii de business The Money Channel.

Pentru a afla mai multe detalii despre proiect si participanti si pentru a urmari dezbaterile televizate, intra pe www.guvernulprivat.ro. Emisiunea „Guvernul Privat” se difuzeaza in fiecare joi, la ora 17:15, la The Money Channel.

Despre Business Standard

Business Standard este un produs media complet (print, online, mobil), care ofera zilnic informatii de actualitate din economie si mediul de afaceri, comentarii si analize aprofundate, structurate tematic pe domenii de interes precum: energie, retail&FMCG, servicii profesionale, farma&sanatate, horeca/luxury, imobiliare & constructii, financiar, piete de capital, media&comunicare etc.

Business Standard  este singurul cotidian de afaceri care ofera in fiecare zi de luni, sectiunea speciala Antreprenor, dedicata celor care au decis sa intre in afaceri pe cont propriu.

Cotidianul de afaceri Business Standard este parte a Diviziei Business Media a grupului Realitatea- Catavencu, alaturi de revista saptamanala de afaceri Money Express si televiziunea de business The Money Channel. Mai multe informatii pe www.standard.ro

Despre M&C Strategy Development

M&C Strategy Development este o companie specializata in servicii integrate de Marketing si Comunicare.

Parte a Grupului Realitatea-Catavencu, M&C Strategy Development ofera solutii inovatoare pentru clientii sai. Aria de expertiza cuprinde: conceptie, productie si implementare de formate de televiziune, campanii de advertising si PR, media buying, organizare de evenimente si conferinte. Divizii specifice: Productie TV, Evenimente si Conferinte, Proiecte Speciale.

Bucuresti, 25.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *