free download 78 travel guides written by experts

Parlamentul European solicita CE limitarea transportului de animale vii pe distante lungi

VIER PFOTEN: Este un pas extrem de important pentru bunastarea animalelor

Parlamentul European a adoptat ieri, 15 martie, o Declaratie Scrisa care solicita “stabilirea unei limite de maxim 8 ore a transportului de animale catre abatoare, in spatial UE”. Pentru adoptarea Declaratiei era nevoie de 378 de semnaturi (jumatate plus unul din numarul total al europarlamentarilor), numar atins cu o zi inainte de data limita a adoptarii.

Prin aceasta Declaratie Scrisa, europarlamentarii cer Comisiei si Consiliului European sa revizuiasca reglementarile privind transportul pe distante lungi animalelor destinate abatoarelor, astfel incat acestea sa nu petreaca mai mult de 8 ore pe drum. Declaratia va fi transmisa Comisiei Europene si guvernelor statelor UE, inclusiv Romania.

Documentul face referire si la cele peste un million de semnaturi stranse de petitia postata pe site-ul www.8hours.eu, creat de mai multe ONG-uri pentru protectia animalelor. Prin semnarea acestei petitii, cetatenii europeni au cerut stoparea transporturilor lungi de animale vii in spatiul comunitar. Campania 8hours este una dintre cele mai mari campanii pentru bunastarea animalelor lansata vreodata in Europa. Este o initiativa comuna a Animal Angels, o ogranizatie internationala care a documentat ani la randul conditiile inacceptabile de transport al animalelor vii, si europarlamentarul danez Dan Jorgensen. Organizatia a primit sprijin din partea VIER PFOTEN.

Inainte de adoptare, cativa dintre autorii Declaratiei Scrise, precum europarlamentarul francez Michèle Striffler, s-au adunat in fata Camerei din Strasbourg, cerand colegilor lor sa-si puna semnatura. Organizatiile de protectie a animalelor din intreaga Europa s-au aflat fara intrerupere in discutii cu membrii nationali ai Parlamentului European, informandu-i despre realitatile din spatele transportului de animale vii si cerandu-le sa semneze Declaratia Scrisa.

Transporturile pe distante lungi a animalelor destinate ingrasarii sau abatorizarii le cauzeaza enorme suferinte. Cel mai recent caz semnalat de VIER PFOTEN International a fost o nava sub pavilion tanzanian, avand la bord 4.500 de vaci si oi, care a ramas blocata timp de o luna pe Dunare, in zona Braila, din cauza ghetii.

Actuala legislatie europeana permite transportul animalelor de-a lungul mai multor zile, desi specialistii au avertizat ca suferinta animalelor creste proportional cu distanta parcursa.

“Transporturile pe distante lungi nu se mai potrivesc deloc acestor vremuri si nu se pot justifica din punct de vedere etic. De aceea salutam acest semnal clar in sprijinul bunastarii animalelor dat de Parlamentul European.

Bruxelles / Bucuresti, 16.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *