free download 78 travel guides written by experts

Parcul Natural Vacaresti, inca in ceata procedurilor administrative

La 3 ani de la declanșarea campaniei de înființare și dispunând de toate documentele necesare, potrivit legii, pentru a exista, Parcul Natural Văcărești – prima arie naturală protejată urbană din România, se încurcă în proceduri administrative. Amânarea înființării ariei naturale ridică mari semne de întrebare cu privire la dorința autorităților române de a realiza acest proiect. Mai mult decât atât, în lipsa statutului oficial de arie naturală protejată, anotimpul rece care se apropie reprezintă o amenințare pentru echilibrul ecosistemului Văcărești: incendii, defrișări, abandonarea deșeurilor. Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești solicită Primarului General al Municipiului București, Dl. Sorin Oprescu și membrilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să trateze cu maximă responsabilitate acest proiect și să reintroducă pe ordinea de zi a următorului CGMB avizul administrativ astfel încât operațiunea de înființare a parcului să se finalizeze cât mai repede.

Trei ani de eforturi susținute, acceptul Academiei Române prin Comisia Monumentelor Naturii, trei ședințe ale CGMB în care proiectul a fost votat cu o largă majoritate, zeci de întâlniri cu autoritățile publice locale și centrale, zeci de comunicate de presă și scrisori publice, sprijin declarat venit din partea organizațiilor internaționale RAMSAR (Convenția Internațională a Zonelor Umede) și WLI (Wetland Link International), scrisori de susținere primite din partea comisarilor europeni pentru agricultură și pentru pentru mediul înconjurător: Dacian Cioloș și Janez Potoċnik, declarații de susținere ferme din partea Primului Ministru Victor Ponta și a Miniștrilor Mediului, D-na Rovana Plumb și a D-lui Attila Korodi, zeci de mii de cetățeni care își afirmă sprijinul nemijlocit pentru acest proiect – în ciuda acestei impresionante campanii de advocacy și de conștientizare în care toată opinia publică susține fără rezerve înființarea Parcului Natural Văcărești, proiectul se află încă în stadiu de avizare administrativă în cadrul CGMB!

Organizațiile membre ale Grupului de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești atrag atenția că amânarea finalizării acestui proiect are consecințe negative atât asupra ecosistemului natural Văcărești, cât și asupra credibilității pe care instituții precum Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului București, Guvernul României, Primul – Ministru și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice le au. Reamintim titularilor acestor instituții că au declarat în repetate rânduri susținerea față de acest proiect și că amânarea finalizării proiectului s-ar putea traduce pentru opinia publică în incompetență, reavoință, nepăsare, politicianism ieftin, neglijarea interesului public și a problemelor de mediu ale orașului. Indiferent de motivele pentru care Parcul Natural Văcărești nu este încă înființat nici după trei ședințe ale CGMB în care a fost votat în largă majoritate, rezultatul este același: sabotarea înființării unui parc pentru locuitorii municipiului București.

În acest context, Grupul de Inițiativă pentru înființarea PNV solicită PMB și CGMB reintroducerea pe ordinea de zi a Proiectului de Hotărâre pentru înființarea Parcului Natural Văcărești și eliberarea de urgență a avizului administrativ necesar finalizării proiectului. Mai mult decât atât, reamintim d-lui Prim Ministru Victor Ponta declarațiile ferme, indubitabile, făcute în favoarea Parcului Natural Văcărești în repetate rânduri (Conferința de presă pentru inaugurarea Centrului de Observare al PNV) și îi solicităm să intervină pentru deblocarea situației. Considerăm că, indiferent de momentul campaniei electorale, titularii administrației românești au datoria să respecte legea și să ducă astfel la bun sfârșit un proiect de care Bucureștiul are atât de mult nevoie.

Bucuresti, 21.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *