free download 78 travel guides written by experts

Paradoxul Dow Jones la 13.000

de Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank

Pe 28 februarie a.c., indicele industrial Dow Jones a avut o valoare de închidere peste 13.000, pentru prima oară din decembrie 2007. Luând în considerare uriașa emoție legată de criză, nu ar fi normal să ne întrebăm cum a fost posibil?

Sunt trei motive principale și două secundare care explică această performanță.

1. Primul ar fi dorința, disperarea oamenilor cheie de a crea, în mod artificial, monedă ieftină pentru todeauna.

2. Al doilea, o nouă emisiune monetară. Anunțul din 2009 privind o nouă emisiune monetară a dus indicele Dow de la 9.500 la 12.800 până în primăvara trecută. O mare parte din evoluție s-a datorat, așadar, politicii de emisiuni monetare și convingerii factorilor de decizie că, prin “cumpărarea” de timp și dobânzi coborâte, economia se va vindeca de la sine.

3. Al treilea motiv important a fost abilitatea companiilor de a-și adapta pozitiv operațiunile și afacerile la ciclurile de dezvoltare globală. Multe companii au făcut o treabă excelentă, ceea ce a adus ca rezultat margini și câștiguri mai mari.

Apoi, cele două motive secundare:

1. În primul rând, Dow Jones nu cântărește financiar atât de mult ca S&P-500.

2. În al doilea rând, vorbind despre acțiuni individuale, sunt numai 30 de acțiuni în Dow, iar performanța indicelui este de obicei condusă de IBM, Intel și Microsoft, plus McDonalds’ și Wall-Mart. Sunt toate companii conservatoare și extrem de bine administrate, defensive prin natura lor, astfel încât amestecul general de acțiuni IT plus cele defensive pot explica în mod ciclic performanța crescută a indicelui Dow față de alți indici, mult mai cuprinzători.

Ideea de bază: cât de bună este teoria unor dobânzi mici care creează un proces de autovindecare a economiei?

Acest lucru nu se întâmplă, mai ales dacă ne uităm cum cresc deficitul fiscal și șomajul. Apoi, este un argument bun faptul că Profitul Per Acțiune a cam atins vârful. Sunt companii care se află într-o formă foarte bună, dar realitatea economică este una a restrângerilor de cheltuieli iar clienții au disponibile tot mai puține venituri, de-a lungul anului, fie că vorbim de companii private sau clienți particulari. Acțiunile tind să evolueze bine în fazele primare ale unei emisiuni monetare și nu la fel de bine când banii devin din ce în ce mai circulați.

Cu toate acestea, trebuie să lăudăm America pentru cât de bine și-a gestionat perioada de criză. Acest lucru ar putea fi punctul de plecare a revenirii SUA în postura de motor al dezvoltării globale, înlocuind statele emergente din top.

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank

Steen Jakobsen a fost numit în funcţia de Chief Economist al Saxo Bank în martie 2011. El s-a întors la Saxo Bank după o absenţă de doi ani, timp în care a ocupat poziţia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners. Înainte de a pleca de la Saxo Bank, la începutul lui 2009, Jakobsen a făcut parte din echipa băncii timp de aproape nouă ani, având funcţia de Chief Investment Officer.

Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tranzacţionării de proprietăţi şi investiţii alternative. În 1989, după finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, şi-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. În 1992, s-a alăturat echipei Chase Manhattan din Londra având funcţia de vice-preşedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading. În 1997, a ocupat poziţia de Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (în prezent, Nordea) în New York până când s-a alăturat echipei UBS din New York, în 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group.

TradingFloor.com

TradingFloor.com este platforma Saxo Bank pe care sunt actualizate comentarii referitoare la tranzacții, noutăți și analize cu privire la piața forex, acțiuni, comodități și macroeconomie.

Colaboratorii TradingFloor.com sunt specialiști în domenii diverse, de la macroeconomiști și analiști ai bursei de valori, până la jurnaliști și consilieri în tranzacționări. Comentariile, analizele și studiile vin în sprijinul celor care tranzacționează pe piețele financiare.

Bucuresti, 01.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *