free download 78 travel guides written by experts

Panasonic Toughbook CF-30 – laptopul rezistent la tigri, elefanti si chiar gloante

Laptopul Panasonic Toughbook CF-30 a trecut printr-un adevărat test de foc în compania echipei de la prestigioasa revista Forbes. Potrivit ultimului review publicat pe Forbes.com, Panasonic Toughbook CF-30 a supravieţuit unui tigru alb şi chiar unui elefant asiatic. Animalele au fost lăsate să roadă laptopul, să calce pe el şi chiar să stea pe carcasa lui ranforsată. În final, în Panasonic Toughbook CF-30 s-a tras cu gloanţe.

Concluzia a fost că Toughbook-ul Panasonic este chiar mai rezistent decât apare în reclame.

Sub titlul “Nu credeţi ceea ce promit fabricanţii. Noi am supus Panasonic Toughbook la adevărate teste de supravieţuire”, revista Forbes numeşte notebook-ul Panasonic drept un James Bond al laptop-urilor.

“Am scăpat Panasonic CF-30 Toughbook, l-am lovit, am stat pe el şi am încercat să îl înfrângem trecând cu un automobil Volkswagen Jetta TDI peste el (de data asta a lăsat o urmă; pe asfalt). Am turnat Diet Coke pe tastatură, apoi am folosit clapa laptopului pentru a strivi cutia metalică în care a fost băutura”, se arată în articolul publicat de Forbes.

Gândindu-se că publicitatea pe care Panasonic o face laptopului său nu este adevărată, cei de la Forbes s-au gândit să testeze duritatea şi rezistenţa notebookului prin teste neconvenţionale. Astfel, în afata testelor deja menţionate, laptopul a mai fost folosit pentru servit mâncare, pentru strivit chips-uri între ecran şi tastatura. Mai mult, ecranul a avut şi rol de dartboard pentru un joc de darts şi chiar dacă săgeţile au creat găuri în membrana de protecţie a ecranului acesta a rămas intact. În urma jocului de darts nici măcar un pixel “mort” nu a fost observat.

După toate testele de supravieţuire din laborator, Panasonic ToughBook CF-30 de 3.460 USD a fost “prezentat” lui Nalin, un tigru alb care a tratat laptopul precum o jucărie pentru feline mari trântindu-l, zgâriindu-i ecranul şi lingând fiecare centimetru pătrat de pe suprafaţa sa.

Tigrul a reuşit să roadă şi să smulgă cinci taste dar chiar şi asa, la tastatura “cosmetizată” redactorii de la Forbes au mai putut scrie texte. Ulterior au lipit patru dintre tastele îndepărtate de tigru iar pe a cincea nu au trebuit decât să o introducă la locul ei, fără  să necesite lipire.
În următorul test de supravieţuire, Panasonic Toughbook CF-30 a fost prezentat lui Liz, un elefant Asiatic cu greutatea de aproximativ 4,5 tone. Elefantul nu a menajat deloc notebookul pe care l-a călcat, pe care s-a urcat sau l-a scăpat pe ciment şi pe care s-a aşezat din nou, ţinându-şi echilibrul pe trei picioare. După toate acestea, elefantul nu a reuşit decât să crape carcasa din aliaj de magneziu în două locuri şi să scoată hard-discul din interior.

Acesta a fost ulterior introdus înapoi în laptop care a pornit fără nicio problemă. Ecranul a rămas intact.

După cinci zile, Panasonic Toughbook CF-30 a fost dus la poligonul de tir Jackson Arms din sudul orasului San Francisco unde s-a tras asupra lui cu un pistol Ruger Mark III 22 mm de la o distanţă de aproape 14m.

Anterior, Dell refuzase să dea către testare echipei de la Forbes un laptop asupra căruia să se tragă, motivând că “în această perioadă a anului nu au pe stoc” laptopuri pentru testare.

Între timp, Panasonic tocmai era pe cale să piardă unul din inventarul companiei. Pentru a minimiza efectele, din laptop a fost scoasă bateria înainte tragere. După cum nu se aştepta echipa de testeri, chiar şi după ce prin laptop a trecut un glonte, acesta a pornit iar fişierul cu testele la care fusese supus era la locul lui. Ecranul avea o gaură în el dar laptopul încă a mai fost folosit.

Astfel, Panasonic Toughbook CF-30 a dovedit că este mai mult decât spun chiar propriile reclame: rezistent la elefanţi, tigri şi funcţionează în continuare chiar şi după ce este împuşcat cu un glonte de 22 mm de la distanţă mică.

Să fie oare Panasonic Toughbook CF-30 indestructibil, s-a întrebat echipa Forbes şi a împrumutat un Springfield 1911 de 45 mm ACP. Împuşcarea laptopului cu această armă de la aceeaşi distanţă de aproape 14 m a reuşit în cele din urmă să avarieze iremediabil notebookul. Şi pentru a  fi siguri că l-au înfrânt, echipa de testeri a mai tras în el cu un revolver Magmum de 44 mm şi cu o armă cu alice folosită de către politiştii americani.

Bucuresti, 24.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *