free download 78 travel guides written by experts

Panasonic inoveaza in tehnologiile pentru reciclarea televizoarelor CRT

Panasonic Corporation şi Panasonic Eco Technology Center Co, Ltd. (PETEC) au pus la punct o tehnologie cu raze laser ce permite separarea mai rapidă şi mai eficientă a părţilor componente din tuburile catodice ale televizoarelor de tip CRT, în vederea reciclării. Tehnologia este implementată deja la fabrica Panasonic din prefectura Hyogo, din Japonia.

Prin intermediul noii tehnologii, Panasonic răspunde cererii crescânde de reciclare a televizoarelor cu tub catodic, ca urmare a trecerii la televiziunea digitală, proces ce se va finaliza în Japonia în anul 2011. Dacă în 2005 PETEC a reciclat aproape 200.000 de unităţi, iar anul trecut a atins pragul de 300.000, oficialii au declarat că în 2011 se aşteaptă la o valoare în jurul cifrei de 650.000 de unităţi pe an.

Deoarece în fabricarea tuburilor catodice sunt folosite mai multe tipuri de sticlă, este esenţială separarea acestora în vederea reciclării. Conform metodelor convenţionale, un fir încălzit electric poziţionat între ecran şi partea conică a tubului catodic este utilizat pentru separare. Această metodă necesită mai mult timp pentru procesul de încălzire dar, în acelaşi timp, poate produce fisuri, iar ulterior este nevoie de intervenţii manuale pentru corectarea suprafeţelor tăiate.

Noua tehnologie laser dezvoltată de Panasonic pentru reciclarea televizoarelor CRT reduce drastic timpul de procesare dar şi volumul intervenţiilor manuale. Astfel, un tub catodic este procesat în doar 50 de secunde, de 3 ori mai rapid decât prin metodele anterioare. Astfel un singur om poate manevra 72 de tuburi pe oră!

Noul sistem dispune de un cap laser cu funcţie de profilare a suprafeţei ce menţine constantă distanţa dintre punctul de focalizare şi suprafaţa sticlei. Sistemul reuşeşte să separe într-un mod foarte precis ecranul de partea conică a tubului catodic astfel încât diferitele tipuri de sticlă nu se amestecă.

Mai mult, sistemul de tăiere cu laser dezvoltat de Panasonic este capabil să măsoare dimensiunea ecranului TV (de la 14 la 36 inch) şi stabileşte tipul acestuia (normal sau lat), iar în funcţie de aceşti indicatori generează condiţiile de separare a părţilor componente.

Pe viitor, Panasonic va continua să studieze modalităţile de aplicare a acestei tehnologii cu laser şi pentru reciclarea ecranelor plate.

Osaka, Japonia (3 iulie 2009)

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *