metalshow

Padurea virgina Cosava Mica a fost salvata pentru urmatorii 10 ani

30 de experti din 12 tari solicita ministerului mediului protejarea utlimelor fagete virgine

Organizatia Agent Green este deosebit de multumita de faptul ca padurea virgina Cosava Mica din muntii Semenic a fost salvata de la exploatare si este in siguranta pentru urmatorii 10 ani.

In acest ragaz obtinut organizatia va face toate demersurile posibile pentru a include padurea in Parcul National Semenic – Izvoarele Nerei si sa obtina statutul de patromoniu mondial natural UNESCO.

"Padurea aceasta care arata asa cum a lasat-o mama natura dupa ultima era glaciara nu avea pana acum absolut niciun statut de protective si era in pericol maxim de a devein un banal lemn de foc. Saptamana trecuta am primit informatia oficiala prin care se arata ca noul amenajament silvic al Cosavei Mici incadreaza aceasta padure la categoria T.1. Adica nu se poate taia nici macar o crenguta din ea in urmatorii 10 ani cat este valabil amenajamentul.", a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Padurea Cosava Mica apartine statului si este administrata de Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA prin Direcţia Silvică Reşiţa, Ocolul Silvic (OS) Nera. Campania Agent Green pentru salvarea Cosavei Mici a inceput in luna februarie cand organizatia a aflat ca Romsilva a refuzat includerea acesteia pe lista fagetelor virgine nominalizate pentru a deveni patrimoniu mondial natural UNESCO. Organizatia e depus la ministerul mediului fisa tehnica1 a padurii si a demarat o petitie pentru salvarea padurii2. Fisa tehnica a fost realizata cu sprijinul echipei de cercetare de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura (fost ICAS) care a realizat dosarul sit-urilor propuse spre nominalizare pentru a intra in Patrimoniului Mondial UNESCO în cadrul proiectului "Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei".

"La inceputul campaniei Cosava Mica masura 739 hectare. Intre timp s-au pierdut 5,5 hectare pentru ca s-a exploatat la marginea Nordica a padurii si s-a tergiversate decizia, dar 733,5 hectare sunt acum in siguranta", a adaugat Paun.

In perioada 15 – 19 noiembrie, la Vilm – Germania, Agent Green a participat la reuniunea "Beech Forest Network of Europe" alaturi de 30 de experti din 12 tari, dedicati cercetarii si conservarii ultimelor paduri virgine de fag din Europa. La initiativa Agent Green toti participantii au agreat rezolutia compusa din 10 solicitari adresate guvernelor statelor care inca au paduri virgine3. Principala solicitare este impunerea unui moratoriu pentru sistarea imediata a exploatarilor forestiere in padurile virgine pana la clarificarea legislatiei nationale si internationale.

Harta padurilor virgine a fost publicata inca din anul 2005 odata cu studiul realizat de Veen Ecology4. La acea data au fost identificate 218.000 hectare de paduri virgine in Romania. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt in pericol de disparitie deoarce exploatarile forestiere sunt mult mai agresive de cand firmele de exploatare si procesare a lemnului au luat la cunostinta harta cu padurile virgine. "Ministerul Mediului ar fi putut folosi studiul din 2005 pentru a proteja padurile virgine. Nu a facut-o si de atunci s-au pierdut multe paduri virgine, pentru totdeauna. Nimeni nu stie cate dar pune presiune pe minister sa protejeze ce a mai ramas", a incheiat Paun.

AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei:
• Includerea padurii Cosava Mica in zona de protectie stricta a Parcului National Semenic – Cheile Carasului.
• Protejarea prin lege cel tarziu pana la sfarsitul anului 2016 a tuturor padurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic.
• Adoptarea imediata a unui moratoriu prin care sa se interzica exploatarile forestiere in toate padurile virgine asa cum au fost ele identificate in anul 2005 prin studiul Veen Ecology. Moratoriul trebuie sa ramana in vigoare pana la respectarea prevederilor noului cod silvic cu privire la padurile virgine.

NOTE:
1 Fisa paduri Cosava Mica este disponibila la cerere.
2 Petitia pentru salvarea padurilor virgine si a padurii Cosava Mica:
https://www.agentgreen.ro/stop-taieri-cosava/.
3 Rezolutia de la Vilm, Germania a "Beech Forest Network of Europe":
//www.centreforeconics.org/news-and-events/press-release-downloads/vilm-resolution-european-beech-forest-network/.
4 Veen, P.; Biris, I.-A. (Eds.), 2004: "Inventory and strategy for sustainable management and protection of virgin forests in Romania", PINMATRA project, co-financed by the Dutch Royal Society for Nature Conservation KNNV.

Clikc si Descarca aici FISA SIT COSAVA MICA

Bucuresti, 07.12.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *