free download 78 travel guides written by experts

Outsourcing si responsabilizare, trendurile 2011 in IT

Industria IT este, poate, domeniul cu cea mai alerta dezvoltare. Produse care azi sunt de actualitate, peste numai cateva luni ajung “last year’s news”, mentinerea lor in atentia consumatorilor devenind sarcina campaniilor de promovare.

Cand ai de a face cu un domeniu atat de rapid, in care azi devine ieri aproape peste noapte, incepi sa te intrebi cine si cum face totul posibil. Este evident ca fara pasiune si o permanenta dorinta de cunoastere nu ar fi posibil sa tii pasul. Dar cum traim intr-o lume bazata pe practica si ratiune, trebuie sa analizam in profunzime si sa constientizam o serie de aspecte; trebuie sa vedem dincolo de o serie de “mituri urbane” ce relateaza exodul mintilor luminate peste hotare.

In spatele departamentelor de marketing sau a “word of mouth”-ului, se afla un intreg sistem de business, axat – inainte de toate – pe performanta. Calitatea, valoarea, experienta, profesionalismul oamenilor sunt acele elemente care fac posibile dezvoltarea atat de puternica a acestui domeniu.

Traim in era tehnologiei, deci nevoia pentru produse si servicii de inalta calitate ramane constanta, indiferent de tensiunile economice globale cu care ne-am confruntat la un moment dat. Asa se face ca domeniul IT nu a suferit o cadere dramatica pe perioada crizei financiare.

“In zona IT tendintele sunt destul de asemanatoare cu domeniul financiar. Pentru bunul mers al oricarei companii – ca sa nu mai vorbim de cele specializate – daca nu ai un contabil bun si un specialist in IT, nu poti functiona corect. Din acest motiv, IT-ul a fost marcat de constanta. Trendul principal in 2010 a fost de asezare si stabilizare. Nu s-au remarcat schimbari majore in legislatie, desi au fost cateva moment de tensiune precum cele in care se discuta eliminarea anumitor avantaje fiscale de care beneficiaza aceasta industrie,” a declarat Ionut Balintoni, managing partner al companiei de head hunting, Qualia.

Potrivit expertului in resurse umane, o consecinta a acestui trend este posibilitatea companiilor din Romania de a oferi salarii competitive astfel incat specialistii sa fie motivati sa ramana in tara. O zona pe care s-a recrutat in procentaj mai ridicat anul trecut este cea de outsourcing, oamenii de aici lucrand pentru proiecte si produse de peste hotare.

“In 2011 acest trend va continua. Pe o piata asezata si avand semnalele pozitive ale intrarilor in Romania a Intel si Google, se vor angaja in continuare programatorii cu experienta, in special cei axati pe Java si tehnologii conexe. De asemenea, credem ca se va continua lucrul pe proiecte cu perioada determinata. Tinand cont de faptul ca marile companii pot oferi angajatilor lor continuitate, avand in portofoliu un numar cel putin constant de proiecte, oamenii se pot concentra pe calitatea muncii prestate,” a subliniat Balintoni.

O alta consecinta a stabilitatii acestui domeniu este regimul aproape neschimbat al salariilor. Chiar daca la entry level au mai scazut putin, la nivel de seniori si specialist s-au pastrat pragurile initiale. Daca se face referire la entry-level raportarea temporala corecta trebuie facuta cu anii 2007-2008, cand asteptarile absolventilor erau nerealiste. Acum piata este fireasc ajustata, deoarece a disparut presiunea care se punea pe companii de a angaja tot mai mult, indiferent de costuri.

“Important de subliniat este faptul ca angajatorii au preferat mai degraba sa renunte la angajatii neperformanti decat sa scada salariile si sa atraga in schimb specialisti sau manageri cu experienta. In negocierea pachetelor salariale accentul a picat mai degraba pe stabilitate si perspective pe termen lung, decat pe cresterile de salariu (privind din perspectiva angajatilor). La nivel de entry level si middle management, fata de anii anteriori, ne aflam intr-o perioada in care companiile nu mai sunt presate de nevoia de a angaja urgent pentru a face compromisuri cu privire la oamenii selectati. La nivel de specialisti si top management lucrurile sunt insa mai echilibrate, oamenii valorosi fiind in continuare greu de atras,” a adaugat Ionut Balintoni, managing partner Qualia.

Ce trebuie sa stii pentru o cariera de success in IT

Conform expertului in resurse umane, pentru cei care aleg o cariera in domeniul tehnologiei informatiei, exista doua variante foarte cunoscute (fara a fi si singurele). Se poate opta pentru fie pentru partea de dezvoltare software, fie pe partea de administrare retele / sisteme.

„In prima situatie, o persoana care incepe ca programator junior poate castiga la inceput intre 300 – 600EUR in functie de nivelul general de pregatire, dar si de tehnologiile alese. In timp poate evolua pana la 1400 – 2000EUR, ca senior software engineer. Evolutia in aceasta cariera poate continua pana la project manager unde vorbim de 1800 – 2500EUR sau chiar mai departe, pana la nivel de director de departament dezvoltare software (peste 3,000 EUR),” a spus Balintoni.

Daca cineva opteaza pentru varianta de administrare retele /sisteme, in general incepe de pe pozitii de help-desk, timp in care acumuleaza atat know-how, cat si experienta in rezolvarea problemelor specifice. Aici poate castiga in medie intre 250 – 400 EUR. Etapa urmatoare este trecerea pe pozitii de administrator retea / sistem, o persoana care si-a ales aceasta cariera putand ajunge un excelent specialist pe o anumita tehnologie (ex: Microsoft, Cisco). Ca administrator de sistem/retea salariile variaza intre 500EUR pentru incepatori pana la peste 1500EUR pentru specialisti. Un avantaj competitiv in acest domeniu il reprezinta certificarile (MCSE, CCNA, CCNP, CISSP, CISA etc), care pot crste castigurile cu un procent semnificativ. Astfel, un administrator de retea care se specializeaza in timp pe tehnologii Cisco si se certifica la cel mai inalt nivel (CCIE) poate depasi usor 2000EUR lunar. De asemenea, o alta varianta este coordonarea de proiecte, echipe sau departamente IT , inclusiv IT Manager. Un Project Manager castiga in medie intre 1700 – 2500 EUR, in timp ce la nivel de IT Manager salariile pot depasi 2500 – 3000 EUR.

“Un alt aspect important de subliniat si arareori pomenit, este traseul pe care un tanar aspirant la o cariera in domeniu trebuie sa-l parcurga. Cu totii am auzit cel putin odata ambitiile de a lucra in strainatate sau aspiratiile de a avea salarii de mii de euro, insa niciodata nu se discuta despre cum se ajunge acolo. In calitate de specialisti in resurse umane, credem ca este important ca tinerii sa fie responsabilizati, indrumati si constienti de faptul ca – in ziua de azi – o cariera se construieste gradual, cu eforturi constante si etape foarte bine definite. Ca sa ajungi unde iti doresti si, mai ales, a te mentine acolo trebuie – inainte de toate – sa fii foarte bine pregatit, serios, profesionist” a declarat managing partner-ul Qualia.

Mai concret inseamna ca cine isi doreste o cariera in IT, in zilele noastre, e de preferat sa isi aleaga o facultate de profil si sa aiba macar un job part time (sau experienta de lucru pe proiecte) in timpul studiilor de specialitate, astfel incat sa fie atractiv si eligibil pentru o mare companie.

“Inainte era nevoie de pasiune si sete de cunoastere. Nivelul de competitivitate si pregatire in domeniu a crescut, astfel incat sunt preferati cei care au ales o facultate precum automatica, cibernetica sau informatica. Parcursul firesc este ca in 3-4 ani sa ajungi la o pozitie de seniorat. De aici poti ajunge Team Leader si mai departe Project Manager. Evident, daca esti o persoana care nu doreste sa fie implicata in zona de coordonare, ci sa devina expert in anumite domenii sau tehnologii, te poti concentra pe super-specializari,” a spus Ionut Balintoni.

Conform reprezentantului Qualia, zona de IT si-a pastrat constanta.

“Cand vorbim despre constanta trebuie sa se inteleaga faptul ca nu au fost perioade de liniste totala cum s-a intamplat pe marketing sau vanzari in perioada crizei, dar nici nu s-a recrutat la nivel de ani 2007 – 2008. Operam intr-o economie diferita, unde scara de valori s-a schimbat in bine si unde calitatea primeaza in fata cantitatii.”

In drectia calitatii, in ciuda tensiunilor financiare globale, specialistii inca isi pot gasi joburile visate in strainatate. De asemenea, cum outsourcing-ul a capatat amploare – trend ce se va mentine si-n 2011, au posibilitatea sa lucreze, din Romania, pentru mari companii din strainatate”. Un element de oarecare noutate este inmultirea joburilor project based, dar asta nu inseamna ca domeniul are de suferit, ci ca se adapteaza la cerintele actuale.”

Prin urmare, 2011 se anunta un an dinamic, marcat de dezghetarea pietei fortei de munca si de noi proiecte internationale in Romania. O carcateristica dominanta, nu numai pentru zona de IT, ramane calitatea si pregatirea oamenilor, companiile – fie ele mai mici sau giganti – cautand oameni competenti si responsabilizati.

Bucuresti, 19.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *