metalshow

Originile alchimiei

Marcellin Berthelot
Editura Herald

“Istoria alchimiei este cat se poate de obscura. Este o stiinta aparent fara radacini, care se manifesta aproape imediat, odata cu prabusirea Imperiului Roman, si care se dezvolta pe intreaga perioada a evului mediu, in mijlocul misterelor si al simbolurilor, fara a iesi din starea de doctrina oculta si persecutata.” (p 8) In plus, alchimistii erau adesea considerati sarlatani, nebuni sau chiar scelerati.

Premise nu tocmai fericite pentru o stiinta care a marcat o intreaga perioada de timp si care genereaza, si astazi, un interes deosebit din partea multor persoane. Marcellin Berthelot marturiseste ca a dorit sa reinvie amintirea acestei doctrine pierdute si sa scrie „despre istoria adeptilor ei, despre laboratoarele si ideile de care se foloseau alchimistii.” (p 7). Avem asadar o lucrare bine structurata, realizata de un om pasionat cu adevarat de inceputurile alchimiei.

Cititorii vor afla, din cadrul acestei carti, mai intai care era „ideea pe care si-o faceau primii alchimisti despre originile stiintei lor” (p 11). Sunt realizate numeroase trimiteri la diverse texte, sunt facute corelatii inedite care evidentiaza filiatia complexa a alchimiei. „In Partea a II-a, am studiat persoanele, adica alchimistii ale caror nume figureaza pe papirusuri si sunt inscrise pe antetul tratatelor grecesti existente in manuscrisele pe care le detinem.

Partea a III-a este rezervata faptelor; adica se refera la filiatia pozitivista a alchimiei, rezumand ceea ce stim despre cunostintele uzuale ale egiptenilor referitoare la metale, comparandu-le cu retetele alchimice relatate de papirusurile si manuscrisele pe care le-am consultat.” (pp 11-12)

In sfarsit, Partea a IV-a se concentreaza pe teorii, mai exact pe radacinile teoriilor alchimice, incluzand o demonstratie a ipotezei realizate de-a lungul lucrarii de autor. In plus, finalul aduce si o corelare a doctrinelor alchimice cu „ideile pe care chimistii le elaboreaza astazi despre structura si organizarea materiei.” (p 12)

Un volum care ne poarta in timp, pe aripile unei stiinte speciale, imbratisata de multi, repudiata de multi altii. Cat de veche este insa alchimia? Care sunt doctrinele de baza? Care este originea alchimiei? Iata doar cateva intrebari la care raspunde cu succes, intr-un mod atractiv, concis lucrarea de fata.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *