Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Orfani in Brooklyn

Jonathan Lethem
Editura Corint

Primul titlu în colecția Corint Fiction

Lionel Essrog a crescut în biblioteca Orfelinatului de Băieți St. Vincent din Brooklyn. El suferă de sindromul Tourette, astfel că lumea îl consideră măscărici, înapoiat și foarte mulți oameni nu pierd prilejul de a râde pe seama lui.

Tânărul, alături de încă trei orfani, sunt “ angajați” de Frank Minna la firma lui care se ocupă cu diverse transporturi, iar mai apoi la agenția de detectivi a lui Frank.

Orfani in Brooklyn

Totul este însă o fațadă, după cum ne dăm seama curând, pentru că în scenă apar niște gangsteri și mafioți din New York și transporturi mai puțin legale.

Romanul polițist începe cu momentul morții lui Frank Minna. Alături îi este Lionel căruia șeful lui, în drumul spre spital, îi cere să îi spun un banc. Tot Lionel este cel care aude și răspunsul la întrebarea “cine ți-a făcut asta?” – doar că numele rostit nu este al unei persoane din anturajul lui Frank.

Detectivii încearcă să descopere cine este vinovat pentru moartea lui Frank și, chiar dacă pare a fi cel care știe cele mai puține lucruri și are cele mai mici șanse să descopere adevărul, Lionel nu renunță și este singurul care pune cap la cap toate informațiile.

Acesta ar putea fi rezumatul romanului Orfani în Brooklyn care, în mod normal, ar fi suficient pentru a-i determina pe cei în căutare de lecturi noi să își dea seama dacă este o carte pe care vor să o citească sau nu.

Numai că rândurile de mai sus nu fac cinste scriiturii. Și nici traducerii. Pentru că de aici vine elementul care diferențiază acest volum de alte romane polițiste.

Autorul reușește să redea cu măiestrie trăirile unei persoane care suferă de sindromul Tourette. Veți vedea cum apar jocurile de cuvinte, care sunt provocările unei persoane cu acest sindrom în viața de zi cu zi (ce s-a întâmplat cu pisica lui Lionel), dar și cum anumite elemente ale bolii sunt cele care îl ajută pe protagonist să descopere adevărul.

Traducerea este și ea foarte bună – cu siguranță nu e ușor să găsești jocuri de cuvinte în limba română care să surprindă exact esența celor din limba engleză și să se potrivească și cu o persoană care suferă de sindromul Tourette.

Autorul creează intriga romanului în mod interesant, cu diverse călătorii în trecut, cu planuri care se suprapun, cu detalii care adaugă noi note și informații unor aspecte menționate anterior. Nu este un roman cu o acțiune liniară și nici unul bazat în proporție covârșitoare pe dialog, însă este o carte care te prinde și pe care nu o poți lăsa din mână, fascinat fiind deopotrivă de stilul autorului și de acțiune în sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *