metalshow

Optimism si planuri de viitor pentru investitorii francezi din Romania

– la French Investors Forum, organizat de Business Review

România are nevoie de mai multe investiții în infrastructură, pentru a-și stimula economia, dar investițiile în modernizarea administrației publice sunt tot atât de necesare, a precizat Francois Saint Paul, Ambasadorul Franței în România, în deschiderea French Investors Forum.

Evenimentul organizat de Business Review a fost la a VI-a ediție în acest an și a avut loc luni, 29 Iunie, la Ramada Plaza Bucharest Hotel.

„Această țară are un potențial uriaș, dar sunt câteva condiționări. Acest potențial poate fi atins doar dacă se fac câțiva pași necesari, asta însemnând crearea infrastructurii necesare creșterii și dezvoltării. Fac referire aici la autostrăzi, dar și la investiții în sistemul de sănătate, în educație și în general când vorbim de reformă, mă gândesc la modernizarea admnistrației. Pentru mine, prioritară ar fi investiția într-o reformă administrativă, pentru că asta va asigura continuitate", a declarat, Ambasadorul Franței în România, Francois Saint Paul, în deschiderea evenimentului.

În ceea ce privește modul în care investitorii francezi văd evoluția României în ultimii ani, ambasadorul a precizat că percepția este una pozitivă. „În ultimii ani, de când sunt în România, pot să vă spun că am fost surprins de cât de mult sunt atașați investitorii francezi de această țară. Ei cred în România. În ultimul an, nu am întâlnit companie franceză care să spună ca vrea să părăsească țara, nici care să se plângă de incapacitatea de a-și desfășura activitatea sau că partenerii locali le fac probleme. Am întâlnit doar persoane care vor să profite de oportunitățile pe care le găsesc aici", a completat Francois Saint Paul.

Evenimentul s-a desfășurat într-o notă optimistă, poate mai mult față de anii anteriori, acum s-a pus accent pe evoluția încurajatoare a relațiilor și investițiilor româno-franceze și pe intenția de dezvoltare în viitor.

„Sunt sigur ca acest eveniment va contribui la dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța (…). Sunt multe direcții în care companiile franceze pot continua să investească în România", a specificat Alexandru Nastase, Secretar de Stat al Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.

Și Eric Faidy, Președinte, CCIFER și VP – Head of Michelin Central & Southern Europe s-a arătat optimist „Suntem optimiști în privința României. Michelin este prezent local de peste 20 de ani și deja ne-am stabilit centrul regional aici. Cred ca aceasta este cea mai bună dovadă că, pe termen lung, România este un loc bun pentru Michelin.”

„Succesul Renault în România este incontestabil. Contribuim cu 3% la PIB-ul țării și cu 8% la exporturi (…). Obiectivul nostru pentru viitor este să rămânem competitivi”, a precizat și Nicolas Maure, General Manager, Dacia Renault Romania.

Și în energie planurile sunt de asemenea optimiste, precum și atitudinea și declarația lui Eric Stab, President and CEO, GDF SUEZ Energy Romania. „Sunt foarte optimist în privința viitorului României și acest sentiment este împărtășit și de către colegii mei. Winston Churchill a zis că un pesimist vede dificultatea în orice oportunitate, în timp ce un optimist vede oportunitatea în orice dificultate. Dacă ne uităm astăzi la România, vedem că sunt numeroase oportunități iar dificultățile sunt acolo să fie depășite”, a spus acesta.

Discutând despre Cartea Albă a Competitivității, lansată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) și Secția Română a Consilierilor de Comerț Exterior ai Franței (CCEF), Edouard Millot, Partner, Finexpert și moderator în cadrul evenimentului, a precizat că acest proiect vrea să construiască un parteneriat între sectoarele public și privat. Cartea Albă a Competitivității a fost lansată pe 7 Mai 2015 și își propune o abordare integrată în opt domenii considerate prioritare: formare, inovație, piața muncii, infrastructură, energie, agricultură, piețe financiare și turism. Măsurile propuse provin din experiența concretă a companiilor membre CCIFER și pot fi aplicate imediat.

Discutând și despre câteva din provocările pe care le au companiile franceze în derularea afacerilor în România, vorbitorii din paneluri au pus în evidență că majoritatea vin din lipsa stabilității fiscale. „Avem nevoie ca scena fiscală să fie mai stabilă. Cu toții ne aducem aminte taxa pe construcții speciale care a afectat numeroare industrii”, a precizat Dana Gruia Dufaut, Partner, Gruia Dufaut Law Office.

„România este într-o fază de dezvoltare evidentă. Poate fi și mai bine, dar contextul este cu siguranță unul pozitiv. De asemenea, cred ca peste câțiva ani toate vor continua să se îmbunătățească”, a precizat și Christophe Weller, Owner, Corporate Office Solutions.

În ceea ce privește domeniul digital, Denis Alniței, Organizational Development Manager, Orange a menționat că „România se află la un punct de cotitură. Ne îndreptăm spre o era digitală și tehnologia va face tot mai mult parte din viața noastră. Aceasta va fi și o provocare pentru noi toți, dar cred ca România va ține pasul cu toate. Avem resursele necesare și capacitatea de a face asta.”

Forumul a invitat sectoarele public și privat să continue dialogul și să afle care sunt principalele avantaje și dificultăți pe care le au investitorii francezi care fac afaceri în România și care sunt cele mai bune practici pentru activități de succes în următorii ani.

În cadrul panelurilor de discuții au fost abordate subiecte precum: investițiile locale ale companiilor franceze în contextul economic actual, noile trenduri și oportunități de dezvoltare pentru acestea, atractivitatea și potențialul României de a atrage noi investiții, cultură organizațională, practici optime de HR și management în companii cu capital uman român și francez.

Invitați speciali și vorbitori în cadrul evenimentului au fost: HE Francois Saint Paul, Ambasadorul Franței în România, Alexandru Năstase, Secretar de Stat al Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, Dana Gruia Dufaut, Lawyer, Gruia Dufaut Law Office, Nicolas Maure, General Manager, Dacia Renault Romania, Eric Faidy, President, CCIFER and VP – Head of Michelin Central & Southern Europe, Eric Stab, President and CEO, GDF SUEZ Energy Romania, Adela Jansen, HR Executive Director, BRD, Denis Alniței, Organizational Development Manager, Orange, Christophe Weller, Owner, Corporate Office Solutions. Evenimentul a fost moderat de către Edouard MILLOT, Partner, FiNEXPERT.

Forumul organizat de Business Review a fost la a VI-a ediție în acest an și a avut loc pe 29 Iunie, în București. Pentru mai multe detalii despre eveniment și programul complet vizitați //business-review.eu/br-events/french-investors-forum-2015.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: GDF Suez, Carrefour, Colliers International, Corporate Office Solutions (COS), Finexpert, Gruia Dufaut Law Office, Gosselin Mobility, Orange, CCIFER, RFI România și Casa de Traduceri.

Bucuresti, 01.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *