free download 78 travel guides written by experts

Opere ale celor mai renumiti sticlari ai lumii, scoase la licitatie in Bucuresti

O selecţie de 35 de obiecte de artă decorativă lucrate în metal preţios, sticlă şi porţelan, aparţinând unora dintre cele mai faimoase ateliere europene, vor fi scoase la vânzare joi, 24 februarie, în cadrul licitaţiei de Artă Decorativă de Epocă, organizate de Casa Artmark. În licitaţie se vor mai afla şi 21 de vinuri româneşti de colecţie, precum şi 18 picturi provenind dintr-o importantă colecţie de postmodernism. Licitaţia de joi a Casei Artmark continuă Licitaţia de Mărţişor de miercuri, în cadrul căreia se licitează opere de pictură şi sculptură în formate miniaturale.

Cea mai importantă piesă a secţiunii de Artă Decorativă de Epocă este vasul „Archers” (sticlă opalescentă suflată, 26 cm), considerat o capodoperă Art Déco. Piesa a fost realizată în perioada 1921 – 1937 de către Rene Lalique, unul dintre cei mai renumiţi sticlari ai lumii. Vasul „Archers” se distinge prin integrarea motivelor figurative – corpul masculin în mişcare – care semnalează întoarcerea către valorile neoclasicismului. Vasul are o valoare estimativă cuprinsă între 6.000 şi 9.000 de euro.

Licitaţia va continua cu seria Vinurilor de Colecţie – o selecţie de vinuri româneşti rare din anii ’30 – ’50. Este prima licitaţie Artmark dedicată vinurilor selecte iar aceasta va aduce 21 de loturi cu provenienţă atestată, produse în podgorii româneşti istorice, precum Murfatlar, Miniş, Pietroasele. Cele mai valoroase vinuri ale colecţiei sunt un Cabernet Sauvignon din 1937 şi unul din 1938, aparţinând Podgoriei Murfatlar. Preţurile de strigare pleacă de la câteva sute de euro sticla.

Licitaţia Colecţiei de Postmodernism Petre Buzatov scoate la vânzare lucrări importante de artă românească aparţinând perioadei ’50 – ’70. Alcătuită de Dr. Petre Buzatov, un cunoscut şi rafinat colecţionar, colecţia cuprinde lucrări de grafică şi pictură semnate de artişti reprezentativi pentru Postmodernismul românesc: Corneliu Baba, Dan Hatmanu, Ion Irimescu, Ion Pacea etc.

Opera centrală a licitaţiei este pictura „Germinaţie” (ulei pe pânză, 56 x 70 cm), semnată de Dimitrie Gavrilean, estimată la o valoare cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de euro. Format în orizontul Voroneţului, influenţat de miniaturile manuscriselor medievale şi picturile lui Pieter Bruegel cel Bătrân, Gavrilean a devenit expresia originală a interpretării basmelor şi legendelor româneşti în cheie fanstastică. Pictura „Germinaţie” pune în lumină concepţia postmodernă de revalorificare a surselor din istoria artei – pictura flamandă şi frescele medievale româneşti.

Licitaţia de Mărţişor – Artă Decorativă, Licitaţia Vinurilor de Colecţie şi Licitaţia Colecţiei de Postmodernism Petre Buzatov vor avea loc la Marriott Grand Hotel, joi, 24 februarie 2011. Toate loturile oferite în cele două zile de licitaţii vor putea fi admirate la J.W. Marriott Grand Hotel în perioada 19 – 24 februarie, între orele 11 – 21.

Bucuresti, 21.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *