free download 78 travel guides written by experts

On the Footprints of Wayne Shorter / Stagiunea de Jazz pleaca pe urmele lui Wayne Shorter

Cel mai important compozitor de jazz in viata este celebrat miercuri, 13 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul ACT, in cadrul celui de-al treilea concert al Stagiunii de Jazz. Wayne Shorter, caci despre el este vorba, si ale sale Footprints in muzica jazz vor fi reliefate de Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu, Vlad Popescu si povestite si prezentate de Cristi Marica.

De la riscurile armonice din perioada Art Blakey’s Jazz Messenger, la jazz-ul rock fusion realizat impreuna cu Weather Report, de la anii turbulenti amprentati de Miles Davis, la colaborarile ulterioare cu colegii supravietuitori ai celebrului cvintet si pana la premiile Grammy castigate impreuna cu acestia, viata si creatia lui Wayne Shorter reflecta energia si supletea unui spirit mereu tanar.

Concertul din 13 aprilie propune un set de piese compuse de Wayne Shorter, in forma si orchestratia originale, precum si lucrari reorchestrate de Cristian Soleanu, George Natsis si Vlad Popescu.

Cristian Soleanu este membru al Big Band-ului Radio. Pe langa aceasta activitate, a realizat colaborari pentru muzica de teatru si teatru radiofonic cu Alexandru Tocilescu, Cristian Ioan, George Marcu. De-a lungul timpului, a cantat alaturi de David Palmer Symphonic Project, Global Unity (Sam Newsome, Carlo de Rosa, Derek Phillips, Lucian Ban), Blutopia (Alex Harding, Bruce Cox, Hill Greene, Lucian Ban) si Badilleiras Jazz Samba do Mar Negro (Decebal Badila, Marcihno Eiras,Vlad Popescu). A colaborat si la coloanele sonore ale unor seriale precum „Stefan cel Mare” si „Lombarzilor 8”, dar si pentru filmul de lung metraj „Legiunea Straina” de Mircea Danieliuc.

Nascut in 1958, George Natsis este unul dintre cele mai cunoscute nume in domeniul muzical romanesc. Castigator a peste 20 de premii pentru lucrarile compuse, a realizat genericul unor emisiuni de televiziune precum „Ora 1 a venit” (Tele 7abc), „Muzica e viata mea” (TVR1) si pentru transmisiunile Festivalului International „Cerbul de Aur” (TVR1). A compus muzica filmului „Divort din dragoste” in regia lui A. Blaier. Din 1993, colaboreaza ca pianist cu Big Band-ul Radio. In calitate de aranjor, a colaborat cu Stefan Hrusca, Ovidiu Lipan, Gheorghe Zamfir si Florin Piersic. A asigurat orchestratia si directia muzicala pentru emisiunea „O la la” de la ProTV si pentru spectacolul de music-hall „Micul Paris”.

Masterand al Facultatii de Jazz Muzica Usoara din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, la clasa Pr. Mircea Tiberian, Adrian Mircea Flautistu este castigator a mai multor premii importante in festivalurile studentesti, printre care Premiul cel Mare din cadrul Festivalului Studentesc de Jazz de la Sibiu cu trupa „Sorin Jazz Trio” in 2010 si Premiul cel Mare din cadrul Festivalului International Studentesc de Jazz de la Targu-Mures cu trupa „Sorin jazz trio”, in 2009. A concertat in cluburile din Romania alaturi de solisti si instrumentisti cum ar fi: Lucian Ban, Garbis Dedeian, Petrica Andrei, Mircea Tiberian si altii.

Vlad Popescu a inceput colaborarea cu Big Band-ul Radio in 1992, aceasta desfasurandu-se neintrerupt pana astazi. In 1996, a devenit percutionist secund al Filarmonicii „George Enescu”. Primele concerte peste hotare la care a luat parte ca baterist si percutionist au avut loc in 1997, in Italia, Spania si Germania. A evoluat in toate editiile de pana acum (2000 – 2005) ale Festivalului International de Jazz de la Bucuresti, fie ca sideman al unor notabili muzicieni romani si straini – pianistul italian Guido Manusardi in 2002, in 2003 cu grupul trompetistului francez Michel Marre si cu grupul „East Village”, in 2004 si 2005 impreuna cu Decebal Badila si cu virtuozul chitarist brazilian Marcinho Eiras (2005), dar si ca lider de proiect, la editia 2004.

Stagiunea de Jazz are loc in perioada februarie – iunie 2011 in incinta Teatrului ACT. Gandit ca o serie de cinci recitaluri lunare, cu tematica diferita, proiectul isi propune sa revitalizeze miscarea de jazz din Romania, sa creeze o scena pentru studenti ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, care vor exemplifica sonor istoria genului, alaturi de muzicieni consacrati si de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul – singurul cu o desfasurare ampla din Romania – va permite unui public fidel sa se familiarizeze cu istoria acestui gen si sa-i cunoasca valorile, promovand totodata si schimburile culturale. Recitalurile vor fi inregistrate si difuzate de Radio Romania Cultural.

Programul urmatoarele recitaluri din Stagiunea de Jazz:
– 11 mai – „O scurta istorie a chitarei”
– 8 iunie – „Muzica in Romania inainte de 1950”

Organizatori: Radio Romania Cultural si Orchestrele si Corurile Radio.
Prezinta: Cristi Marica.
Pretul unui bilet este de 30 lei.
Pentru informatii: 0723.103.103, info@teatrulact.ro.

Bucuresti, 11.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *