free download 78 travel guides written by experts

Omul umbra

Omul umbraDashiell Hammett
Editura Paladin

Nick Charles este un detectiv retras din activitate pentru a se ocupa de afacerile sotiei, Nora. Se gandeste ca New York-ul ar putea fi o destinatie perfecta pentru sarbatorile de iarna. Ne aflam in perioada prohibitiei – prin anii 1930 (de aici si obiceiul personajelor principale de a bea – mult chiar).

Insa Nick si Nora nu au parte de vacanta linistita pe care si-o doreau. Fostul detectiv este atras, chiar daca nu isi doreste acest lucru, in rezolvarea unei crime: presupusa iubita a unui fost client este gasita moarta. Intamplarea face ca in aceeasi perioada fosta sotie, actualul ei sot si cei doi copii, fata si baiat, sa fie in New York. Avocatul lui Clyde Wynant, fostul client, incearca sa il determine sa rezolve cazul. Mimi, fosta sotie, incearca si ea sa afle ce stie Nick. Dorothy, fata lui Mimi, isi acuza mama ca o bate si sfarseste prin a se refugia in apartamentul lui Nick si al Norei. Politia ia si ea legatura cu Nick dorind sa se asigure ca, daca se ocupa de caz, o face de partea autoritatilor.

Un roman cu extrem de mult dialog (rar intalnim alt fel del de „scriere” in roman), o carte captivanta de la cel considerat, alaturi de Raymond Chandler a fi initiatorul genului Noir. Este suficient sa precizam ca revista Time i-a inclus scrierile lui Dashiell Hammett pe lista celor mai bune romane de limba engleza publicate intre 1923 si 2005.

„Omul umbra” este un roman bine inchegat, cu personaje bine create,cu o actiune alerta care te prinde de la prima pagina si te determina sa il citesti pana la capat fara pauze. Dashiell Hammett este cu siguranta un scriitor care merita sa fie descoperit (sau mai bine cunoscut) de iubitorii romanelor politiste/cu investigatii. „Omul umbra” este o ocazie speciala de a cunoaste mai indeaproape viata unei anumite categorii din New York-ul de demult, de a vedea modul in care se desfasoara o investigatie, vazuta din perspectiva victimei si, cumva, si a ucigasului, pe vremea in care tehnologia nu era atat de avansata ca astazi – nu existau nici macar telefoane mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *