Shadow

Olanda – grijile au fost îngropate

de Christopher Dembik, director analiză macro / Saxo Bank

Așa cum scriam acum câteva săptămâni într-un alt comentariu despre alegerile din Olanda pe care l-am publicat, investitorii nu prea aveau de ce să se teamă legat de rezultatul procesului electoral. Probabilitatea ca partidul populist să câștige era foarte mică; la fel și cea ca această formațiune să participe la coaliția de guvernământ. Mai departe, posibilitatea unui “Olandexit” e practic nulă.

saxo-bank-logo
Cam așa vor sta lucrurile și în cursa prezidențială din Franța. Le Pen și Macron vor fi într-o cursă strânsă, dar e foarte puțin probabil ca Frontul Național să treacă de 50% în al doilea tur. În Olanda și Franța, se pare că alegătorii știu ce au de făcut pentru a opri partidele populiste să ajungă la putere.

Acum, riscul politic e cam supra-apreciat pe asseturile financiare europene, mai ales pe piața obligațiunilor. Cel mai bun exemplu e tot Franța: spreadul este de 60 de puncte de bază, de la numai 20 acum câteva luni. După cel de-al doilea tur al prezidențialelor franceze, în mai a.c., mă aștept la o revenire a spreadului; la fel, asseturile financiare franceze și indicele CAC 40 sper să-și revină, după un început de an dezamăgitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *