Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Obligatiuni: investitia clasica ce nu-si pierde niciodata din atractivitate

de Simon Fasdal, Director Venituri Fixe, Saxo Bank

Tranzacționarea obligațiunilor este una dintre cele mai vechi și stabile forme de investiții financiare, acestea fiind tranzacționate pe scară largă de peste o mie de ani. Deși obligațiunile sunt lipsite de extravaganța și entuziasmul piețelor de equity sau FX, ele sunt constant atractive pentru investitori.

Obligațiunile sunt emise de o companie sau organizație ca un mod de a atrage fonduri. Când un investitor cumpără o obligațiune într-o companie sau organizație, ei de fapt împrumută acelei organizații suma investiției, cu un acord ca investitorul să-i fie returnați banii la un moment din viitor stabilit dinainte. Între momentul emiterii obligațiunii și efectuării plății de returnare a banilor, investitorul primește o serie de rambursări ale dobânzii, cunoscute sub numele de “cupoane”.

Câștigul investitorului, sau “randamentul la scadență”, definește câștigul total ca un procentaj al investiției inițiale, iar acesta poate varia în funcție de profilul de risc al companiei sau organizației care emite obligațiunile. Investiția în obligațiuni poate fi un bun mod de a diversifica portofoliul și, la Saxo Bank, oferim tranzacții cu peste 7000 de obligațiuni diferite.

Randamente ridicate vs. randamente scăzute

Obligațiunile cu un randament ridicat au avantajul de a oferi investitorului un câștig mai mare în forma achitării cupoanelor, dar au un risc mai mare de neplată. Randamentele mari ale unei obligațiuni corporative a unei companii sugerează că emițătorul nu este o companie sau organizație de cea mai bună calitate și că există o șansă destul de mare ca cupoanele și plata principală să nu fie făcute către investitor.

În opoziție, obligațiunile cu randament scăzut au o valoare a plății cuponului mai mică, însă riscul de neplată este mult mai mic, iar șansa e mai mare ca toate plățile cupoanelor să fie făcute, cât și plata principală dacă investitorul ține obligațiunea până la scadență.

Când vrei să decizi în ce obligațiuni, ale cărei companii sau organizații, să investești, este important să studiezi cu atenție ratingul de credit al companiei sau organizației de fond care emite obligațiunile și să iei în considerare riscul de neplată. Organizațiile cu un rating ‘BB’ sau mai mic sunt considerate de calitate inferioară, în timp ce ratingul de top ce poate fi atins este ‘AAA’. Companiile cu rating mare de obicei oferă o rată a randamentului mai scăzută decât cele cu ratingurile mai slabe. În timp ce riscul de investiții este mai mare la obligațiunile cu randament ridicat, este important studiul atent al motivului din spatele randamentelor ridicate.

Oportunități pe piețele emergente

În ultimii 5-10 ani, investițiile în piețele emergente au mers ca pâinea caldă, cu creșteri explozive și oportunități de investiții ce au adus toate numele mari ale finanțelor internaționale pe piețe noi cum sunt țările din grupul BRIC. Însă lucrurile bune nu pot dura, iar în ultimele trei luni piețele au intrat într-un mod temător, ceea ce a dus la un sentiment risk-off extins pentru piețele emergente.

Întrucât țări precum cele din grupul BRIC treceau prin experiența tiparelor de creștere cu numere formate din două cifre, s-a demonstrat că aceste rate nu au fost sustenabile pe termen lung și de atunci s-au întors la rate mult mai mici, prin comparație cu cele de dinainte. Concentrarea media pe această schimbare în perspectiva pentru piețele emergente a dus la creșterea nivelurilor randamentelor obligațiunilor piețelor emergente, fiind în mod considerabil peste mediul general de randament scăzut. Totuși randamentele ridicate nu sunt în întregime justificate în toate cazurile.

O combinație între creșterea lentă și politica defectuoasă a crescut riscul obligațiunilor guvernamentale denominate în USD pe piețele emergente, dar a dus și la răspândirea obligațiunilor corporative. Asemenea risc există dintr-un motiv, însă în multe cazuri răspândirea este nejustificată și investitorii pot găsi oportunități atunci când identifică asemenea discrepanțe.

Având în vedere că Rezerva Federală încă nu a reușit să crească dobânzile și toată lumea vorbește despre asta, părerea noastră este că orice acțiune a Fed de acum înainte va fi superficială, existând o posibilitate puternică de amânare pentru 2016. Dacă această împrejurare devine realitate, pot exista oportunități pe piața de obligațiuni, căci prima de risc generală pentru piețele emergente legată de acțiunea Fed va trebui evaluată la un preț mai mic.

Politica Băncii Centrale și performanța obligațiunilor europene

Însă oportunitățile nu se găsesc doar în piețele emergente. La ședința pentru politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) din octombrie, banca a indicat ferm că relaxarea monetară ulterioară va fi desfășurată pentru a întâmpina inflația scăzută continuă. BCE a spus că se va uita atât la scăderea dobânzii depozitelor, cât și la compoziția achizițiilor de obligațiuni, ceea ce ar putea duce la o durată mai lungă și la un risc de credit mai mare.

În mod deloc surprinzător, această veste a dus la o scădere bruscă a obligațiunilor neguvernamentale, obligațiunile pe termen scurt fiind în mod special lovite. Luând în considerare că rezerva Federală pare că amână creșterea dobânzii nedefinit, vedem ca fiind extrem de posibilă o adunare a forțelor pe piețele financiare la sfârșitul anului. Obligațiunile europene, care au performat bine în ultima vreme, sunt așteptate să continue să răsplătească investitorii.

Bucuresti, 05.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *