metalshow

Obiecte ale Maresalului Ion Antonescu in licitatie

“Să ne toarcem din credinţa în Dumnezeu şi Justiţie drumul viitorului” spunea Ion Antonescu la începutul perioadei de Conducător al Statului. De pe atunci avea Icoană cu ferecătură de argint, înfățișându-i pe Sfântul Mare Mucenic Ioan Războinicul și pe Sfânta Muceniță Varvara, Apărătorii Credinței, care ulterior va ajunge în Colecția lui Corneliu Vadim Tudor. Prețul de pornire al icoanei este de 600 euro.

Un document al Mareșalului Ion Antonescu, prezent în licitație, este scrisoarea cu rol de împuternicire, adresată mamei și soției sale, semnată în 17 mai 1946, cu mai puțin de o lună înainte să fie executat. Scrisoarea este greu lizibilă, redactată cu un tuș îndoit cu multă apă, pe o hârtie de împachetat, puțin absorbantă. Prin această scrisoare, Ion Antonescu, ridicat la rangul de mareșal de către rege, pentru recâștigarea teritoriilor cedate Uniunii Sovietice, condamnat în 17 mai 1946 pentru crime de război de Tribunalul Poporului, lasă mamei și soției sale lucrurile ce le-a avut asupra lui în timpul detenției. Se pare că mareșalul a adresat mai multe asemenea scrisori mamei și soției sale, cu conținut apropiat, prin diferiți mesageri, în speranța că măcar una dintre acestea va ajunge la destinație. Prețul de pornire este de 450 euro.

Documentele pot fi consultate la Artmark până luni, 23 noiembrie, iar marți, 24 noiembrie, licitate la Athénée Palace Hilton, ora 19:30.

Bucuresti, 16.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *