free download 78 travel guides written by experts

Oamenii Deltei au nevoie de servicii medicale reale

Concluziile raportului Delta Warning Report, 2012

“Sănătatea copiilor din Delta Dunării”

Asociația Salvați Dunărea și Delta și GlaxoSmithKline (GSK) România au lansat raportul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, care centralizează problemele de sănătate cu care se confruntă comunitățile deltaice. Peste 80% din totalul tinerilor între 3 și 15 ani care locuiesc în zece localități izolate din Rezervația Biosferei Delta Dunării au beneficiat de servicii de asistență medicală primară și de o campanie de educație pentru sănătate. Raportul evidențiază nevoia de servicii medicale în Delta Dunării.

Aproape 40% dintre copiii beneficiari ai serviciilor caravanei medicale au fost diagnosticați ca având probleme de sănătate. Dintre aceștia, 52% au o igienă orală deficitară și au carii dentare netratate. Bolile parazitare reprezintă o altă problemă de sănătate, 17% dintre copiii examinaţi suferă de parazitoză intestinală. Rezultatul recoltării exudatului faringian a fost pozitiv în cazul a 42% dintre preșcolari. Caracteristicile de mediu ale zonei, specificul alimentaţiei și lipsa accesului la apă potabilă sunt factori favorizanți ai patologiilor înregistrate. Lipsa educaţiei pentru sănătate, atât la nivelul părinţilor, cât şi al copiilor, potențează expunerea la aceste afecţiuni.

Alte concluzii ale studiului semnalează problemele de infrastructură: de transport, medicală și tehnico-edilitară. Accesul medicilor la pacienţi este deosebit de dificil: distanţele sunt mari şi lipsesc mijloacele de transport. Acolo unde există, cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă în gospodării. Situația este agravată de sărăcie și lipsa asigurărilor medicale a unei părţi a populaţiei.

Principalele recomandări ale raportului sunt:
· Rezolvarea problemelor privind infrastructura de transport și infrastructura tehnico-edilitară;
· Includerea unui capitol special în Proiectul noii Legi a Sănătăţii, referitor la asistența medicală pentru zonele izolate/defavorizate, cu accent pe Delta Dunării;
· Mobilizarea de fonduri publice şi private pentru dotarea centrelor de permanență și a cabinetelor medicale;
· Dezvoltarea unei reţele de puncte medicale în fiecare sat, completate de vizite periodice ale unor caravane medicale de specialitate și dezvoltarea serviciului de urgenţă, adaptat condiţiilor zonei;
· Stimularea prezenţei personalului medical în zonele izolate;
· Derularea unor campanii de informare şi educație pentru sănătate privind riscurile asociate traiului în zona Delta Dunării;
· Redefinirea criteriilor de includere în programe de asistenţă socială şi medicală în cazul locuitorilor din zonele defavorizate.

“Am desfășurat proiectul acesta pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii sunt viitorul Deltei Dunării! Pentru unii dintre ei, consultația medicală din această iarnă a fost prima din viața lor. Educația pentru sănătate în scopul prevenției medicale poate fi șansa la o viață mai bună oferită acestor oameni. Am invitat la masa rotundă autoritățile responsabile, pe care le rugăm să aprecieze statisticile și recomandările puse la dispoziție prin intermediul acestui raport și să înțeleagă că accesul la serviciile medicale nu este un lux.” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

“GlaxoSmithKline (GSK) este în România de peste 20 de ani, timp în care ne-a preocupat continuu îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor, de unde şi dorinţa noastră de a susţine proiecte în sănătate şi educaţie în sănătate. Şi pentru că statisticile privind speranţa de viaţă în România sunt îngrijoratoare – ţara noastră ocupând ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, toate acţiunile pe care le susţinem – şi inclusiv proiectul pe care îl desfăşurăm din noiembrie anul trecut alături de partenerii noştri de la Salvaţi Dunărea şi Delta – rezultă din preocuparea noastră de a sprijini cauzele cele mai grave, chiar dacă asta înseamnă să ajungem în zonele cele mai izolate sau sărace ale ţării, acolo unde este o mare nevoie de ajutor”, a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK România.

Proiectul este derulat de Asociația Salvați Dunărea și Delta cu susținerea GSK România, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Primăriile comunelor C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc și Sfântu Gheorghe și școlile din localitățile C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Pardina, Gorgova, Partizani, Chilia Veche, Maliuc și Sfântu Gheorghe. Proiectul a fost posibil prin implicarea voluntară a 14 studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, membri ai Societății Studenților în Medicină din București, organizatori ai proiectului „Împreună pentru Sănătatea Rurală”.

“Felicit Asociația Salvați Dunărea și Delta pentru acest proiect și apreciez implicarea GSK. Noua strategie interministerială pentru Delta Dunării prevede un sistem de dispensare, cu telemedicină inclusă, cu spații pentru consultație și de cazare pentru familia medicilor. Însă chiar dacă avem dispensare, problema cea mai mare este cea a medicilor. Pentru ei trebuie să creăm facilități, să fie plătiți altfel, iar în acest sens este nevoie de implicarea susținută a autorităților locale.

Una dintre soluțiile pe care Ministerul Sănătății le propune pentru Delta Dunării este un proiect tip telemedicină denumit “point of care”, dotat cu aparat EKG portabil, ecograf, unde cineva de la centrul de medicină va putea monitoriza parametrii vitali ai pacienților. Nu este o soluție nemaipomenită, dar este utilă pentru creșterea calității diagnosticului și a îngrijirii pacienților”, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

“Una dintre caracteristicile specifice ale Deltei Dunării este șomajul; foarte mulți oameni din Deltă nu au locuri de muncă, ceea ce înseamnă că nu plătesc asigurări medicale. În consecință, acești oameni nu pot beneficia de servicii medicale decât contra cost. În acest sens, noi, Salvați Delta, ne-am propus să creăm locuri de muncă în Deltă, printr-un proiect de antreprenoriat social pe care îl dezvoltăm în prezent”, a declarat Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta.

“Vă felicit din toată inima pentru această inițiativă și pentru efortul pe care l-ați depus în derularea acestui proiect, care arată că societatea civilă este o forță pregătită să intervină în rezolvarea unor probleme sensibile. Principala problemă a sistemului de sănătate este subfinanțarea; sistemul trebuie finanțat pentru ca pacienții să beneficieze de condițiile optime de tratament. Suntem pe primul loc în Europa, nu doar în Uniunea Europeană, la rata mortalității infantile. Vrem să avem grijă de pacienți, dar fără bani nu se poate. Este nevoie de venituri motivante pentru medicii care aleg să meargă să lucreze în zone izolate și defavorizate”, a spus Rodica Nassar, președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

“Copiii din Deltă sunt în mare parte sănătoși, aceasta este și concluzia studiului lansat astăzi de Salvați Delta. Una dintre provocările pe care le lansează însă acest proiect este aceea a educației sanitare, pentru care, din păcate, niciodată nu avem suficient timp. Este foarte important ca, alături de societatea civilă și de noi, să vină profesori și psihologi, cu care să punem accent pe educație și prevenție. Sper ca în continuare să colaborăm cu grupul de lucru care a venit în Deltă și să dezvoltăm mai departe acest proiect, pe care Direcția de Sănătate îl susține”, a declarat Laura Militaru, Directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană Tulcea.

“Mă bucur că acest proiect al Asociației Salvați Dunărea și Delta a legat sănătatea de educație pentru că prevenția nu e posibilă fără educația făcută încă din primii ani. Nu putem vorbi însă despre ele fără a ne întreba cum rezolvăm problema transportului în Deltă, în condițiile în care acum se poate ajunge în Deltă doar din două în două zile, și iarna se fac eforturi pentru a le asigura acestor oameni necesarul de hrană”, a spus Viorica Bîscă, Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Bucuresti, 28.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *