free download 78 travel guides written by experts

O scânteie de viață

Jodi Picoult
Editura Litera

“Mai întâi a devenit Centrul pentru Femei. Apoi, pur și simplu, Centrul. (…)

(…) exercita o atracție magnetică. Persoanele aflate într-un moment dificil îl foloseau ca pe o busolă. Persoanele care îl disprețuiau nu își puteau întoarce privirile de la el.” (pp. 11-12)

Centrul este unul dintre puținele locuri în care femeile care vor să facă un avort mai pot merge pentru acest lucru. Rând pe rând multe asemenea locuri au dispărut, dar Centrul încă mai rezistă.

O scânteie de viață

Acțiunea începe într-o după amiază la ora cinci. O cunoaștem pe Wren, o tânără de 15 ani care nu vrea să moară, pe George Goddard, cel care are un pistol în mână cu care amenință câțiva ostatici la Centru, inclusiv pe Wren.

Aflăm că Olive a murit. O cunoaștem pe Bex, sora mai mare a lui Hugh, un negociator al poliției care încearcă să ia legătura cu George și care află că printre ostaticii se află și fiica sa (Wren).

Alte personaje sunt aduse în prim-plan – un medic care are grijă de femeile care vin la Centru, o asistentă care o ajută pe una dintre femeile rănite, o protestatară pro-viață, care se deghizează în pacientă.

Singura șansă a lui Hugh de a-și salva fata este să îl ajute pe George să își facă auzit mesajul. Hugh riscă totul și se alătură fiicei sale ca ostatic al lui George.

Romanul urmărește acțiunea pornind de la ora cinci și mergând înapoi, pentru a înțelege de ce s-a ajuns la această luare de ostatici, iar epilogul prezintă ce se întâmplă la ora șase după-amiaza.

O scânteie de viață devine astfel prilej de a aduce în atenție, din perspective multiple, dreptul femeii de a alege ce se întâmplă cu corpul său. Personajele bine conturate și acțiunea determină la meditație asupra acestui subiect. Cărțile autoare au fost traduse în 34 de limbi și s-au vândut 14 milioane de exemplare, fiind de asemenea apreciate de publicații importante precum The Washington Post și US Weekly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *