free download 78 travel guides written by experts

O reconstituire emotionanta a vietii si mortii tinerei sotii a prozatorului

american Francisco Goldman: „Rosteste-i numele”

„Nu e vorba de moarte pur şi simplu – întotdeauna e vorba de moartea cuiva.” (Serge Leclaire) – unul din motto-urile cărţii

„Aura a murit pe 25 iulie 2007. M-am dus înapoi în Mexic pentru prima comemorare, căci voiam să fiu acolo unde se întîmplase, pe plaja aceea de pe coasta Pacificului. Acum, pentru a doua oară în decursul unui an, veneam din nou acasă, în Brooklyn, fără ea.

Cu trei luni înainte de a muri, pe 24 aprilie, Aura împlinise treizeci de ani. Eram căsătoriţi de doi ani fără douăzeci şi şase de zile.”

Acestea sînt primele rînduri din romanul Rosteşte-i numele, de Francisco Goldman, o poveste emoţionantă despre dragoste şi căsătorie şi, mai ales, despre răni care se pot vindeca, atunci cînd nimeni nu mai crede, apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator: Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere şi note de Mihaela Negrilă.

În anul 2007, Aura Estrada, tînăra soţie a prozatorului american Francisco Goldman, are un accident fatal în Mexic, pe cînd practică o formă extremă de surfing. Familia victimei îl învinuieşte pe soţul copleşit de durere şi bîntuit şi el de gîndul morţii. Acesta se hotărăşte să o reînvie pe Aura prin scris: relatează viaţa ei, povestea lor de iubire, dar şi tragicul sfîrşit.

În anul 2011, Francisco Goldman publică Rosteşte-i numele (Say Her Name), o reconstituire detaliată pînă la obsesie a vieţii şi morţii Aurei Estrada. Pentru a o scrie, autorul s-a documentat cîţiva ani, în care a adunat orice fărîmă de informaţie posibilă despre cea pe care a pierdut-o, de la copilăria petrecută în Mexico City, pînă la ultima ei zi. Volumul, marcat încă de la început de drama din final, conţine totuşi numeroase momente luminoase sau pasaje umoristice, ce detensionează atmosfera. Este portretul viu, plin de pasiune, al unei poveşti de iubire exemplare.

„Rosteşte-i numele aminteşte de cea mai pură bucurie din repertoriul sentimentelor: bucuria de a iubi. Romanul lui Goldman înlătură limitele uitării şi îi dă Aurei un nou trup, unul literar, atît de viu, încît pînă la sfîrşitul cărţii ai impresia că tu însuţi ai cunoscut, ai iubit această femeie.” (San Francisco Chronicle)

„Rosteşte-i numele schimbă imaginea-tip a scriitorului îndoliat ce-şi plînge perechea pierdută: fantezia îşi caută alte criterii, dragostea nebună îşi găseşte răspuns în cruzime. Dorul mistuitor, delicateţea şi focul acestei iubiri sînt neobişnuite; cîţi dintre noi au iubit aşa? Cîţi dintre noi ar vedea în această poveste iubirea, dacă n-ar fi spusă atît de inteligent şi limpede?” (Newsday)

Francisco Goldman s-a născut în 1954 în Boston, Massachusetts, şi a studiat la Hobart College, University of Michigan şi New York University. Romanul lui The Long Night of White Chickens (1992) a primit premiul de debut Sue Kaufman şi a fost selectat pe lista scurtă pentru premiul PEN/Faulkner, la fel ca şi următoarea sa carte, The Ordinary Seaman (1997). Goldman a mai publicat romanul The Divine Husband (2004), The Art of Political Murder: Who Killed the Bishop? (2007). În prezent locuieşte în Mexico City şi în New York.

În aceeaşi colecţie a apărut: Patrick McGuinness, Ultimele o sută de zile.

În pregătire: Patrick deWitt, Fraţii Sisters.

Bucuresti, 10.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *