metalshow

O piata a muncii cu respect pentru egalitate!

„Angajam secretara cu varsta de pana in 35 ani, cu aspect fizic placut, fara obligatii familiale”.

„…Am fost concediata in momentul in care i-am spus patronului ca sunt insarcinata…”.

STOP ACESTOR ABUZURI!

O piata a muncii cu respect pentru egalitate!

Cercetarile arata ca, pe piata muncii, situatiile de discriminare sunt frecvente si ca, de cele mai multe ori, aceste cazuri raman nesolutionate. In acest context, este nevoie ca activitatea institutiilor cu responsabilitati privind respectarea egalitatii de sanse sa devina vizibila si eficienta.

O structura noua – un nou start

Comisiile judetene si a Municipiului Bucuresti in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (COJES) exista din anul 2005, fiind coordonate de Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES). Responsabilitatile conferite de lege acestor structuri se incadreaza in parametri foarte generali, insa punctul forte al acestor Comisii se regaseste in compozitia lor: Comisiile reunesc toti actorii cu un cuvant important de spus in domeniul egalitatii de sanse: sindicate, patronate, ONGuri, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, institutii publice.

Majoritatea membrilor COJES, desi experti in structurile din care provin, nu detin experienta de lucru in domeniul egalitatii de sanse pentru femei si barbati. CPE, impreuna cu ANES, institutie partenera in proiect, au analizat nevoile specifice ale structurilor COJES din 5 zone diferite ale tarii (Botosani, Constanta, Gorj, Prahova, Salaj) si au initiat un proiect care isi propune:

–          sa transforme responsabilitatile generale ale COJES in pasi concreti de lucru

–          sa pregateasca 110 membri COJES din cele 5 judete, in domeniul egalitatii de sanse pentru femei si barbati, prin cursuri specializate si consultanta in elaborarea, aplicarea si evaluarea legislatiei si a programelor privind egalitatea de sanse

–          sa evalueze situatia din cele 5 judete din punct de vedere al respectarii legislatiei privind egalitatea, prin aplicarea de chestionare

–          sa creeze metode de lucru pe care sa le aplice si in cadrul COJES din celelalte judete ale tarii.

Proiectul „Societate civila si administratie publica – impreuna pentru egalitate pe piata muncii” este desfasurat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES). Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Societatea Civila Componenta 2 – Adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar si de CPE din fonduri primite de la Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Bucuresti, 23.11.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *