free download 78 travel guides written by experts

O noua relaxare cantitativa

de Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank A/S

Evenimentele ultimelor trei săptămâni vor genera şi mai multe lichidităţi din sectorul public sub forma unei relaxări cantitative (QE3) în SUA şi, foarte probabil, fără creşteri de la Banca Centrală Europeană sau de la Bank of England (BoE).

Neliniştea din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, precum şi cutremurul din Japonia se vor dovedi a fi scuza practică, dar şi politică pentru a extinde easy money, ceea ce, o dată în plus, va servi la creşterea insolvenţei guvernelor prin ridicarea nivelurilor de îndatorare. Însă, va ajuta şi piaţa prin injecţii de lichidităţi pe termen scurt.

Preţul acestei versiuni live de printare de bani Monopoly este deformarea funcţionării preţului pentru majoritatea claselor de active şi, eventual, va determina mersul lucrurilor atunci când greutatea insolvenţei va depăşi câştigurile pe termen scurt generate de ratele scăzute ale dobânzii. În această privinţă, tsunamiul din Japonia se poate dovedi un factor de schimbare pentru cele mai importante trenduri macro.

Reciclarea globală a capitalului din Japonia şi China a fost principalul stimul pentru finanţarea celor mai mari deficite din toate timpurile din SUA şi Europa. Timp de zeci de ani, domnul şi doamna Watanabe au vânat randamente trimiţând yeni japonezi peste mări.

Acum, la nivel micro, există riscul unei schimbări de comportament în Japonia, întrucât majoritatea investitorilor vor avea în vedere restructurarea şi creşterea tendinţelor de a investi şi cumpăra local. Dacă acest lucru se va întâmpla, mai puţini bani vor pluti la nivelul sistemului global şi valoarea totală a capitalului volatil liber se va diminua. Un asemenea comportament va declanşa răspunsul politic al unei relaxări suplimentare la nivelul G-20.

Cu alte cuvinte, QE2 se va termina în iunie, dar înainte de a ajunge acolo, Rezerva Federală şi Casa Albă vor fi foarte ocupate pregătind următoarea versiune, în timp ce BCE şi BoE vor strânge scuze pentru a explica de ce nu acţionează în niciun fel. Într-adevăr, avem impresia că urmărim trailerul Lethal Weapon 25!

După şocul iniţial, USDJPY poate scădea la 65,00 (în ciuda intervenţiei) şi piaţa de acţiuni se poate corecta mai multe procente, probabil până la 1200, utilizând valorile de referinţă US S&P500. Însă, ţinând cont de flancul de bani care se îndreaptă către piaţă odată cu următoarea rundă de stimulente, cu siguranţă vom avea încă o mişcare în partea superioară şi am putea chiar să vedem 1385,00 ca ţintă finală pentru S&P500, câteva procente peste nivelul maxim din februarie.

În ciuda convingerii că acest sell-off iniţial poate fi doar o corecţie înaintea unei mişcări de creştere, adevăratele pagube vor fi la nivel politic. Vor urma schimbări politice majore în toate ţările care vor desfăşura alegeri întrucât oamenii/ votanţii încep să realizeze că mesajul care vine de la politicieni şi legislativ, potrivit cărora totul merge bine, este, în cel mai fericit caz, amăgitor sau, într-o exprimare mai directă, o mare minciună.

Nivelurile ridicate ale şomajului, costurile de finanţare în creştere, lipsa dorinţei de a gestiona insolvenţa de facto sunt acum, din nefericire pentru politicieni, o realitate pentru votanţii lor. Suntem pe cale să vedem cum două lumi diferite, Main Street şi Wall Street, vor fuziona şi, în mod ironic, aceasta este o veste bună.

O criză reală este singurul mod de a schimba comportamentul politicienilor şi al celor care fac politicile, care, în cele din urmă, vor trebui să le răspundă votanţilor lor. Jocul continuă, însă regulile şi mizele se schimbă şi cresc, iar acest lucru va determina pieţe foarte volatile pentru restul anului 2011 şi mai departe.

Steen Jakobsen a fost numit în funcţia de Chief Economist al Saxo Bank în martie 2011. El s-a întors la Saxo Bank după o absenţă de doi ani, timp în care a ocupat poziţia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners. Înainte de a pleca de la Saxo Bank, la începutul lui 2009, Jakobsen a făcut parte din echipa băncii timp de aproape nouă ani, având funcţia de Chief Investment Officer.

Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tranzacţionării de proprietăţi şi investiţii alternative. În 1989, după finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, şi-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. În 1992, s-a alăturat echipei Chase Manhattan din Londra având funcţia de vice-preşedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading. În 1997, a ocupat poziţia de Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (în prezent, Nordea) în New York până când s-a alăturat echipei UBS din New York, în 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group.

Bucuresti, 17.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *