metalshow

O noua premiera la Radio Romania Actualitati

“Finul lui Dumnezeu”, dupa basmul cules de Mihai Eminescu

Teatrul National Radiofonic pentru copii va invita luni, 15 martie, ora 11:00, in Clubul Ramada Majestic, la auditia cu public a spectacolului „Finul lui Dumnezeu”. Adaptare radiofonica de Maria Ioana Vasiloiu dupa basmul cules de Mihai Eminescu. Regia artistica: Vasile Manta.

Premiera radiofonica: duminica, 21 martie 2010, ora 9.05, la Radio Romania Actualitati.

In distributie: Andrei Cantaragiu, Mihai Constantin, Eugen Cristea, Petre Lupu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Oana Rasuceanu, Corina Dragomir, Violeta Berbiuc, Silvana Ionescu, Mihai Niculescu, Ion Arcudeanu, Ioan Chelaru, Marius Calugarita, George Grigore, Mihai Popescu. Regia de montaj: Florina Istodor si Florin Badic. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicala: Patricia Prundea. Producator: Irina Soare.

Spirit enciclopedic prin vastitatea preocuparilor, dar si prin dimensiunea si larga paleta a formelor de exprimare, Mihai Eminescu a fost atras inca din perioada studiilor de creatia populara, fiindca, afirma el: „O literatura trainica nu se poate intemeia decat pe graiul viu al poporului, pe traditiile, obiceiurile si istoria lui, pe geniul lui”.

Mergand pe calea nu mai putin ilustrilor sai predecesori Anton Pann, Alecu Russo si Vasile Alecsandri, poetul s-a aplecat cu nespusa dragoste asupra basmelor populare, pe unele incredintandu-le tiparului in forma primita de la sursa, in timp ce pe altele le-a prelucrat, „proiectand totul intr-o lume fantastica, aceea care la Eminescu se inrudeste cu lumea onirica a visului” (Zoe Dumitrescu Busulenga). Din prima categorie fac parte basmele in proza: Calin nebunul, Frumoasa lumii, Borta vantului, Vasilie, finul lui Dumnezeu, Finul lui Dumnezeu, care au fost culese, se pare, din Moldova, in perioada anilor 1869 – 1872.

Premiera radiofonică a spectacolului „Finul lui Dumnezeu” va prilejui ascultatorilor bucuria reintalnirii unor personaje indragite din mitologia noastra populara, precum Fat Frumos (caci Finul este un Fat Frumos ocrotit de Dumnezeu), Ileana Sanziana, Flamanzila, Setila, dar si balauri, pajure ori zmei, eroi indragiti ai copilariei din toate timpurile.

Asadar, o poveste pentru intreaga familie, o invitatie care se adreseaza celor mici, dar, in egala masura, si parintilor si bunicilor, celor „mult prea mari” care insa au pastrat in suflet neatinsa nostalgia varstei de aur.

Bucuresti, 12.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *